Efectele deshidratarii asupra organismului

Efectele deshidratarii asupra organismului
Deshidratarea denumește prezența unui deficit de apă din corp, când aportul de fluide și apă (inclusiv din mâncare) este insuficient pentru ca organismul să fie hidratat corespunzător. Această condiție poate avea efecte negative asupra performanțelor cognitive și fizice, dar și asupra statusului de sănătate.

Corpul uman este compus dintr-un anumit procent de apă – aproximativ 70% când suntem bebeluși, cu o scădere către circa 55% când ajungem la bătrânețe. Aproape două treimi din apa care se găsește în corp se află în celule (spațiul intracelular), iar restul este în spațiile dintre celule (spațiul extracelular) și în sânge. Aceste volume nu sunt însă statice, iar mișcarea apei între cele două compartimente, intra- și extra-celular, se întâmplă depinzând de gradul de concentrație dintre ele. Statusul normal de hidratare reprezintă o balanță a apei din corp.

Hidratarea optimă a organismului ajută inima să pompeze mai ușor sânge prin vasele de sânge către mușchi, permiţând astfel mușchilor să funcționeze eficient. Deshidratarea poate deveni o amenințare pentru sănătate, de la picioare umflate sau dureri de cap până la afecțiuni precum infarctul.

Deshidratarea moderată, adică pierderea a peste a 1-2% din masa corporală, poate contribui la apariția diverselor afecțiuni, pe când deshidratarea severă, care înseamnă pierderea a mai mult de 10% din masa corporală, este de multe ori o cauză de deces.
Obiceiul de a nu consuma multe lichide poate duce la deshidratare cronică, de cele mai multe ori de tip moderat. Specialiștii atrag atenția că este posibil ca deshidratarea cronică să fie asociată cu o serie de boli cronice precum urolitiaza, infecții ale tractului urinar, hiperglicemia în cetoacidoza diabetică și prolapsul de valvă mitrală.

De asemenea, poate avea o legătură cu hipertensiunea, constipația, boala coronariană, infarctul, tromboza venoasă, glaucomul sau afecțiuni dentare.

Printre simptomele deshidratării se numără setea, oboseala, palpitațiile cauzate de creșterea pulsului, creșterea temperaturii corpului ca rezultat al reducerii circulației sângelui. Deși aceste semne nu sunt specifice sau senzitive, este important să fie luate în considerare ca având drept cauză această condiție.

Specialiștii recomandă, în condiții moderate de temperatură și activitate, ca bărbații să bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, în timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Necesarul de apă al organismului este asigurat din apă și alte băuturi (sucuri, lapte, băuturi răcoritoare, cafea, ceai), precum și din alimente.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.


"Efectele deshidratarii asupra organismului" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Comunicat privind prelungirea relatiilor contractuale cu casele de asigurari de sanatate

Până la sfârșitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiționale de prelungire pentru(...) citeste mai departeConferinta de presa: Fundatia Regina Maria deschide Prima Policlinica Gratuita din Bucuresti

Fundatia REGINA MARIA deschide PRIMA POLICLINICA GRATUITA DIN BUCURESTI. Proiectul este dezvoltat in colaborare cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului(...) citeste mai departeProf. dr. Florian Bodog, desemnat la conducerea Ministerului Sanatatii

Prof. dr. Florian Bodog a fost nominalizat ministru al Sănătății în Guvernul care va fi condus de către Sorin Grindeanu. citeste mai departeMinisterul Sanatatii: A patra videoconferinta cu reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica din(...)

Astăzi, 6 mai 2016, la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc cea de-a patra videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară pe marginea următoarelor etape(...) citeste mai departeFederatia Sindicala Hipocrat, solidara cu miscarile de protest din Sanatate

Federaţia Sindicală Hipocrat este indignată de atitudinea autorităţilor faţă de problemele generate de iresponsabilitatea cu care au redactat şi au înţeles să aplice principiul echităţii(...) citeste mai departe