Efectele deshidratarii asupra organismului

Efectele deshidratarii asupra organismului
Deshidratarea denumește prezența unui deficit de apă din corp, când aportul de fluide și apă (inclusiv din mâncare) este insuficient pentru ca organismul să fie hidratat corespunzător. Această condiție poate avea efecte negative asupra performanțelor cognitive și fizice, dar și asupra statusului de sănătate.

Corpul uman este compus dintr-un anumit procent de apă – aproximativ 70% când suntem bebeluși, cu o scădere către circa 55% când ajungem la bătrânețe. Aproape două treimi din apa care se găsește în corp se află în celule (spațiul intracelular), iar restul este în spațiile dintre celule (spațiul extracelular) și în sânge. Aceste volume nu sunt însă statice, iar mișcarea apei între cele două compartimente, intra- și extra-celular, se întâmplă depinzând de gradul de concentrație dintre ele. Statusul normal de hidratare reprezintă o balanță a apei din corp.

Hidratarea optimă a organismului ajută inima să pompeze mai ușor sânge prin vasele de sânge către mușchi, permiţând astfel mușchilor să funcționeze eficient. Deshidratarea poate deveni o amenințare pentru sănătate, de la picioare umflate sau dureri de cap până la afecțiuni precum infarctul.

Deshidratarea moderată, adică pierderea a peste a 1-2% din masa corporală, poate contribui la apariția diverselor afecțiuni, pe când deshidratarea severă, care înseamnă pierderea a mai mult de 10% din masa corporală, este de multe ori o cauză de deces.
Obiceiul de a nu consuma multe lichide poate duce la deshidratare cronică, de cele mai multe ori de tip moderat. Specialiștii atrag atenția că este posibil ca deshidratarea cronică să fie asociată cu o serie de boli cronice precum urolitiaza, infecții ale tractului urinar, hiperglicemia în cetoacidoza diabetică și prolapsul de valvă mitrală.

De asemenea, poate avea o legătură cu hipertensiunea, constipația, boala coronariană, infarctul, tromboza venoasă, glaucomul sau afecțiuni dentare.

Printre simptomele deshidratării se numără setea, oboseala, palpitațiile cauzate de creșterea pulsului, creșterea temperaturii corpului ca rezultat al reducerii circulației sângelui. Deși aceste semne nu sunt specifice sau senzitive, este important să fie luate în considerare ca având drept cauză această condiție.

Specialiștii recomandă, în condiții moderate de temperatură și activitate, ca bărbații să bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, în timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Necesarul de apă al organismului este asigurat din apă și alte băuturi (sucuri, lapte, băuturi răcoritoare, cafea, ceai), precum și din alimente.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.


"Efectele deshidratarii asupra organismului" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Pacientii cu boli rare vor beneficia de tratament cu molecule noi

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi. citeste mai departeCNAS: Verificarea calitatii de asigurat se face on line, direct la furnizorii de servicii medicale

Potrivit prevederilor Ordinului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 581/08.09.2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative(...) citeste mai departePeste 4.000 de medici au participat la cursurile despre malpraxis in perioada 2010-2013

Prin Proiectul „DOCTORI in servicii medicale de calitate”, 4.249 de medici chirurgi si dentisti din toate judetele Romaniei au participat la ateliere de lucru cu tema « Cum ne aparam de(...) citeste mai departeAdmitere la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București organizează în data de 25.07.2012 examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licență pentru anul 2012 –(...) citeste mai departeŞcoala de vară a+, ediţia a II-a

În perioada mai-august 2011, Fundaţia „Antibiotice – Ştiinţă şi Suflet”- în colaborare cu lectori ai Universităţii «Al. I. Cuza Iaşi», dar şi din alte instituţii de(...) citeste mai departe