Bustul marelui chirurg, Acad. Prof. Dr. Ion Juvara, dezvelit in Holul de Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti

Bustul marelui chirurg, Acad. Prof. Dr. Ion Juvara, dezvelit in Holul de Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti
După aproximativ 20 de ani de la dispariţia remarcabilului chirurg, Acad. Prof. dr. Ion Juvara (1913-1996), familia acestuia împreună cu Rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti au dezvelit, în semn de recunoştinţă, bustul marelui profesor, ce a fost aşezat în Holul de Onoare al Universităţii alături de alte personalităţi marcante intrate în istoria medicinei româneşti.

“Un astfel de moment de referinţă pentru chirurgia şi medicina românească pune încă o dată accent pe valoarea şi prestigiul unuia dintre cei mai mari profesori de chirurgie românească, academicianul Ion Juvara lasând în istoria medicinei româneşti, actualilor şi viitorilor profesori şi medici chirurgi, o vastă operă ce include peste 360 de lucrări ştiinţifice de o valoare inestimabilă” a declarat Acad. I. Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

Chirurg polivalent, academicianul Ion Juvara a abordat atât chirurgia generală cât şi chirurgia urologică, endocrină, chirurgia cordului şi a vaselor mari și chirurgia toracică. Totodată, acesta a deschis noi perspective de activitate chirurgicală: timectomia în miastenia gravis, chirurgia insulinoamelor, intervenţiile corectoare în patologia stomacului operat, chirurgia reconstructivă biliară, chirurgia oncologică radicală a neoplasmelor digestive, etc. Vasta sa operă cuprinde peste 360 de lucrări ştiinţifice dintre care 40 în importante reviste din străinătate, şapte monografii, cinci filme medicale de lung metraj, 18 teze de doctorat finalizate, etc.

Ion Juvara, „Cuti” pentru apropiaţi, a fost coleg de generaţie şi prieten cu medici remarcabili, care la rândul lor au reprezentat etaloane de profesionalism: G. E. Palade – laureat al premiului Nobel (1974), Vlad Voiculescu, Ion Bruckner, Dan Gerota, Panait Sârbu, Dumitru Vereanu şi Dan Setlacec.

Remarcabilă este, fără echivoc, prietenia dintre Juvara şi George Emil Palade, prietenie ce l-a determinat pe marele chirurg să aştearnă pe prima pagină a lucrării sale de doctorat, „Analiza morfologică a unei hernii diafragmatice la adult”, următoarea propoziţie „Port dragoste frăţească lui George Emil Palade”.

Printre lucrările sale de clinică şi tehnică chirurgicală amintim „Chirurgia pancreasului”, „Boala hepato-biliară postoperatorie”, „Tratamentul chirurgical al hipertireozelor” sau „Chistul hidatic pulmonar”.

În semn de omagiu etern, colaboratorii au hotărât ca la Spitalul Profesor Doctor I. Cantacuzino din Bucuresti, Clinica de Chirurgie să poarte numele „Profesor Doctor Ion Juvara”.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Bustul marelui chirurg, Acad. Prof. Dr. Ion Juvara, dezvelit in Holul de Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:media@umf.ro
Telefon:0754016751

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Comunicat de presa cu privire la optiunea Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a organiza un(...)

Ministerul Sănătăţii își exprimă regretul față de opțiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza astăzi, 2 noiembrie 2013, un marş de protest şi aceasta(...) citeste mai departeCrucea Rosie Romana implineste azi 137 de ani de activitate umanitara

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) aniversează astăzi, 4 iulie 2013, 137 de ani de istorie și activitate umanitară. citeste mai departeMinistrul Sanatatii a participat la o videoconferinta cu reprezentantii Directiilor de Sanatate(...)

Astăzi, 29 aprilie, a.c., ministrul Sănătăţii a participat la Videoconferinţa cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a verifica stadiul măsurilor pe termen scurt dispuse(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi este acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni(...)

Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Sectia de la Institutul Cantacuzino Iasi a fost inchisa inca din 2010

Secţia de la Institutul Cantacuzino Iaşi a fost inchisă încă din anul 2010 din cauza tehnologiilor de fabricaţie care nu mai sunt acceptate de către Agenţia Naţională a Medicamentului,(...) citeste mai departe