Raspunderea civila si penala pentru malpraxisul medical – noi tendinte legislative

Raspunderea civila si penala pentru malpraxisul medical – noi tendinte legislative
In data de 23 iunie 2015, la Hotel RAMADA Plaza a avut loc conferinta “Răspunderea civilă și penală pentru malpraxisul medical – noi tendințe legislative”, un eveniment plin de provocări ce a inițiat dezbateri aprinse între medici, pacienți, avocați, judecători și mediatori cu privire la o problemă de actualitate: malpraxisul medical.

In deschiderea manifestării au participat personalități de marcă din lumea medicală precum și avocați de renume, judecători de la Tribunalul București și de la judecătoriile arondate, și doamna Conf. Dr. Diana Paun, Consilier de Stat – Departamentul Sănatate Publică, Administrația Prezidențială, care s-au arătat extrem de interesați de modalitățile de evitare și soluționare a cazurilor de malpraxis medical.

In deschiderea prelegerilor, Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, Șeful Secției de Chirurgie Generală – Spitalul de Urgență “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din București a prezentat definiția și scopul consimțământului informat : „Consimțământul informat reprezintă decizia scrisă, semnată și datată în fața medicului curant și a unui martor, a unei persoane capabile să își exprime liber consimțământul său; acordul său cu privire la un act medical luat de bunavoință și in cunoștință de cauză, după ce a primit toate informațiile necesare, pe ințelesul său, despre natura, semnificația, consecințele, variantele existente și riscurile posibile”. Rolul consimțământului informat este crucial, deoarece pacientul alege rațional și în cunoștință de cauză. Pacientul are dreptul la autodeterminare și i se oferă protecția statutului său de ființă umană, consimtamantul informat folosindu-i atât pacientului, cât și medicului, dar și intregului sistem sanitar.

În continuarea prezentărilor, Dr. Sorin Paun, medic expert în cadrul departamentului de Jurisdicție Profesională a Colegiului Medicilor din București, le-a vorbit invitaților despre relația dintre medic și pacient, formele culpei medicale precum și medierea cazurilor disputelor dintre aceștia: „Pacientul și medicul au același scop: vindecarea bolii. Culpa medicală este un caz nefericit care apare atunci cand răspunderea disciplinară a medicului se lovește de neputința sistemului. Ghidurile de practică aprobate la nivel național pentru toate bolile, lipsesc. Niciun ghid nu poate surprinde toate aspectele, dar în evoluția medicinei s-a ajuns la medicina personalizată. Ghidurile și protocoalele au creat un cadru in care fiecare profesionist abordează cazul său personalizat.”

Medierea pornește de la un singur lucru – conflictul dintre două părți aflate într-o mare dispută: „Conflictul apare datorită lipsei de comunicare – in 70% dintre cazuri, obligația medicului fiind aceea de a comunica cu pacientul său. Medierea este foarte binevenită în sistemul medical și ar trebui să fie făcută și cu societățile de asigurări”, a explicat Dr. Sorin Paun. Medicul a mai precizat că medierea ar trebui predată inclusiv la Universitate, studenților la medicină, care ar fi bine să știe din timp care sunt avantajele acestei proceduri într-o situație de malpraxis medical.

Simona Maria Vlădica - Reprezentantul Corpului Profesional al Mediatorilor in relația cu sistemul judiciar de pe lânga Curtea de Apel București - a propus, în completare, si organizarea unor workshop-uri cu medicii, în spitale, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să inteleagă rolul benefic al medierii și mediatorului în soluționarea cazurilor de malpraxis medical: „Mediatorul nu este un judecător de care medicul trebuie să se teamă atunci când primește o invitație la mediere, deoarece mediatorul nu stabilește vinovăția sau nevinovația medicului, cum greșit se intelege adeseori. Când primești o invitație la mediere de la un mediator autorizat nu trebuie să te temi, ci sa îi dai curs, acesta fiind primul semn că pacientul tău dorește un dialog și o rezolvare pe cale amiabilă a conflictului generat de o situație de posibil malpraxis medical. Și în situația in care medicul primește o sesizare / reclamație de malpraxis medical, consider că primul gând al acestuia, ar trebui să fie indreptat către mediere, în incercarea de a rezolva pe cale amiabilă orice conflict generat de un eventual malpraxis medical.”

In continuarea lucrărilor, făcând referire la utilitatea medierii, Judecător Mădălina Afrăsinie, președinte secția a VI-a Civilă, Tribunalul București, i-a sfătuit pe cei prezenți la eveniment că „Cel mai indicat ar fi pentru medicii acuzați de malpraxis medical, să urmeze calea medierii”. Medierea cazurilor de malpraxis medical îi scutește atât pe medici cât și pe pacienți, de costurile unor procese civile sau penale, de uzura nervoasă și de timpul petrecut prin instanțe sau pe la parchete.

Av. Dr. Raluca Simion este de părere că formularul de consimțământ informat nu trebuie să conțină doar o frază prin care pacientul să iși dea acordul asupra actului medical, ci trebuie să fie incluse in funcție de riscurile cele mai importante, formulări precum: „Inteleg si accept că ...”.

De asemenea, Av. Simion a mai punctat faptul că majoritatea medicilor incheie doar asigurările obligatorii pentru o acoperire minimală în condiții minimale, fapt ce nu ii ajută pe medici intr-o situatie de malpraxis medical. \"Condițiile aferente polițelor de asigurare conțin termene foarte scurte în care asiguratorul trebuie notificat cu privire la existența unei plângeri / reclamații, in caz contrar el poate invoca lipsa acestei notificări și să se eschiveze de la plata obligațiilor contractuale\", a subliniat Av. Simion. Referindu-se la spitale, \"sumele pentru care ar trebui să fie asigurate unitățile medicale ar fi bine să fie cel puțin de sute de mii de euro și ca ar fi indicat să acopere și daunele morale.\".

Un alt aspect important punctat de av. Simion a fost că „reprezentarea în fața Instanței ar trebui să se facă diferențiat, în sensul că asiguratul și asiguratorul să beneficieze de apărare distinctă, deoarece cei doi nu au aceleași interese.”

De asemenea, av. Simion atrage atenția că de regulă, spitalul nu are aceleași interese cu medicii cu care colaborează. Adesea, spitalul se poate considera prejudiciat atât financiar, cât și ca imagine și drept, prin urmare nu va fi cu adevarat prietenul medicului acuzat de malpraxis.

Ar trebui să existe avocați specializați pe care să îi aibă medicii, iar acești avocați să colaboreze cu experți legiști, experți care pot formula opinii, obiecțiuni și obiective în rapoartele lor. S-a semnalat și faptul că asiguratorii, în general, nu răspund invitațiilor la mediere.

In cadrul manifestării, si-au mai prezentat punctul de vedere Prof. Dr. Nicolae Suciu, manager al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu” in viziunea căruia fătul dupa 24 săptămâni are drepturi similare cu ale nou născutului și ar trebui tratat ca atare: „Fătul indiferent de vârsta gestațională este dependent de organismul matern și orice tratament implică intervenția asupra corpului matern. Gravida are dreptul de a refuza terapii minim invazive indiferent de varsta gestationala. Terapiile fetale invazive reprezintă un deadline al unui screening ecografic complex si adaptat realităților și achizițiilor actuale. De asemenea, consimțământul informat trebuie să se bazeze pe o ințelegere deplină, pe voluntariat natural asumat, cunoscând opțiunile de întrerupere a sarcinii în pofida manevrelor invazive. ”

Av. Cristian Barcan a adus în discuție situația în care echipamentele medicale au vicii ascunse, situatie în care răspunderea pentru un eventual malpraxis medical poate fi a firmei.

Această conferinţă dedicata malpraxisului medical a venit în sprijinul tuturor părţilor implicate într-o posibila eroare medicală prin informarea acestora cu privire la modalitati de evitare a malpraxisului medical, dar şi prin oferirea celor mai viabile soluţii juridice pentru o astfel de situaţie.

Organizatori: Sănătatea Media Group și Wolters Kluwer

Parteneri: Societatea Civila profesionala de Mediatori \"Vlădica&Asociații\" si Avocatul Medicului.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Raspunderea civila si penala pentru malpraxisul medical – noi tendinte legislative" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Sanatatea Media Group
Email:comunicare@sanatateamediagroup.ro
Telefon:0752.231.577

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Sute de ore de terapie daruite copiilor cu autism prin evenimente sportive

București, 17 octombrie 2017. Aşa cum se întâmplă de câţiva ani, şi în această toamnă, asociaţia Help Autism a ales un mod inedit de a promova conştientizarea autismului şi a finanţa(...) citeste mai departeConferinta nationala Impreuna suntem o voce! Bune practici europene, in integrarea persoanelor cu(...)

În perioada 14-16 aprilie 2014, Fundația Romanian Angel Appeal și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Comisia(...) citeste mai departeCongresul Anual al Asociaţiei Medicale Române

Congresul Anual al Asociaţiei Medicale Române va avea loc în perioada 14 - 16 aprilie, 2011, la Biblioteca Academiei Române. Iată şi programul evenimentului: CONGRESUL ANUAL AL ASOCIAȚIEI(...) citeste mai departeAutoritățile nu respectă rezultatul negocierilor pentru modificarea taxei clawback

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG) anunță eșuarea negocierilor în cadrul grupului de lucru pentru modificarea(...) citeste mai departeGala Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu

Profesionalism, valoare și performanță. Acestea sunt cuvintele care au definit cel mai bine Zilele Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Gala a fost(...) citeste mai departe