Din data de 1 septembrie asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fara sa prezinte medicului adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate

Din data de 1 septembrie asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fara sa prezinte medicului adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate
La un an de la demararea distribuirii, utilizarea cardului national de sanatate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card. Pana in prezent aproximativ 15 milioane de asigurati au intrat in posesia cardurilor de sanatate , iar la casele de asigurari mai sunt in jur de 300.000 de carduri de sanatate tiparite care asteapta sa fie ridicate de catre asigurati.

Daca dupa data de 1 mai 2015 asiguratii al caror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fara a-l utiliza, incepand cu data de 1 septembrie 2015, toti asiguratii care au intrat in posesia cardurilor sau ale caror carduri se afla la casele de asigurari vor avea acces la servicii medicale programate, decontate in sistem doar in baza cardului de sanatate. Incepand cu aceasta data, asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de baza, in sistemul public de sanatate.

Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicatia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat si daca pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinta de asigurat eliberata de casa de asigurari. Aceste servicii vor fi validate si decontate in vechiul sistem. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu il prezinta la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

„Este important ca asiguratii care nu au card emis sa stie ca pot accesa servicii medicale dupa data de 1 septembrie ca si pana acum. In sistem, card emis inseamna card care a ajuns la asigurat sau, in cazul in care nu i-a putut fi inmanat personal de catre postas, a fost predat la casa de asigurari de unde posesorul trebuie sa il solicite. Am creat baza legala CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE Calea Călăraşilor nr. 248, Bloc S19, Sector 3, Bucureşti pentru ca acest lucru sa fie posibil, astfel incat accesul asiguratilor in sistem sa nu fie ingradit”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari in urmatoarele situatii:

• Refuzul de utilizare a cardului de sanatate din motive relogioase si de constiinta
• Solicitarea unui card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii cardului de sanatate primit. Incepand cu data de 1 septembrie 2015, casele de asigurari care detin un numar mare de carduri de sanatate care asteapta sa fie ridicate de asigurati vor avea un program de lucru prelungit cu asiguratii, de luni pana vineri, in intervalul 08:00- 20:00.

„Pentru ca estimam ca in perioada urmatoare va fi un numar mai mare de asigurati care vor solicita cardurile de sanatate, am cerut extinderea programului de lucru cu asiguratii. Vom vedea cum vor evolua lucrurile in prima saptamana, dupa care vom decide unde si daca este necesara mentinerea acestui program prelungit”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Casele de asigurari care vor avea program de lucru prelungit pentru eliberarea cardurilor de sanatate sunt in judetele: Arad, Bihor, Bistrita, Brasov, Buzau, Caras, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si in municipiul Bucuresti.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Din data de 1 septembrie asiguratii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fara sa prezinte medicului adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andrei Iordan
Email:iordan.andrei@casan.ro
Sursă:www.casan.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Inaugurarea primului tronson al noii UPU a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore(...)

Ministrul Sănătății, Dr. Nicolae Bănicioiu și Acad. Dan Mircea Enescu , manager al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” anunță evenimentul de(...) citeste mai departeComunicat de presa: Banii nu aduc fericire dar, in cazul sistemului de sanatate din Romania, ar(...)

Uniunea Europeană presează România să finalizeze în perioada 2014-2015 acele proiecte care sunt în curs de implementare. Peste 800 milioane de euro au plecat înapoi la Bruxelles pentru a(...) citeste mai departeProgramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă

Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina de web www.ms.ro, în dezbatere publică, ORDINul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în(...) citeste mai departePeste 1.800 de aradeni au beneficiat de consultatii gratuite oferite de studentii medicinisti ai(...)

Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi Direcţia de Sănătate Publică(...) citeste mai departeUniversitatea de Vest din Arad, singura universitate din România selectată pentru coordonarea(...)

Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad (UVVG)a câştigat un important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră(...) citeste mai departe