Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa

Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa
Spitalul Filantropia 2015: 2400 de nasteri, 30 de nou nascuti transferati din alte spitale (Bucuresti si provincie), 3800 de gravide din Romania au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice (trimestrul 1) si non genetice (trimestrul 2) si peste 800 de interventii chirurgicale ginecologice.

O clipa din viata noastra” este proiectul care i-a permis medicului Ghe. Peltecu, Directorul Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia (http://www.spitalulfilantropia.ro/) sa exprime actul medical, de la inceputuri pana in prezent, dintr-o perspectiva, de aceasta data, artistica. In cadrul proiectului, initiat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti, in parteneriat cu Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” si desfasurat simultan, in luna septembrie 2015, in perimetrul celor 4 spitale, Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa, dar si prima expozitie de acest tip realizata de un spital.

Cele 20 de fotografii expuse pe gardul Spitalului Filantropia din zona B-dului Ion Mihalache, in toata luna septembrie, sunt expresia artistica a trecutului si a prezentului spitalului. O parte dintre acestea sunt creatia Prof. Dr. Ghe. Peltecu, medicul care a pus suflet si pasiune in actul medical aducandu-l pana la dimensiunea sa artistica pentru a putea fi astfel mai bine inteles si simtit de oameni.

In cadrul proiectului, „O clipa din viata noastra”, fotografiile din fiecare spital sunt realizate cu sprijinul fotografului Mihai Andrei, iar pentru unele imagini care „vorbesc” despre istoria si arhitectura spitalului sunt utilizate colectiile proprii sau arhivele spitalelor. „O clipa din viata noastra” se desfasoara in luna septembrie si este un proiect finantat de ARCUB. Proiectul face parte din Programul cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti).

Expozitia de fotografie este o punte de legatura intre medicina si arta dar si intre medic si pacient si a fost conceputa cu obiectivul de a pune la dispozitia publicului, intr-o viziune artistica, o selectie de imagini inedite, inspirate din activitatea medicala derulata de-a lungul timpului in 4 dintre spitalele. Sunt printre cele mai vechi spitale active din Romania iar spatiille care deservesc fiecare unitate spitaliceasca reprezinta valori arhitecturale ale Bucurestiului: Complexul Coltea se afla pe lista monumentelor Nationale iar Spitalul Filantropia este functional inca de la 1811.

Un grup de lucru format din reprezentantii partenerilor, un artist plastic fotograf, un reprezentant al Fundatiei si un muzeograf au selectat cele 20 de imagini expuse in fiecare perimetru expozitional, in functie de calitatea artistica si de continutul exprimat de acestea. Designul expozitiei fost asigurat de curatorul proiectului. Dupa expirarea perioadei de expunere outdoor, cele mai reprezentative fotografii vor fi expuse, timp de 10 zile, la sediul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti, Str. Avram Iancu nr. 1.

„O clipa din viata noastra” se adreseaza unui public larg: trecatori, pacienti, elevi, studenti, cadre medicale si profesori din domeniul sanatatii, stiintelor sociale, arhitectura si planificare urbana. Atractivitatea expozitiei pentru publicul larg este asigurata si de ineditul ei. Spitalele bucurestene vizate au realizat activitati de pionierat in cercetarea si activitatea medicala si au avut un rol important in evolutia stiintelor medicale. Cele mai recente dotari permit interventii cu grad mare de specialitate si sunt unice in tara.


Filantropia, servicii unice si cifre memorabile

Sub crezul iubirii de oameni, medicii de la Spitalul Filantropia dau nastere zilnic sperantei si vietii. Numai in perioada 1 ianuarie – 30 august 2015, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, s-au nascut 2400 de copii (cezariene: 44%, nasteri operatorii: 3%, analgezie peridurala la nasterile naturale: 20%. 13% din totalul nasterilor reprezinta prematuri. Printre serviciile speciale se numara:

1. Depistarea, urmarirea pe parcursul sarcinii si nasterea gravidelor cu sarcini cu risc crescut (diabet, HTA, boli tiroidiene, boli hematologice, boli renale, etc);
2. Depistarea antenatala a malformatiilor fetale compatibile cu viata si cooperarea si transferul nou nascutilor imediat dupa nastere in spitalele de pediatrie din Bucuresti pentru tratament chirurgical;
3. Primirea, prin transfer, a nou nascutilor cu probleme la nastere din alte spitale (Bucuresti si provincie, spitale publice si private). 30 de astfel de cazuri au fost inregistrate de la inceputul anului;
4. Interventii obstetricale speciale: transfuzii intrauterine pentru Rh cu incompatibilitate: 2 cazuri in 2015 in care copiii au plecat sanatosi acasa.

Tot la Spitalul Filantropia exista singurul Departament de Medicina Materno Fetala acreditat in spitalele din Bucuresti. Doar in 2015, 3800 de gravide din Bucuresti si din tara au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice (trimestrul 1) si non genetice (trimestrul 2) si au fost efectuate peste 800 de interventii chirurgicale ginecologice.

Filantropia este singurul spital de Ginecologie din Bucuresti cu department de Ginecologie oncologica si oncologie medicala unde se abordeaza intreaga patologie oncologica ginecologica si cancerul mamar, spitalul fiind implicat in efectuarea screeningului cancerului de col uterin.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Spitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina MeleÅŸcanu
Email:alina.melescanu@ogilvy.com

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii a aprobat, in ultimele 2 luni, scoaterea la concurs a peste 1500 de posturi(...)

Ministerul Sănătăţii a aprobat, în ultimele 2 luni, scoaterea la concurs a peste 1500 de posturi vacante aflate în unităţile sanitare cu paturi din subordine şi în(...) citeste mai departeTurismul medical se dezvolta prin cooperare interinstitutionala

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cseke Attila, ministrul Sănătăţii şi Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, au semnat 14 iulie(...) citeste mai departeCNAS considera ca nu exista prejudicii de proportii ale FNUASS si actioneaza pentru recuperarea(...)

În urma materialelor apărute în presă referitoare la „Sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuție a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări(...) citeste mai departeDr. Raed Arafat: Lupta impotriva consumului de droguri este o lupta continua

Numărul consumatorilor de droguri a crescut foarte mult în ultimii ani, în ciuda faptului că autoritățile închid magazinele care distribuie etnobotanice. citeste mai departePrimarul General, Gabriela Firea: Am semnat astazi cu Asociatia Colectiv un protocol pentru(...)

Primarul General, Gabriela Firea, a semnat astăzi, la sediul Municipalităţii, cu preşedintele Asociaţiei Colectiv GTC 3010, Eugen Iancu, şi cu managerul Spitalului „Sf.(...) citeste mai departe