Pozitia Aliantei Medicilor fata de ultimele evenimente ce se petrec la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Pozitia Aliantei Medicilor fata de ultimele evenimente ce se petrec la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
Cand o categorie profesionala care reactioneaza greu si care pana acum a protestat mai mult prin exodul tacut al miilor de medici catre o viata si o medicina mai buna, discuta de mai bine de o luna de masuri de modernizare a sistemului medical in vederea unui act medical de calitate, cum va asteptati sa raspunda autoritatile? Prin masuri pripite de cresteri salariale (25%, fiscalizarea spagii, onorarii de la pacienti privati in spitale de stat), masuri razlete de cosmetizare si niciun dialog real cu cei care lucreaza la patul bolnavului. Cand medicii unui spital judetean semneaza demisii in masa, domnul Ministru nu gaseste timp in 10 zile sa discute cu ei. In 14 zile de acum incolo, demisiile acelea devin operante! Se inchid unitati sau compartimente de primiri urgente si, o restructurare fara precedent in istoria medicinei romanesti, are loc sub ochii nostri!

In data de 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgenta București s-a anuntat in Consiliul Medical că se desființează actuala sectie Anestezie Terapie Intensiva (din care, intamplator fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor (conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George)) și se înființează trei noisectii.

Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul în care Ministerului Sanatatii face această modificare de structură menita a reduce la tăcere protestul medicilor. Ne intrebam cum de conducerea spitalului ia aceste masuri fata de niște medici, de altfel respectați și civilizați,si decid să acționeze, chiar impotriva interesului Spitalului Universitar de Urgenta București si a sigurantei pacientilor?

Conform normativelor legale, SUUB trebuie sa aiba peste 60 de paturi de terapie intensiva( care pot fi, bineinteles repartizate pe mai mlte sectii). Reducerea unei secții de 32 de paturi - când necesarul ar fi cel puțin dublu , la o secție de 15 paturi( minimum permis de lege pentru a fi declarata sectie ATI) și două compartimente mai mici, pun în pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioară, prin reducerea numărului de servicii medicale pe care le poate deservi. O secție mică nu poate acoperi urgențele majore 24 din 24 ore 7 zile din 7 în condițiile în care numărul de paturi nu este suficient. Compartimentele nu pot asigura urgențele legal, ele sunt forme de organizare provizorie atunci când nu se pot organiza secții din lipsa de adresabilitate și nu se justifică angajarea personalului permanent pe o secție.

Chiar și infiintarea a două secții din una insuficientă e doar consum de resurse și angajarea unor cheltuieli fără sens, atât administrative cât și logistice. Mai mult personal, mai mulți șefi de secție, mai multe asistente șefe, mai mult personal care să acopere 24 ore din 24 ore pe ambele secții, linii de gardă. Am vedea o soluție inteligentă înființarea încă unei secții de ATI cu un număr cel puțin egal de paturi pentru a putea deservi mai bine pacienții cu două secții ATI de cate 32 de paturi. Întrebăm retoric, de ce managementul spitalului în colaborare cu Ministerul Sănătății nu a venit cu o astfel de soluție?

Nu există niciun motiv pentru care sefa secției ATI să poată fi sancționată având o activitate ireproșabilă în desfășurarea actului medical și atunci se decide micsorarea secției dansei doar pentru că este o susținătoare a reformei din sănătate? Acestea sunt soluțiile de rezolvare a problemelor din sănătate? Hărțuirea oamenilor care vor reformă?

Alianta Medicilor este de acord sa se discute orice modalitate de optimizare a activitatii din spital, insa aceasta decizie impusa de sus pare mai mult o sechela comunista a unor structuri care refuza aducerea sistemului sanitar romanesc in mileniul III, mai ales ca s-au ignorat solutii propuse de medici de-a lungul timpului, ultima propunere fiind inaintata de Conf. Elena Copaciu in scris in iulie 2015 si la care nu a primit raspuns.

"Vom studia temeiul legal in baza caruia a fost emisa decizia Comitetului Director si, daca vom sesiza elemente care sa indice nerespectarea legislatiei in vigoare, pe forma sau pe fond, ne rezervam dreptul de a cere revocarea sa in contencios administrativ. Principala noastra preocupare ramane un actul medical sa fie de calitate si ca pacientul sa fie in siguranta indiferent de deciziile luate in birouri, de unde se afla mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Ii asiguram pe pacientii critici ai spitalului si pe cei apropiati lor ca aceste decizii nu vor afecta niciun moment ingrijirile acordate", a spus Conferentiar Dr. Elena Copaciu.

Alianta Medicilor solicita atât presei cât și organizațiilor internaționale prezente în România să urmărească cu atenție desfășurarea acestor evenimente, pe care le considerăm atât împotriva interesului spitalului direct, cât și împotriva democrației. Să fii persecutat și hărțuit doar pentru că ai pornit un grup pe facebook, că încerci să înființezi un ONG care să protejeze interesele medicilor, este incredibil pentru o țară europeana, democrată, membră a NATO și UE.

Alianta Medicilor s-a infiintat in urma unei miscari spontane a medicilor pe Facebook prin care au cerut eliminarea spagilor din spitale, salarii decente si modernizarea sistemului medical astfel incat pacientii sa aiba parte de servicii medicale de calitate."Pozitia Aliantei Medicilor fata de ultimele evenimente ce se petrec la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:aliantamedicilor@gmail.com, elenacopaciu2011@gmail.com

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Recomandari pentru temperaturi ridicate

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidențelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil,(...) citeste mai departeConferinta de presa: Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania vă invită în data de 1 martie 2012, orele 11.00, la conferința de presă ce va avea loc la București, Hotel Minerva (str. Gheorghe Manu(...) citeste mai departeAsistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de(...)

Ministrul Sănătăţii anunţă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iar asistenţii medicali(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Informare de presa

Ministerul Sănătății nu poate confirma sau infirma faptul că fostul ministru, domnul Nicolae Bănicioiu, ar fi primit informări de la Serviciul Român de Informații (SRI) în care să fi fost(...) citeste mai departe8.845 pacienți cu proceduri de amputație a membrului inferior

Societatea Română de Medicină Fizică și de Recuperare (SRMFR) a organizat azi, simpozionul interdisciplinar cu participare internațională, „Managementul pacienților cu amputații ale(...) citeste mai departe