Bani europeni pentru salvarea medicinei romanesti

Bani europeni pentru salvarea medicinei romanesti
Aproape 750 de elevi și studenți mediciniști au învățat de la cei mai buni specialiști din domeniu de ce mai merită să fii medic chirurg sau de terapie intensivă în România. Timp de 18 luni, tinerii au fost consiliați și orientați profesional, au luat parte la activități din spitale, iar cei mai buni dintre studenți au câștigat stagii de practică la clinici de renume din Franţa şi Spania.

Despre cum i-au ajutat stagiile de practică, cât de motivaţi sunt să rămână în ţară şi dacă se gândesc să mai dea o şansă medicinei româneşti, au vorbit studenţi participanţi în proiect, dar şi medicii care i-au coordonat, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” București. La eveniment au participat dr. Laura Constantinescu, managerul programului de consiliere şi practică în terapie intensivă, dr. Constantin Vlad Denis, managerul programului de consiliere şi practică în chirurgie, şi membrii ai echipei care a implemetat cele două proiecte.

Mulţumesc managerilor, colegilor de proiect, dar şi copiilor minunaţi, care au participat la acest program. Este o dovadă în plus că această meserie se face cu pasiune. Am atins ceea ce ne-am propus să atingem. Mai mult decât susţinerea financiară a studenţilor cu o bursă lunară de 1.000 de lei, a contat experienţa, de aici şi din ţările unde au ajuns cei mai buni dintre ei, susţine dr. Constantin Vlad Denis, managerul programului de consiliere şi practică în chirurghie.

39 din cei aproape 400 de studenți la medicină au făcut practică în Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris, şi în Spitalul Mollet, Barcelona, după ce au dovedit în România că sunt cei mai buni în chirurgie şi terapie intensivă. Stagiile fac parte din cele două proiecte inițiate de Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” București, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

În timpul anului universitar, accentul se pune pe cursurile teoretice, mai puţin pe partea practică. Am încercat să îi provocăm [n.r. pe studenţi], să participe activ, să vadă exact în ce constă specialitatea de terapie intensivă. Pentru noi e o mare satisfacţie, să-i vezi că se implică, că întreabă, iar pregătirea lor a fost apreciată de medicii din Franţa şi Spania, spune dr. Laura Constantinescu, managerul programului de consiliere şi practică în terapie intensivă.

Este al doilea an consecutiv când studenții noștri merg în Europa pentru specializare. Proiectele, cunoscute sub numele de „Program de consiliere pentru elevi și studenți la Medicină și Practică în Chirurgie” (detalii, aici), respectiv „Program de consiliere pentru elevi și studenți la Medicină și Practică în Terapie Intensivă” (detalii, aici), sunt finanțate din fonduri europene și au drept scop pregătirea și consilierea viitorilor medici pentru a rămâne în România și a avea o carieră de succes.

Noi suntem în anul II, la prima practică oficială de vară. Am ales terapie intensivă pentru că trebuie să le vedem pe toate ca să facem o alegere bună în momentul rezidenţiatului. Vor urma chirurgie şi cardiologie, crede Vlad Tău, student la Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

Medicii din spitalele europene au fost încântați de pregătirea studenților români. [n.r.: Studenții] au avut acces la reanimare și la blocul operator în mai multe specialități chirurgicale. Partea teoretică a fost dedicată acelor gesturi pe care le vor putea face și în afara reanimărilor (abord venos, regularea debitului cardiac, interacțiile între circulație și vetilație), afirmă dr. Dan Langrois, șef secție ATI Cardiovascular, Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris.

Proiectele, care au debutat în mai 2014 și se vor încheia pe 31 octombrie 2015, sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 “Corelarea învăţăturii pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”.


"Bani europeni pentru salvarea medicinei romanesti" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ivona Rosu
Email:ivona@specialistincomunicare.ro
Telefon:0752.175.139

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanta

Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanţă la rectificarea bugetară din această toamnă. citeste mai departeMinisterul Sanatatii a suplimentat numarul dozelor de vaccin gripal pentru sezonul 2015- 2016

Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci si cu(...) citeste mai departeSorina Pintea, ministrul Sanatatii a declarat astazi ca dialogul cu sindicatele din Sanatate va(...)

„Chiar mâine vom avea o nouă întâlnire cu SANITAS. Eu cred că acțiunile de protest anunțate nu se justifică în condițiile în care salariile medicilor au crescut de la 1 martie a.c., la(...) citeste mai departeDr. Gabriel Tatu-Chitoiu - Scrisoare deschisa adresata tuturor

Numele meu este Gabriel Tatu-Chițoiu, am 63 de ani și sunt medic cardiolog la Spitalul de Urgență “Floreasca” București, Unitatea de Terapie Intensiva Coronarieni a Secției de Cardiologie.(...) citeste mai departeAncheta in cazul femeii decedate din comuna Saucesti, judetul Bacau

Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Bacău demararea unei anchete în cazul femeii din comuna Săuceşti care a decedat în urma exploziei unei butelii de aragaz(...) citeste mai departe