Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie
Prevenția bolilor cronice netransmisibile, creșterea nivelului de educație medicală, precum și sporirea gradului de informare la nivel populațional în România, au reprezentat câteva dintre cele mai importante obiective pe care profesioniștii prezenți la cel de-al V-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile, le-au adus în centrul atenției, pe parcursul sesiunilor științifice desfășurate între 5 și 6 februarie 2016, la București.

Ediția de anul acesta a evenimentului a avut o structură complexă, abordând cele mai recente date și strategii din domeniul prevenției, educației, controlului și tratamentului bolilor cronice netransmisibile. Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile a reprezentat, anul acesta, ca și în edițiile anterioare, un important prilej de reunire, la un înalt nivel științific, a medicilor din sfera bolilor cronice netransmisibile, peste 600 de medici fiind prezenți la eveniment.

„Programul de anul acesta al Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a cuprins teme care s-au completat una pe alta și au alcătuit o abordare plurivalentă a bolilor vizate, din patru perspective de specialitate: cea a diabetologului, cea a cardiologului, cea a pneumologului și cea a oncologului. Din punctul meu de vedere, una dintre marile concluzii ale ediției de anul acesta a Congresului
Național Bolile Cronice Netransmisibile este aceea că o modalitate esențială de reducere a incidenței bolilor cronice netransmisibile, în rândul populației, este cea de diminuare a factorilor de risc asociați acestor boli. Factorii de risc pot fi modificați chiar de populație care, de exemplu, poate să renunțe la fumat, la consumul excesiv de alcool, poate aborda o dietă mai sănătoasă și își poate modifica stilul de viață. Cu alte cuvinte, prevenția s-a dovedit a fi, și anul acesta, cea mai dezirabilă soluție de combatere a bolilor cronice netransmisibile, iar aceasta este ideea pe care trebuie să o promovăm cât mai mult, la nivel populațional", a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și co-președinte al evenimentului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cronice netransmisibile provoacă aproximativ 38 de milioane de decese, anual. Dintre acestea, 17.5 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare. 8.2 milioane de persoane mor anual din cauza cancerelor, 4 milioane de decese sunt produse de bolile respiratorii în timp ce diabetul ucide 1.5 milioane de oameni, în întreaga lumea.1

Luând în considerare statisticile internaționale, pe parcursul celor două zile de eveniment, cei mai importanți lideri din domeniile vizate au stabilit un dialog interdisciplinar și au dezbătut cele mai moderne soluții în abordarea bolilor cronice netransmisibile, sub titlul general „Inovația în bolile cronice netransmisibile”.

În prima zi de eveniment prof.dr. Nicolae Hâncu a debutat programul cu „Bolile cronice netransmisibile, sănătate metabolică și stil de viață”, dr. Gabriel Tatu Ghițoiu a discutat despre „Statinele în prevenția primară: DA sau NU?” iar prof. dr. Dragoș Vinereanu a vorbit despre „Anticoagulantele orale non anti-vitamina K în fibrilația atrială: certitudini și controverse”.

În dezbateri au mai intrat și „Noile strategii de scădere a LDL-colesterolului - putere vs control?” prezentate de prof. dr. Dan Gaiță, iar prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a abordat tema „Prevenţia bolii cronice de rinichi în diabetul zaharat”.

Tema prevenției hipertensiunii arteriale a fost dezbătută pe larg de prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, iar prof. dr. Maria Moța, membru în Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a făcut trecerea „De la prediabet la prevenţia diabetului”.

Pentru că, dincolo de prevenție, controlul bolilor cronice netransmisibile necesită un tratament de specialitate, prof. dr. Romulus Timar a vorbit despre „Tratamentul multifactorial în diabetul zaharat tip 2”, iar prof. dr. Doina Catrinoiu a adus în discuție prevenția primară și secundară din diabet.

O temă importantă pe agenda primei zile de congres a mai fost și prezentarea prevalenței bolii cronice de rinichi în România din prisma Studiului PREDATORR, realizată de prof. dr. Eugen Moța.

Ziua a II-a a congresului a debutat cu un simpozion de tip dezbatere, dedicat Tabagismului în România şi în lume: de la legislaţie la consecinţe, în cadrul căruia Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a prezentat proiectul „anti-fumat” în România și efectele fumatului ca factor de risc major în bolile cardiovasculare.

În acest cadru, dr. Ioana Munteanu a abordat problematica țigării electronice, iar conf. dr. Milena Man a vorbit despre „impactul tabagismului asupra bolilor respiratorii cronice”.

Dr. Monica Marc a vorbit despre o problemă delicată, de importanță pentru situația actuală a României, mai exact despre fumat, ca parte din stilul de viață nociv al unui număr din ce în ce mai mare de adolescenți, in prezentarea „Rolul programelor educaționale împotriva fumatului la adolescenți”.

Programul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a continuat cu o nouă sesiune în care prof. dr. Mariana Graur, președintele Societății de Nutriție din România a prezentat aspecte profilactice cu privire la nutriție și riscul cardiovascular în diabet, iar prof. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre importanța exercițiului fizic în diabet.

Prof. dr. Amorin Popa a prezentat despre „Prevenirea sindromului metabolic” iar conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a prezentat „Distribuția regională a problemelor piciorului diabetic în România”.

Un moment important în cadrul congresului a fost prezentarea „Planului Național de Control al Cancerului 2016-2020” susținut de dr. Florian Nicula. De asemenea, dr. Cătălin Vlad a schițat propunerea de „model de finanțare a unui program de screening pentru cancerul colorectal”.

În ultima sesiune a congresului, conf. dr. Cristian Guja a pus în lumină „Progresele în tratamentul farmacologic al obezității” iar conf. dr. Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității a vorbit despre prevenirea obezității.
Despre rolul medicului de familie în profilaxia bolilor cronice netransmisibile a discutat dr. Adriana Mihalaș, iar dr. Cornelia Bala s-a axat pe importanța educației terapeutice în bolile cronice netransmisibile.

Prof dr. Nicolae Hâncu a închis programul științific al evenimentului cu prezentarea „Reducerea riscului macrovascular la pacienţii cu dislipidemie aterogenă - raportul unui consens de experţi asupra rolului terapiei combinate fenofibrat - statină”.

Co-președinții evenimentului au fost: prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și acad. Maya Simionescu.
Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2016 a fost organizat științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Partener de Aur: AstraZeneca Diabetes
Partener de Argint: Berlin Chemie
Parteneri de Bronz: Sanofi, Worwag Pharma, Servier, Sunpharma, Linde Gaz, Torrent
Management eveniment: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical.
1Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cornelia Tone
Email:comunicare@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii si Federatia SANITAS au semnat un acord de colaborare pentru reorganizarea(...)

Ministerul Sănătăţii şi Federaţia SANITAS au semnat azi 07.04.2014 un acord de colaborare pentru reorganizarea sistemului sanitar. citeste mai departeColegiul Medicilor din Romania face apel ca principala tema de dezbatere din campania pentru(...)

Bucureşti, 8 aprilie 2014. Colegiul Medicilor din România face apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie starea sănătăţii. CMR îi roagă pe viitorii(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii celebreaza in data de 7 aprilie 2014 Ziua Mondiala a Sanatatii

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii va organiza duminica, 19 noiembrie 2017, concursul de Rezidentiat pentru(...)

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura, decentralizat, în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. citeste mai departePeste 400 de participanti la Conferinta Nationala Actualitati in Vaccinologie - RoVaccin 2013

Peste 400 de participanţi au luat parte la Conferinţa Naţională „Actualităţi în Vaccinologie – RoVaccin 2013”, singura manifestare dedicată exclusiv informării corecte a societăţii(...) citeste mai departe