Comunicat ANMDM referitor la nota de informare a Corpului de Control al premierului

Comunicat ANMDM referitor la nota de informare a Corpului de Control al premierului
Urmare a apariţiei în presa a Notei de informare privind rezultatul verificărilor efectuate de Corpul de control al primului-ministru în legătură cu situaţia copiilor cu SHU, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cu titlu preliminar, informează că:

Nota a fost comunicată presei fără o discuţie cu ANMDM care să fundamenteze ştiinţific concluziile cuprinse în respectivul document.
În consecinţă, cu regret, constatăm că publicul larg nu a fost informat într-un mod corespunzător, întrucât, în lipsa unor dovezi bazate pe fundamentare legislativă, nota de informare conţine o multitudine de aspecte care denotă o neînţelegere a mecanismelor ce au stat la baza punerii pe piaţă a vaccinului hexavalent în forma comercială denumită HEXAXIM.

Chiar de la început, dorim să reamintim că nu există nicio probă care să stabilească legătura directă şi indubitabilă între schema de vaccinare şi copiii diagnosticaţi cu SHU. Astfel, şi ancheta epidemiologică efectuată în acest caz nu stabileşte vreo legătură între administrarea vaccinurilor şi apariţia bolii.

Pentru a elimina orice dubiu privind legalitatea punerii pe piaţă a vaccinului HEXAXIM în România, ca ţară membră UE, informăm opinia publică că România, prin ANMDM, s-a asigurat că autorizarea este efectuată cu respectarea cadrului legal, acest aspect fiind confirmat în mod oficial şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Mai mult decât atât, în situaţii similare, confruntându-se cu lipsa de pe piaţă a vaccinului hexavalent (HEXACIMA) şi alte ţări membre UE (Belgia, Polonia) au apelat la aceeaşi soluţie de asigurare a Programului naţional de vaccinare prin autorizarea HEXAXIM, ca vaccin identic din toate punctele de vedere cu cel existent în schema iniţială (HEXACIMA/HEXYON).

ANMDM asigură populaţia şi organele abilitate că este la dispoziţia acestora privind informaţiile tehnice, ştiinţifice, care dovedesc că autoritatea de reglementare în domeniul medicamentului a procedat şi în acest caz la realizarea obiectivului său primordial de protejare a sănătăţii publice într-o situaţie de urgenţă care impunea luarea unor măsuri rapide, dar în deplină conformitate cu prevederile legale în vigoare.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Comunicat ANMDM referitor la nota de informare a Corpului de Control al premierului" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:comunicare@anm.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Teme stiintifice de actualitate la Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013

Deja o tradiţie, Zilele Institutului Clinic Fundeni, desfăşurate în perioada 29-31 octombrie 2013, aduc în atenţia lumii medicale ultimele noutăţi din specialităţile reprezentate în cadrul(...) citeste mai departePrimul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din(...)

Primul avion SMURD de terapie intensivă a intrat în dotarea sistemului medical de urgenţă din România. Avionul a fost achiziţionat în urma campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe(...) citeste mai departeCMR solicita noului Guvern Ponta rezolvarea revendicarilor cuprinse in Declaratia Adunarii Generale(...)

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi manifestă regretul că dezbaterea publică privind sistemul de sănătate este parazitată de teme marginale şi nu se axează pe(...) citeste mai departePrevenția bolilor cronice netransmisibile în România

Statistici alarmante! Organizația Mondială a Sănătății estimează că 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer și 438 de milioane vor fi diabetici, în timp ce Jurnalul Mondial de(...) citeste mai departeVaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre

Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). citeste mai departe