Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Corpul de Control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mureș și a constatat mai multe nereguli, dintre care amintim următoarele:

Achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost restricționat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina.

Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate.

Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali.

În altă ordine de idei, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice.

Derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare din fonduri europene (Prgramul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului.

O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un instrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia.

În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație.

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nici nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie.

Având în vedere constatările Corpului de Control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală.


"Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ministerul Sanatatii
Email:presa2@ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Cezar Irimia: Pacientii din Romania trebuie sa se uneasca, sa aiba o singura voce care sa comunice(...)

În perioada 1-2 noiembrie, în București, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Pacienților Cronici din România, în parteneriat cu Compania farmaceutică Janssen, au organizat un(...) citeste mai departeAdunarea Generala a Membrilor Asociati ai Aliantei pentru Sanatate din Romania

Vineri, 12 aprilie 2013, în cadrul Târgului Intrernaţional RomMedica 2013, a avut loc Adunarea Generală a Membrilor Asociaţi ai Alianței pentru Sănătate din România (APSR). Adunarea Generală a pus(...) citeste mai departeCurs medical “Embriologie Clinica”

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca anunta cursul postuniversitar “Embriologie Clinica”, in perioada 25 aprilie - 29 aprilie 2011. citeste mai departeParteneriat revolutionar pentru acordarea de ingrijiri pentru boli cronice in situatiile de criza(...)

În prezent, mult mai mulți oameni sunt afectați de boli cronice netransmisibile (BCN) decât de boli transmisibile. Această situație nu se reflectă și în resursele alocate pentru sănătate în general(...) citeste mai departeZiua Internationala a Bolilor Rare

Alianța Națională pentru Boli Rare România (ANBRaRo) și membrii săi, în parteneriat cu European Organisation for Rare Diseases (EURORDIS) organizează în 27-28 februarie evenimentul anual de Ziua(...) citeste mai departe