Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta

Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta
În această după-amiază, Tribunalul București a stabilit că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea acestei forme de protest.

Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest.

Federației SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.

Reamintim că acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz:

· Solicitările SANITAS, care ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, ceea ce încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010

· Declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011

Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:

Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

De asemenea, atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.

Decizia de astăzi a instanței poate fi atacată cu recurs.


"Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:presa2@ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Stiinta performanta, medicina avansata, practica optima

In perioada 4-7 iunie, la Sibiu, Societatea Romana de Medicina de Laborator organizeaza sub motto-ul Stiinta performanta, medicina avansata, practica optima, Congresul National de Medicina de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a solicitat astazi directiilor de sanatate publica sa ia toate masurile care(...)

În urma avertizării meteorologice emise de INMH pentru perioada următoare, Ministerul Sănătății a solicitat astăzi direcțiilor de sănătate publică să ia toate măsurile care se impun pentru rezolvarea(...) citeste mai departeConsilierea profesionala, necesara pentru studentii la medicina

Un procent de 85,5% dintre studenți consideră că activitățile de consiliere și orientare profesională sunt necesare pentru alegerea specializării potrivite și pentru a descoperi alte opțiuni de(...) citeste mai departeAstazi a inceput livrarea celor 1 milion de doze de vaccin gripal in teritoriu, conform anuntului(...)

Contractul încheiat cu câștigătorul licitației de achiziție prevede ca livrarea să se facă de către furnizor direct în teritoriu, la direcțiile de sănătate publică. citeste mai departeSocietatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice are un nou Presedinte – Prof. Dr. Romulus(...)

Prof. Dr. Romulus Timar este noul Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Diabetolog cu 34 de ani de experiență medicală, prof. dr. Romulus Timar este decanul(...) citeste mai departe