Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !

Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !
Bucureşti, 26 iunie 2017. Pe 26 iunie, în întreaga lume sunt organizate activităţi cu ocazia zilei SUPPORT. DON’T PUNISH, pentru a cere crearea de politici mai bune în domeniul drogurilor, care să pună pe primul loc sănătatea publică şi drepturile omului. Campania SUPPORT. DON’T PUNISH promovează reforma în domeniul politicilor legate de droguri şi schimbarea legilor care îngreunează accesul la servicii de reducere a riscurilor.

ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA -, unul dintre furnizorii de servicii medico-sociale pentru persoanele dependente de droguri, trage un semnal de alarmă şi invită autorităţile centrale şi locale să acţioneze pentru a construi servicii reale, accesibile, adaptate la nevoi şi realităţi, bazate pe respect pentru fiinţa umană. Fiecare viaţă contează!

În această zi, propunem autorităţilor să răspundă la aceste întrebări: este cadrul legal adaptat nevoilor de intervenţie pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul consumatorilor şi pentru limitarea impactului epidemiilor de HIV/SIDA, tuberculoză şi hepatite virale B şi C în comunităţile în care trăiesc consumatorii? În oraşele şi societatea noastră? Este incriminarea consumului de droguri soluţia pentru a limita impactul epidemiilor? Respectă această politică drepturile omului?

Trebuie să ţinem cont de faptul că oricine poate ajunge în situaţia de a consuma droguri, chiar de a deveni dependent de droguri. Printre consumatorii de droguri sunt copiii noştri, fraţii şi surorile noastre, părinţii şi prietenii unora dintre noi. Dependenţa de droguri este o boală cronică, iar boala cronică se tratează, nu se pedepseşte.

Conform recomandărilor internaţionale (vezi recomandările EMCDDA – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială accesibile, gratuite, adaptate nevoilor, bazate pe o relaţie terapeutică, de respect. Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii constante, pe termen lung.

În funcţie de drogul pe care îl consumă, de stadiul consumului, de motivaţia personală şi de mediul familial, consumatorii pot avea nevoie de: programe de schimb de seringi, testare şi consiliere pentru HIV/hepatite/tuberculoză (însoţită de consiliere), referire şi acompaniere la serviciile medicale şi sociale, vaccinare, programe de tratament substitutiv, programe de dezintoxicare, adăposturi, centre de zi, comunităţi terapeutice, asistenţă medicală spitalicească inclusiv în cazul lipsei asigurării /a cardului de sănătate, asistenţă psihiatrică gratuită chiar şi în situaţia lipsei asigurării / a cardului de sănătate.

În România, majoritatea acestor servicii sunt insuficiente în raport cu nevoile existente. Mai mult, cele implementate de organizaţiile non-guvernamentale se află periodic în pericol de dispariţie din lipsă de fonduri. Menţinerea situaţiei actuale poate fi considerată o abordare de sancţionare a comportamentului şi nu una de sănătate publică.

ARAS a atras în nenumărate rânduri atenţia Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale Antidrog şi Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti asupra pericolului epidemiilor HIV, hepatita C şi tuberculoza în rândul consumatorilor de droguri din Bucureşti.

Raportul privind situaţia drogurilor în România, publicat de Agenţia Naţională Antidrog pentru anul 2016 arată în rândul consumatorilor de opiacee injectabile admişi la tratament în 2015 următoarele: prevalenţa HIV: 10,8%, hepatita C: 52,3%, în funcţie de statutul serologic autodeclarat. Pentru tuberculoză nu sunt disponibile date oficiale.

Consumatorii de droguri şi comunităţile din care fac parte au nevoie de politici unitare, integrative, alături de acţiuni de suport concrete, corespunzătoare.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Monica Dan
Email:aras@arasnet.ro
Telefon:0745 101 470

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Federatia Sindicala Hipocrat, solidara cu miscarile de protest din Sanatate

Federaţia Sindicală Hipocrat este indignată de atitudinea autorităţilor faţă de problemele generate de iresponsabilitatea cu care au redactat şi au înţeles să aplice principiul echităţii în Legea(...) citeste mai departe1 septembrie 2015: acces la servicii medicale in sistemul public doar cu cardul de sanatate

Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta(...) citeste mai departeAmintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National(...)

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 și 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence", un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei(...) citeste mai departeMS a solicitat directiilor de sanatate publica supravegherea populatiei afectata de inundatii

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită direcţiilor de sănătate publică să asigure, în zonele afectate de inundaţii, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic, precum şi monitorizarea(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, a discutat in aceasta dimineata cu presedintele Casei Nationale(...)

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a discutat în această dimineață cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate despre revendicările reprezentanților medicilor de familie. citeste mai departe