Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !

Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !
Bucureşti, 26 iunie 2017. Pe 26 iunie, în întreaga lume sunt organizate activităţi cu ocazia zilei SUPPORT. DON’T PUNISH, pentru a cere crearea de politici mai bune în domeniul drogurilor, care să pună pe primul loc sănătatea publică şi drepturile omului. Campania SUPPORT. DON’T PUNISH promovează reforma în domeniul politicilor legate de droguri şi schimbarea legilor care îngreunează accesul la servicii de reducere a riscurilor.

ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA -, unul dintre furnizorii de servicii medico-sociale pentru persoanele dependente de droguri, trage un semnal de alarmă şi invită autorităţile centrale şi locale să acţioneze pentru a construi servicii reale, accesibile, adaptate la nevoi şi realităţi, bazate pe respect pentru fiinţa umană. Fiecare viaţă contează!

În această zi, propunem autorităţilor să răspundă la aceste întrebări: este cadrul legal adaptat nevoilor de intervenţie pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul consumatorilor şi pentru limitarea impactului epidemiilor de HIV/SIDA, tuberculoză şi hepatite virale B şi C în comunităţile în care trăiesc consumatorii? În oraşele şi societatea noastră? Este incriminarea consumului de droguri soluţia pentru a limita impactul epidemiilor? Respectă această politică drepturile omului?

Trebuie să ţinem cont de faptul că oricine poate ajunge în situaţia de a consuma droguri, chiar de a deveni dependent de droguri. Printre consumatorii de droguri sunt copiii noştri, fraţii şi surorile noastre, părinţii şi prietenii unora dintre noi. Dependenţa de droguri este o boală cronică, iar boala cronică se tratează, nu se pedepseşte.

Conform recomandărilor internaţionale (vezi recomandările EMCDDA – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială accesibile, gratuite, adaptate nevoilor, bazate pe o relaţie terapeutică, de respect. Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii constante, pe termen lung.

În funcţie de drogul pe care îl consumă, de stadiul consumului, de motivaţia personală şi de mediul familial, consumatorii pot avea nevoie de: programe de schimb de seringi, testare şi consiliere pentru HIV/hepatite/tuberculoză (însoţită de consiliere), referire şi acompaniere la serviciile medicale şi sociale, vaccinare, programe de tratament substitutiv, programe de dezintoxicare, adăposturi, centre de zi, comunităţi terapeutice, asistenţă medicală spitalicească inclusiv în cazul lipsei asigurării /a cardului de sănătate, asistenţă psihiatrică gratuită chiar şi în situaţia lipsei asigurării / a cardului de sănătate.

În România, majoritatea acestor servicii sunt insuficiente în raport cu nevoile existente. Mai mult, cele implementate de organizaţiile non-guvernamentale se află periodic în pericol de dispariţie din lipsă de fonduri. Menţinerea situaţiei actuale poate fi considerată o abordare de sancţionare a comportamentului şi nu una de sănătate publică.

ARAS a atras în nenumărate rânduri atenţia Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale Antidrog şi Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti asupra pericolului epidemiilor HIV, hepatita C şi tuberculoza în rândul consumatorilor de droguri din Bucureşti.

Raportul privind situaţia drogurilor în România, publicat de Agenţia Naţională Antidrog pentru anul 2016 arată în rândul consumatorilor de opiacee injectabile admişi la tratament în 2015 următoarele: prevalenţa HIV: 10,8%, hepatita C: 52,3%, în funcţie de statutul serologic autodeclarat. Pentru tuberculoză nu sunt disponibile date oficiale.

Consumatorii de droguri şi comunităţile din care fac parte au nevoie de politici unitare, integrative, alături de acţiuni de suport concrete, corespunzătoare.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Boala cronica se trateaza, nu se pedepseste !" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Monica Dan
Email:aras@arasnet.ro
Telefon:0745 101 470

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Alianta Medicilor cheama romanii din tara si diaspora sa li se alature in a explica populatiei(...)

Reprezentantii Aliantei Medicilor au chemat printr-o postare pe Facebook romanii din tara si diaspora sa li se alature in campania de informare a opiniei publice despre faptul ca intreaga clasa(...) citeste mai departeAdmitere la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București organizează în data de 25.07.2012 examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licență pentru anul 2012 – 2013. Examenul(...) citeste mai departeProiectul Voluntari RARI

În perioada 01 iunie – 31 octombrie 2017 Asociația Prader Willi din România în parteneriat cu Stația OMV Nr.1 Zalău a derulat proiectul „Voluntari RARI”. citeste mai departeRomania participa la cea de-a 64-a Sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa

Pentru prima dată în ultimii 10 ani, România are şansa de a obţine un mandat în Comitetul Permanent al Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa. citeste mai departeA inceput numaratoarea inversa pana la Gala Sanatatii, editia a V-a - cel mai asteptat eveniment al(...)

Mai sunt doar câteva zile zi până când, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, Gala Sănătăţii, ediţia a V-a 2014, va premia pe cei care au excelat în acest an în domeniul sănătăţii.(...) citeste mai departe