Scrisoare deschisa

Domnului Prim-Ministru Mihai Tudose, Guvernul României
Domnului Ministru Florian-Dorel Bodog, Ministerul Sănătății

Stimați domni,

Instituțiile semnatare vă roagă să luați măsurile necesare pentru asigurarea accesului populației la măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV. Reamintim faptul că, deși România se află printre țările puternic afectate de bolile transmisibile (hepatite, TBC, HIV, sifilis etc.) programele naționale de sănătate se reduc la diagnostic și tratament.

Conform recomandărilor internaționale (OMS, UNAIDS), un răspuns național eficient la infecția cu HIV impune intensificarea eforturilor de prevenire, atât în rândul populației generale, cât și la nivelul grupurilor vulnerabile. Totuși, în ultimii 15 ani, majoritatea acțiunilor de prevenire HIV (cu excepţia intervenţiilor de prevenire a transmiterii materno-fetale şi a celor de testare) au fost derulate de organizații neguvernamentale și finanțate predominant din surse internaționale.

În lipsa unor politici și eforturi naționale concertate de prevenire HIV și a unui mecanism de finanțare a sectorului neguvernamental, în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creșteri dramatice înregistrându-se și la nivelul grupurilor vulnerabile.

Subliniem faptul că resursele naționale și europene (de ex. cele de la bugetul de stat și fondurile structurale) alocate în prezent pentru sănătate nu sunt destinate implementării intervențiilor de prevenire HIV, acestea acoperind în continuare serviciile publice de diagnostic și tratament și formarea cadrelor din domeniul sanitar.

Astfel, în calitate de membri ai Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, vă solicităm sprijinul în a asigura conlucrarea dintre toate structurile responsabile de HIV/SIDA din cadrul și din subordinea Ministerului Sănătății, pentru a întreprinde măsurile necesare accesării fondurilor norvegiene și europene disponibile în vederea finanțării activităților de prevenire HIV în România.

Cu considerație,
ARAS - Asociația Română Anti-SIDA, Maria Georgescu, Director Executiv
ACCEPT, Florin Buhuceanu, Președinte Executiv
Tineri pentru Tineri, Adina Manea, Director Programe