Nou program de interes naţional, "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice"

Nou program de interes naţional,
La propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul României a aprobat un program care vizează dezvoltarea unei reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.

Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ.

Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu

Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei.

Ministerul Sănătăţii estimează că, prin acest program vom putea asigura îngrijirea şi asistarea unui număr cuprins între 1500-4200 persoane vârstnice, în funcţie de câte din unităţi sanitare propuse de către noi vor fi reorganizate.

Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfârşitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5 304 locuri şi 53 cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1850 locuri. În acelaşi timp, numărul solicitărilor pe listele de aşteptare era de 4180 de persoane.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, însemnând 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

“Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

„Este pentru prima dată când statul finanţează, integral de bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a mai adăugat ministrul Cseke.

De asemenea, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în anumite zone ale ţării, la iniţiativa autorităţilor locale există posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 7/2011, a căror finanţare va fi asigurată din fonduri bugetare.

Centrele de permanenţă vor asigura asistenţa medicală primară în zilele săptămânii, de luni până vineri, între orele 15- 8 h, şi sâmbătă-duminică, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct şi imediat al pacienţilor la orice oră la servicii medicale.


"Nou program de interes naţional, "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice"" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

In noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic(...)

Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de(...) citeste mai departeBulgaria si Ungaria compenseaza peste 50% din moleculele aflate inca din 2007 in asteptare in(...)

O analiza a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din România, a relevat faptul că țara vecină Bulgaria deja compensează 50% dintre acestea, iar(...) citeste mai departeIn My SHOES - Un nou proiect destinat persoanelor seropozitive si informarii tinerilor

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociaţia UNTEATRU lansează proiectul “In My SHOES”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei(...) citeste mai departeUtilizarea cardului national de sanatate este obligatorie

Referitor la unele informatii aparute in presa despre modul de utilizare al cardului national de sanatate, CNAS face urmatoarele precizari: citeste mai departeUniversitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila – scoala excelentei medicale

Aproape 3.000 de medici şi studenţi la medicină şi-au anunţat intenţia de a participa la Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, unul dintre cele mai importante(...) citeste mai departe