ARPIM propune autoritatilor un pachet de masuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii

ARPIM propune autoritatilor un pachet de masuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii
ARPIM propune autoritatilor un pachet de masuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii, cu scopul principal de a mentine accesul pacientilor din Romania la medicamente, in conditiile constrangerilor bugetare generate de criza economica.

Pachetul de solutii propus de ARPIM este menit sa creeze stabilitate pe termen lung in sistemul de sanatate si sa mentina echilibrul necesar intre nevoia de medicatie, dificultatile sistemului de a acoperi aceasta nevoie in crestere, posibilitatile producatorilor de a sustine in viitor accesul la medicatie si accesul pacientilor la tratamente.

Pachetul de masuri propus de ARPIM autoritatilor consta in urmatoarele:

- Clawback – adoptat prin OUG 68/2011 – introducerea unui sistem progresiv de taxare a tuturor producatorilor, printr-o contributie intre 10% si 50% din cresterea sumelor cheltuite fata de anul precedent. Aceasta masura va asigura predictibilitatea si controlul bugetului medicamentelor compensate si va genera totodata venituri suplimentare pentru medicamente.

- Programe nationale – introducerea unei contributii de 10% aplicata la valoarea medicamentelor decontate de CNAS. Aceasta masura va asigura resurse suplimentare la bugetul de stat si nu va incuraja exporturile paralele care ar putea fi generate prin reducerile preconizate de pret, la un nivel nesustenabil si mult sub minimul european. Mai mult, prin suplimentarea de catre producatori a bugetului cu aceste sume mai multi pacienti noi vor avea acces la tratament.

- Actualizarea listei medicamentelor compensate, blocata din anul 2008. Prin mecanismul de control al bugetului – clawback - autoritatile vor avea posibilitatea sa permita pacientilor romani accesul la tratamentele inovative mai eficiente si mai bine tolerate, disponibile in Uniunea Europeana, in perioada ulterioara lunii martie 2007.

- Sistemul de preturi – identificarea echilibrului intre nevoia de a asigura medicamente la preturi accesibile pentru sistem si disponibilitatea lor pentru pacienti, fara a creste costurile pentru buget.

- Termenele de plata – crearea unui mecanism de aliniere a termenelor de plata la prevederile Directivei 2011/7/UE privind platile intarziate, capabil sa creasca nivelul de predictibilitate si sustenabilitate economica.

„Propunerile noastre vor avea practic aceleasi rezultate pe care si le doresc autoritatile, si anume asigurarea tratamentelor medicamentoase pentru un numar cat mai mare de pacienti, in mod sustenabil si predictibil. ARPIM considera ca un cumul de masuri restrictive avand drept scop echilibrarea bugetara pe termen scurt nu este in masura sa raspunda solutiilor complexe de care sistemul de sanatate are atat de mare nevoie.

Din pacate, masurile preconizate de autoritati in acest moment, ne pun pe noi, producatorii, in dificultatea de a mai putea sustine pe viitor accesul pacientilor la medicamente. Sa nu uitam ca industria producatoare de medicamente a sustinut pana acum accesul acestora la tratamente, in prezent datoriile statului catre producatori ridicandu-se la peste 1,1 miliarde EURO.”, afirma Regis Lhomme, Vicepresedinte ARPIM.

In prezent, problema accesului la tratament este strans legata de pretul medicamentelor, reglementat de catre autoritatile romane la nivelul celui mai mic pret european. Cu toate ca in anul 2009, Romania a aliniat preturile de producator ale medicamentelor la nivelul minim european, in mod paradoxal, pacientii romani au un acces din ce in ce mai redus la anumite medicamente, datorita fenomenului exporturilor paralele, care este in crestere. La un pret foarte mic, medicamentele devin tinta re-exportatorilor, tentati sa le comercializeze catre state unde preturile sunt mai mari (ex: Germania, Danemarca, Marea Britanie); pacientii romani raman astfel fara medicamente vitale in farmacii, desi acestea au fost initial aduse pentru pacientii din Romania.

In acest context, o reducere a pretului medicamentelor mult sub minimul european, impusa de proiectul de ordin al autoritatilor, va incuraja si mai mult exporturile paralele, iar efectele acestui fenomen vor fi resimtite din plin de catre pacienti. In prezent, piata exporturilor paralele este estimata la un procent de 15-20%, dintr-un total al pietei de 2,3 miliarde EURO in anul 2010. Exporturile paralele reprezinta in prezent o problema care a fost sesizata chiar de catre Parlamentul European, intr-un raport prezentat in luna iunie publicului.

Mai mult decat atat, cumularea efectului acestei legislatii preconizate, cu masuri de tip claw-back, ar crea o situatie in care sustenabilitatea mentinerii medicamentelor in piata romaneasca ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, producatorii fiind lipsiti in acel context de instrumente care sa le permita sustinerea accesului pacientilor la medicamente inovative.

Solutia consolidata propusa de ARPIM ofera resursele si mecanismele financiare necesare actualizarii listei de medicamente compensate cu optiunile terapeutice inovatoare, ce vor aduce reale beneficii pacientilor, disponibile in tarile UE in ultimii 4 ani.
“Suntem increzatori in faptul ca autoritatile iau in considerare efectele generate de masurile cumulative luate in ultima vreme. Noi suntem deschisi la un dialog constructiv cu autoritatile, iar propunerile noastre, pe care deja le-am inaintat acestora, sunt o solutie care avantajeaza ambele parti si sunt in interesul direct al pacientilor. Mecanismul propus de noi, coroborat cu un sistem de claw back viabil, este menit sa asigure in continuare accesul la tratamente al pacientilor, desi nu rezolva problema principala a sistemului sanitar – subfinantarea. Apreciem initiativa Ministerului Sanatatii de a sprijini accesul unui numar cat mai mare de pacienti cu boli cronice la medicamente si o sprijinim. Faptul ca proiectul de ordin este in dezbatere publica timp de 30 zile, in mod transparent, ne ofera posibilitatea de colaborare cu autoritatile, in scopul identificarii celor mai bune solutii pentru gestionarea eficienta a cheltuielilor bugetare si facilitarea accesului pacientilor la medicamente.” precizeaza Bojan Jagodic, membru Consiliu Director ARPIM.

Despre ARPIM

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele profesionale comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice romanesti.

Membrii ARPIM investesc permanent in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salveaza anual mii de vieti. Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitatii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viata a romanilor.
ARPIM este afiliata la Federatia Europeana a Industriei Farmaceutice (EFPIA) - organizatia europeana care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorita rezultatelor la nivelul comunitatii stiintifice internationale.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"ARPIM propune autoritatilor un pachet de masuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Florina BADEA
Email:florina.badea@imagepr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Precizari MAE cu privire la epidemia de Ebola

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit cu manageri ai spitalelor private

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a avut în data de 25 ianuarie 2013, o primă întâlnire cu manageri ai spitalelor private. citeste mai departeSaptamana Sanatatii, 15-20 octombrie 2012

Pikaso Events vă invită în perioada 15-20 octombrie în Pasajul Universității să sărbatorim împreuna cea de-a 5-a ediție a Săptămânii Sănătății, eveniment ce își propune să ofere publicului larg(...) citeste mai departeDiferentele dintre o Asigurare Privata de Sanatate si Cardul European de Sanatate

Institutul Național de Statistică (INS) arată că în anul 2012, peste 11 milioane de români au calătorit în Uniunea Europeană pentru vacanțe sau business, dar și în Statele Unite ale Americii, Asia(...) citeste mai departeScrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Stimate D-le Ministru dr. Nicolae Bănicioiu, Stimate D-le Președinte Vasile Ciurchea, Așa cum suntem convinși că știți, obezitatea și comorbiditățile acesteia (în primul rând hipertensiunea(...) citeste mai departe