Campanie de informare si educare medicala a populatiei, Fii inteligent!Renunta la prejudecati!

Campanie de informare si educare medicala a populatiei, Fii inteligent!Renunta la prejudecati!
O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic “Fii inteligent!Renunţă la prejudecăţi!” a debutat astăzi, 29 octombrie 2013-Ziua Mondială a Psoriazisului- cu conferinţa de presă organizată de Societatea Română de Dermatologie(SRD) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune(APAA).

Campania va dura 30 de zile, iar la nivel naţional se va desfăşura în 10 centre mari de dermatologie printre care Timişoara, Braşov, Oradea, Iaşi, Constanţa, Târgu Mureş, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti.

De asemenea, campania se va derula în grădiniţe, scoli, săli de sport, saloane de înfrumuseţare sau bazine de înot, iar anul acesta se estimează că vor fi informaţi despre cauzele şi efectele psoriazisului peste 1.000.000 de români, iar adresabilitatea la medic îşi va menţine ritmul crescător. Campania de anul trecut derulată de SRD a înregistrat rezultate notabile, fiind informaţi direct, peste 200.000 de români şi indirect, aproximativ 500.000, efectul campaniei reflectându-se în creşterea adresabilităţii la medic cu 30% faţă de anii precedenţi.

Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. Un mesaj transmis la unison de conducerea Societăţii Române de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - APAA la conferinţa de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului.

Participanţii : Prof. Dr. Călin Giurcăneanu- Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, Dr. Alin Nicolescu - Secretar General SRD şi Rozalina Lăpădatu, pacient dar, şi Preşedinte APAA au lansat mai multe mesaje menite să le uşureze viaţa celor peste 400.000 de români care suferă de psoriazis, dar şi miilor, chiar sutelor de mii care decid să nu meargă la medic, să nu se informeze şi în consecinţă să nu se trateze corect.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-6 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

„Psoriazisul afectează aproape 2-3% din populaţia lumii, fără a face diferenţe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani”, a punctat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.

În ceea ce ne priveşte, România se situează şi la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa. “Şi mai grav este faptul că în spatele pacienţilor diagnosticaţi sunt de două ori mai mulţi cei netrataţi”, a mai adăugat Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

În cifre, bilanţul arată dezastruos: aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. Medicii spun că, tot mai multi pacienţi dezvoltă psoriazisul "vulgar", o afecţiune cutanată care revine ciclic la intervale relativ scurte.

“Oficial, peste 2% la sută din populaţia României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul ca rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30% faţă de anii anteriori şi speram că prin aceste campanii de informare să înregistrăm noi creşteri”, a declarat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.

Aflată în dublă ipostază, de pacient, dar şi Preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu trage un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte integrarea în societate a bolnavilor de psoriazis „mulţi pacienţi ne caută să ne spună că sunt respinşi în saloane de coafură/frizerie sau la piscine din cauza leziunilor de psoriazis. Nu este normal sa se întâmple astfel, oamenii trebuie să ştie că PSORIAZISUL NU ESTE CONTAGIOS, iar aceşti pacienţi au nevoie de suport pentru a trece peste problemele create de lipsa de încrede în sine cauzate de modul cum arată. Nu ne judecaţi, nu noi ne-am dorit această boală, dar noi trebuie să trăim cu ea!”

Studii îngrijorătoare pentru bolnavii de psoriazis

Statisticile arată că încrederea pacienţilor în ei înşişi şi faţă de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substanţial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general.

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de apariţie relativ scăzute apar în unele etnii ( exemplu:japonezii). Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă.

De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă , iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, se asociază şi cu: Artrite periferice, Spondilită / sacroileită, Dactilită / tenosinovită, Entezită, Osteită / periostită. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

Totodată, la pacienţii cu Psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind complicaţiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de muncă este raportată de 6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare

Mai multe informații despre acest subiect găsiți în atașament


Download comunicat DERMATOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Campanie de informare si educare medicala a populatiei, Fii inteligent!Renunta la prejudecati!" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:media@srd.ro
Telefon:0723883213

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

COMUNICAT DE PRESA: EuroMelanoma Day 2014

În parteneriat cu cea mai mare asociaţie europeană de dermatologie, Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV), Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în aceasta vară o(...) citeste mai departePeste 50% dintre pacientii cu psoriazis sunt afectati in viata profesionala si cea sociala de(...)

Conform unui studiu realizat în rândul pacienţilor cu psoriazis din România, 52% dintre aceştia au declarat că s-au simţit jenaţi sau ruşinaţi în relaţiile cu cei din jur din cauza afecţiunii de care(...) citeste mai departeConferinta de presa EPOS - o piele sănătoasă la locul de muncă

Vineri 11 martie 2011, ora 10.30 la Hotel Howard Johnson – sala Oregon, are loc conferinta de presa EPOS ( European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases). citeste mai departePrimul ghid scris de pacientii din Romania despre viata cu Lupus, o „boala cu o suta de fete”

Ziua Mondială a Lupusului este marcată pe 10 mai în lume și în România, cu obiectivul de a crește gradul de informare a populației în ceea ce privește simptomele și impactul bolii asupra vieții(...) citeste mai departeImbatranirea, un proces dependent de factorul genetic si de stilul de viata

Secretul vieţii lungi şi sănătoase a fost de-a lungul timpului cel mai căutat şi râvnit secret. Anti-aging-ul ca specialitate înseamnă nu numai lupta anti-îmbătrânire, ci şi îmbunătăţirea calităţii(...) citeste mai departe