S-a lansat campania Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita Psoriazisul NU este Contagios!

S-a lansat campania Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita Psoriazisul NU este Contagios!
O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic, „Nu te lăsa înşelat de aparenţe. Frumosul stă în interiorul nostru. Şi NU uita Psoriazisul NU este Contagios!" s-a lansat astăzi, 29 octombrie 2015 - cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului - prin conferinţa de presă organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) la hotel Crowne Plaza Bucureşti.

Campania va dura câteva de zile, iar la nivel naţional se va desfăşura în 9 centre mari de dermatologie din ţară printre care Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, Braşov, alături de Bucureşti.

ILDS – International League of Dermatological Societies, a trimis în România informaţii despre această zi ulterior anilor în care la noi se sărbătorea deja Ziua Mondială a Psoriazisului (anul 2014 fiind primul an când în România primeşte din partea ILDS).

În anii trecuţi SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum unităţi de învaţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje) , etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorită lipsei de informare despre această afecţiune. De asemenea efectul campaniei s-a reflectat şi în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist (specialităţi conexe dermatologiei).

Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis ar trebui să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD în ultima perioadă, în curs de finalizare.
Participanţii: Prof. Dr. Călin Giurcăneanu - Preşedintele Ales al Societăţii Române de Dermatologie şi Dr. Alin Nicolescu - Secretar General SRD, au lansat mai multe mesaje menite să le uşureze viaţa celor peste 400.000 de români care suferă de psoriazis, dar şi miilor, chiar sutelor de mii care decid să nu meargă la medic, să nu se informeze şi în consecinţă să nu se trateze corect.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

„Psoriazisul, odată apărut, durează toată viaţa. Mesajul către cei bolnavi este : Boala poate fi şi trebuie controlată prin tratament medical corect, plus alimentaţie corectă indicată de medicul dietetician şi suport mental din partea psihologului. Bolnavul cu psoriazis trebuie să ducă o viaţă cât mai normală cu putinţă”, a punctat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.

În ceea ce ne priveşte, România se situează şi la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa. “Unul din cele mai recente studii populaţionale pe care le-am condus indică o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4% - 5%, mai mare decât cea estimată până acum”, a mai adăugat Preşedintele Ales al Societăţii Române de Dermatologie.

În cifre, bilanţul arată impresionant: aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. Medicii spun că, tot mai mulţi pacienţi dezvoltă psoriazisul "vulgar", o afecţiune cutanată care revine ciclic la intervale relativ scurte.

“Oficial, peste 2% la sută din populaţia României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul că rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30% faţă de anii anteriori şi sperăm că prin aceste campanii de informare să înregistrăm noi creşteri”. În plus a crescut încrederea în terapia psoriazisului şi în faptul că boala poate fi ţinută sub control asftel încât să asigure o calitate a vieţii decentă, a declarat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.

Studii îngrijorătoare pentru bolnavii de psoriazis

Statisticile arată că încrederea pacienţilor în ei înşişi şi faţă de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substanţial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rata de apariţie relativ scăzute apar în unele etnii (exemplu: japonezii). Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă cu repercusiuni atât personale cât şi cu impact major socio-economic.

De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, se asociază şi cu: Artrite periferice, Spondilită/ sacroileită, Dactilită/ tenosinovită, Entezită, Osteită/ periostită. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

Totodată, la pacienţii cu Psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind complicaţiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de muncă este raportată de 6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare.

Cum ştiţi dacă aveţi psoriazis?

-Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat deoarece arată ca oricare altă boală de piele. În plus există tendinţa pacienţilor de a confunda orice afecţiune cutanată cu o formă de psoriazis.

-Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenţa şi poziţionarea plăcilor tegumentare de psoriazis pot varia – anumite persoane pot avea o singură placă de psoriazis într-o parte determinată a corpului, în timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toată suprafaţa corpului. În 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este însoţit şi de mâncărimi ale pielii.

-Psoriazisul a depăşit de mult stadiul de „boală de piele”. Persoanele cu această afecţiune prezintă sau pot dezvolta comorbidităţi (afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni oculare, afecţiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transformă într-o boală cu răsunet sistemic.
-Netratat se asociază cu: depresia, stresul, frustarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prieteni, etc.
-Există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (uşor, mediu, sever).

Diagnosticul şi impactul negativ

Diagnosticul psoriazisului se bazează pe tabloul clinic şi realizarea unui examen histopatologic. Investigaţiile de laborator sunt rareori necesare. Există mai multe forme clinice de psoriazis. Un pacient cu psoriazis poate dezvolta în timpul vieţii mai multe forme ale afecţiunii cutanate. Extinderea leziunilor şi severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni intens keratozice sau pustuloase, de la acoperire cutanată discretă până la erupţie generalizată (psoriazis eritrodermic). Psoriazisul poate evolua stabil, cu leziuni în plăci eritemato-scuamoase sau se poate modifica într-un psoriazis instabil, caracterizat de leziuni eruptive, inflamatorii, dificil responsive la tratamentul topic.

Psoriazisul are un impact negativ asupra unei game variate de parametri, aşa cum a rezultat din numeroasele studii realizate:

- locul de muncă / şcoala

S-a observat că interacţiunea la locul de muncă sau la şcoală este afectată semnificativ de boala de piele, de exemplu formele grave de psoriazis îi pot împiedica pe pacienţi să lucreze / să studieze;

Este foarte important din punct de vedere psihic ca un pacient cu psoriazis să poată duce o viaţă normală la locul de muncă sau în şcoală.

- activităţile zilnice

Pacienţii suferinzi de psoriazis sunt deseori pe nedrept excluşi de la facilităţile publice (de exemplu: piscine publice, cluburile de sănătate, saloane de înfrumuseţare, plaje, etc) din cauza concepţiilor eronate existente în legătură cu această afecţiune (psoriazisul este deseori considerat în mod greşit drept o afecţiune contagioasă); Mesajul vizual şi sloganul SRD transmis odată cu iniţierea acestei campanii în ţara noastră a fost că această boală nu se transmite.

- activitatea sexuală

Unii pacienţii cu psoriazis, în special femeile, reclamă de multe ori dificultăţi în începerea de relaţii sexuale;

- stigmatizarea include mai multe sentimente negative grave observate la pacienţii cu psoriazis: anticiparea respingerii, sentimentul de a fi viciat, sentimentul de vinovăţie şi ruşine, sensibilitatea exagerată la atitudinea celorlalţi;

- idei de suicid

Aproximativ 30% din pacienţii cu psoriazis au avut gânduri de sinucidere;

-familia

Psoriazisul poate afecta calitatea vieţii de familie. Durata tratamentului, împotrivirea faţă de ideea de a părăsi casa sau evitarea locurilor publice precum piscinele, plajele şi facilităţile sportive pot afecta modul de petrecere a timpului liber în familie. De aceea este foarte important ca pacientul să găsească în familie sprijin şi înţelegere.

Psoriazisul se numără printre primele 3 afecţiuni, după insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea arterială, care afectează funcţia fizică a individului şi este a doua afecţiune, după depresie, în afectarea funcţiei psihice. Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se află pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea indicelui de calitate a vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate.

Campania urmăreşte ca bolnavii de psoriazis să fie integraţi social, să nu fie discriminaţi, să primească sprijin moral din partea celor din jur şi un tratament medical corect.

În acest an, din dorinţa de a-i face pe cei din jur conştienţi de ceea ce înseamnă psoriazisul, Societatea Română de Dermatologie, iniţiază şi proiectul ,,O zi în pielea pacientului cu psoriazis”. În acest sens, parte din membrii SRD vor avea simulată pe braţ, timp de o zi, o leziune de psoriazis – tocmai în ideea de a simţi în mod direct, reacţiile celor cu care vin în contact. Aşteptăm câteva impresii la sfârşitul zilei.

Au răspuns pozitiv ecoului Societăţii Române de Dermatologie, în Bucureşti, următoarele instituţii: Clădirea LakeView, Clădirea Willbrook Platinium and Convetion Center, Vitality Wellness Club Ramada Parc, Club Fit & Fun Crowne Plaza hotel, Blondie’s Beauty Studio, Ema’s Studio, My 3 Salon, Grădiniţa 44 Izbiceni, Liceul teoretic „Ioan Petruş” Otopeni, Salon Cristina Trohani, CMI Nămoloşanu Laura - cabinet stomatologic Bucureşti şi cabinet stomatologic Călăraşi.


Download comunicat DERMATOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"S-a lansat campania Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita Psoriazisul NU este Contagios!" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:media@srd.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

4.200 de tineri au participat in primul an la evenimentele caravanei educationale GeneratiaS

Bucuresti, 2 decembrie 2010 - Dupa primul an de la lansare, peste 4.200 de tineri au participat la intalnirile organizate in cadrul celor doua editii GeneratiaS - caravana educationala de film cu(...) citeste mai departeInvitatie conferinta de presa EuroMelanoma Day 2015

În anul 1999, şase dermatologi belgieni au înfiinţat Euromelanoma, care s-a răspândit rapid pe întregul continent şi este acum activă în 33 de ţări. Euromelanoma există pentru a promova şi a sigura(...) citeste mai departeAsociatia Dermatologilor din Moldova anunta cea de-a 3 a editie a manifestarii stiintifice(...)

La începutul lunii aprilie, „Primăvara Dermatologică Ieșeană” revine cu informații proaspete din domeniul patologiei dermatologice de graniță. Cea de-a 3 a ediție a manifestării științifice naționale(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii sustine dezvoltarea unui Centru de Excelenta pentru melanom la Spitalul Clinic(...)

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine dezvoltarea unui Centru De Referinţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului cutanat în cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic(...) citeste mai departePeste 1.500 de elevi au aflat de la medici dermatologi cum pot trata eficient acneea

Bucureşti, 13 decembrie 2012: În cadrul campaniei Act Smart, Be Cool, campanie de informare a tinerilor despre acnee, derulată de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi(...) citeste mai departe