Conferinta dezbatere: Diabetul zaharat – problema de sanatate publica, 18 noiembrie 2014

Conferinta dezbatere: Diabetul zaharat – problema de sanatate publica, 18 noiembrie 2014
Prevalenţa diabetului pe regiunile de dezvoltare ale României: Sud (13,39%) – Bucureşti- Ilfov (12,79%) – Nord-Est (12,38%) – Sud-Vest (12,1%) – Nord-Vest (11,69%) – Sud-Est (10,44%)

Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, vă invită la conferința dezbatere: Diabetul Zaharat - Problemă de Sănătate Publică.

Evenimentul se va desfăşura la Palatul Parlamentului (intrarea dinspre Calea 13 Septembrie), sala Avram Iancu, marţi, 18 noiembrie 2014, începând cu ora 13:30. Întâlnirea este prilejuită de semnalul de alarmă tras de organizațiile internaționale asupra creșterii epidemice a diabetului zaharat la nivel internaţional.

În România, prevalenţa diabetului zaharat este de 11,6 %, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), recent încheiat.

Costurile diabetului, directe şi indirecte, sunt extrem de ridicate, atingând până la 10% din bugetele de sănătate ale multor ţări, iar aceste costuri pot crește de 3-5 ori dacă apar complicaţiile cronice (conform Ghidului medical pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat/ Ministerul Sănătății).

Profesioniştii consideră că diabetul este o adevărată problemă de sănătate publică și necesită o abordare multifactorială şi programe de prevenţie pentru un management cât mai eficient.

Pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi, la eveniment şi-au anunţat prezenţa importanţi diabetologi din România:
- Prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice;
- Conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu (Cluj-Napoca)
- Prof. univ. dr. Romulus Timar (Timişoara)
- Prof. univ. dr. Mariana Graur (Iaşi)
- Prof. univ. dr. Doina Catrinoiu (Constanţa)
- Prof. univ. dr. Amorin Popa (Oradea)
- Prof. univ. dr. Gabriela Radulian (Bucureşti)
- Conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu (Bucureşti)
- Conf. univ. dr. Cristian Guja, (Bucureşti)
- Conf. univ. dr. Gabriela Roman (Cluj-Napoca)
- Conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu (Galaţi)
- Conf. univ. dr. Bogdan Mihai (Iaşi)
- Şef lucr. dr. Cornelia Bala (Cluj-Napoca)
- Dr. Gabriela Creţeanu (Suceava).

Vă aşteptăm cu interes să participaţi marţi, 18 noiembrie 2014, pentru a dezbate împreună problematica diabetului zaharat în România!

Pentru confirmarea participării dumneavoastră, vă rog să trimiteţi un email cu următoarele date: Nume/ Prenume/C.I./eventual numărul auto. Datele sunt necesare pentru accesul în Palatul Parlamentului.
Contact presă: Mirabela Viaşu – 0733.011.108.


"Conferinta dezbatere: Diabetul zaharat – problema de sanatate publica, 18 noiembrie 2014" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mirabela Viasu
Email:press@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.105

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Societatea Studentilor Medicinisti Iasi desfasoara in perioada 11-15 noiembrie 2013 campania de(...)

Departamentul de Sanatate Publica, din cadrul Societatii Studentilor Medicinisti Iasi, desfasoara in perioada 11-15 Noiembrie 2013 campania de informare si sensibilizare: “Ziua Mondiala a(...) citeste mai departe



O SINGURA ORA POATE SALVA O INTREAGA VIATA - Descaltarea persoanelor cu diabet zaharat și(...)

Neuropatia diabetică este cel mai frecvent întâlnită complicație invalidantă cauzată de diabetul zaharat. Amputațiile care pot surveni afectează nu numai pacientul cu diabet, ci și întreaga familie.(...) citeste mai departe



Participare internationala la Scoala de Vara Neurodiab 2014

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic sunt complicații ireversibile ale diabetului zaharat, astfel că prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt elemente esențiale în lupta cu(...) citeste mai departe



Efectele apei si ale bauturilor indulcite cu indulcitori hipocalorici asupra scaderii in greutate(...)

Studiul randomizat, controlat, publicat online in 27 mai 2014 in jurnalul “Obesity “ este primul care compara impactul consumului bauturilor indulcite non-nutritive, la care ne referim de obicei(...) citeste mai departe



Actualitati in managementul diabetului zaharat de tip 2

A V-a Campanie Națională ”Controlează-ți Diabetul”, care s-a desfășurat la Cluj Napoca în perioada 14-16 noiembrie 2013, a cuprins, pe lângă activitățile dedicate publicului larg, și un simpozion(...) citeste mai departe