Managementul neuropatiei diabetice presupune un tratament adecvat, doar sub indrumarea medicului

Managementul neuropatiei diabetice presupune un tratament adecvat, doar sub indrumarea medicului
Neuropatia diabetică, o complicație cronică a diabetului zaharat ce are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic, afectează peste 60% dintre persoanele cu diabet, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În România, 67% dintre persoanele cu diabet se confruntă cu neuropatie diabetică.

În absența tratamentului adecvat, cea mai severă și totodată cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat reprezintă un risc pentru sănătatea și calitatea vieții persoanei afectate. Numai printr-un diagnostic timpuriu și un tratament cronic si personalizat, administrat sub îndrumarea medicului specialist, persoana cu neuropatie diabetică poate beneficia de o calitate a vieții cât mai bună.

Dacă neuropatia diabetică este ținută sub control, adică este depistată la timp și tratată corespunzător, productivitatea persoanelor cu diabet nu ar mai fi atat de afectată și riscurile complicațiilor severe (cum este piciorul diabetic) ar fi mult diminuate. Întrucât neuropatia diabetică nu este curabilă, tratamentul joacă un rol important în stoparea sau incetinirea progresului afecțiunii, ameliorarea simptomelor și reducerea risculului de picior diabetic.

Un bun management al neuropatiei diabetice constă în menținerea valorii glicemiei în parametri normali prin adoptarea unui stil de viață sănătos și, în funcție de severitatea complicației, administrarea unui tratament pe bază de medicamente care au efect asupra cauzei.
„Rezultatul cercetării Detectarea neuropatiei nediagnosticate și stabilirea impactului asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienți cu diabet zaharat în România a demonstrat că mai mult de jumătate dintre pacientii cu diabet din țara noastră nu sunt conștienți că ar putea avea neuropatie diabetică. De aceea este foarte important ca, odată pus diagnosticul de diabet zaharat, pacientul să fie supus preventiv unor investigații pentru neuropatie diabetică. În funcție de tipul de neuropatie identificat, specialistul va prescrie în mod cronic, tratamentul corespunzător.

Acest pas este unul foarte important în managementul neuropatiei diabetice. Dacă se va opta pentru un tratament medicamentos, urmărirea sa se va face numai sub stricta observație a medicului curant. Tot acesta va fi și cel care va prescrie tratamentul”, a explicat conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Pentru că formele de neuropatie diabetică sunt diferite, tratamentul trebuie să fie cronic si personalizat, în funcție de tipul de neuropatie diabetică de care suferă persoana afectată, iar medicul va urmări cu atenție evolutia pacientului.

În absența unui tratament adecvat, a unei alimentații corespunzătoare, echilibrate din punct de vedere caloric, și a unui control periodic, neuropatia diabetică devine un risc pentru viața persoanei în cauză prin complicațiile pe care le poate declanșa. Cel mai adesea neuropatia diabetică se manifestă la nivelul membrelor inferioare, prin deteriorarea fibrelor nervoase până în punctul în care pacientul își pierde sensibilitatea periferică. În aceste condiții, depistarea la timp a unor răni sau a unor infecții instalate la nivelul membrelor inferioare este îngreunată crescând îngrijorător riscul ulcerațiilor sau chiar al amputațiilor.

Deși hiperglicemia este principalul factor de risc pentru neuropatia diabetică, vârsta, hipertensiunea, fumatul și dislipidemia pot contribui și ele la instalarea acestei complicații.

Neuropatia periferică este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică și se manifestă la nivelul picioarelor și al mâinilor prin senzație de amorțeală, furnicături, pierderea sensibilității și dureri. Alte forme mai sunt neuropatia autonomă (afectează nervii organelor interne), neuropatia proximală (afectează nervii din zona coapselor, șoldurilor, feselor și umerilor) și neuropatia focală (afectează unul singur sau un grup de nervi al ochilor, mușchilor faciali, urechilor, pelvisului, pieptului sau abdomenului).

PR&Comunicare - Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical.


Download comunicat DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE - OPTOMETRIA AZI, conferinta nationala de optometrie, workshp-uri si expozitie de optica si optometrie la Universitatea Politehnica Bucuresti Download fisier atasat comunicatului

"Managementul neuropatiei diabetice presupune un tratament adecvat, doar sub indrumarea medicului" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Diana Nanciu
Email:pr@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

SAPTAMANA NEUROPATIEI DIABETICE 27 de orase din Romania, angrenate in „maratonul” Societatii de(...)

Societatea de Neuropatie Diabetică - NeuroDiab marchează și în 2015 Săptămâna Neuropatiei Diabetice, în perioada 6-23 octombrie 2015. citeste mai departeIncepe Scoala de Vara Neurodiab 2013

Tineri medici, precum și reputați profesioniști din domeniul diabetologiei implicați în managementul neuropatiei diabetice din toate colțurile țării sunt așteptați la Școala de Vară Neurodiab 2013 -(...) citeste mai departeSocietatea de Neuropatie Diabetica: „Este nevoie de o abordare integrata in managementul(...)

Gestionarea eficientă a neuropatiei diabetice necesită o abordare integrată a persoanelor care se confruntă cu această complicație gravă a diabetului zaharat. Astfel, pe lângă componenta terapeutică,(...) citeste mai departeProf. univ. dr. Maria Mota, noul presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli(...)

De la sfârșitul lunii mai 2012, prof.univ.dr. Maria Moţa preia mandatul pentru preşedinţia Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – una dintre cele mai importante societăţi medicale(...) citeste mai departe31,4% dintre romani sufera de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderala Alimentatia nesanatoasa,(...)

Alimentația sănătoasă este o condiție esențială pentru buna funcționare a organismului uman. Ignorarea sau abordarea superficială a problematicii alimentației, precum și asocierea unei diete(...) citeste mai departe