Diabetul zaharat, prezent si provocari

Diabetul zaharat, prezent si provocari
Diabetul zaharat este o problemă majoră de sănătate publică atât la nivel global, cât și în România, cu un impact semnificativ la nivelul calității vieții persoanelor cu diabet.

Din totalul fondurilor alocate programelor naționale de sănătate curative de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru 2016, 21% înseamnă Programul Național de Diabet Zaharat.

Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic în acest sens (PREDATORR) au arătat că diabetul afectează circa 1.750.000 de români cu vârste între 20 și 79 de ani. Pe de altă parte, în România 16.5% dintre adulții cu vârste între 20 și 79 de ani au prediabet, potrivit aceluiași studiu.

În aceste condiții, specialiștii atrag atenția că trebuie luate măsuri și realiza proiecte și programe pentru un management eficient al diabetului, care să includă atât partea de prevenție și educație, cât și măsuri în vederea asigurării unui control optim al diabetului zaharat.

„În 2040 se estimează că 1 din 10 adulți, din întreaga lume, vor avea diabet, ceea ce înseamnă aproape o dublare a cazurilor înregistrate în prezent, respectiv 642 de milioane, comparativ cu 415 milioane câte sunt acum. Aceste date nu fac decât să tragă un semnal de alarmă asupra importanței existenței politicilor de educație în sănătate, conștientizării riscului crescut de dezvoltare a diabetului și a complicațiilor acestuia. În România avem nevoie de implementarea unui program de prevenție în diabetul zaharat, care să funcționeze eficient, altfel impactul diabetului va fi tot mai mare, atât la nivel populațional, cât și în ceea ce privește costurile pentru sistemul public de sănătate. De asemenea, trebuie să identificăm cele mai bune soluții pentru controlul afecțiunii și elaborarea unor proiecte de educație în diabet”, a declarat prof. dr. Maria Moța, Membru al Comitetului Executiv al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

O altă problemă legată de diabetul zaharat o reprezintă complicațiile afecțiunii, care înseamnă, de asemenea, un impact major asupra calității vieții, posibil invalidant, dar și din punct de vedere al costurilor.
Potrivit unui studiu al Societății de Neuropatie Diabetică, 67% dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică – cea mai frecventă complicație a afecțiunii, care, nedepistată la timp și în lipsa unui management eficient, poate conduce la amputații.

Din punct de vedere financiar, consecințele acestor amputații cauzate de diabet ar înseamna circa 29.670.000 de milioane de lei pe an.*
În acest sens rolul controlului eficient și al screeningului devine tot mai important, însă în condițiile unui număr ridicat de pacienți raportat la numărul specialiștilor în diabet funcționalitatea sistemului este afectată.

„Specialistul diabetolog are nevoie de mai mult timp și mai multă libertate pentru a putea să-și pună în valoare cunoștințele. Noi, medicii diabetologi trebuie să descălțăm pacienții, să facem testul de screening, doar așa putem evita instalarea complicațiilor și reduce rata amputațiilor. Timpul alocat fiecărui pacient este o mare problemă, pentru că din cauza numărului mare de persoane cu diabet, cu greu reușim să ne încadrăm în cele 15 minute pentru o consultație. Un test de screening pentru neuropatia diabetică durează aproximativ o oră, spre exemplu!”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății dedică Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual în 7 aprilie luptei contra diabetului zaharat.
În România, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice alături de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asociația Română de Educație în Diabet organizează o serie de acțiuni în cadrul proiectului „Problematica diabetului în România”. Astfel, se dorește să se atragă atenția asupra problematicii diabetului în România și să se sublinieze importanța prevenției și educației în sănătate, în general, și în ceea ce privește diabetul zaharat, în particular.

Proiectul „Problematica diabetului în România”:

Organizatori științifici: Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română de Educație în Diabet

Parteneri științifici: Societatea de Neuropatie Diabetică, Asociația de Podiatrie

Sponsori/Parteneri: Sanofi, AstraZeneca, Chimimportexport-Plurimex, Novo Nordisk, Worwag, Bioexpert

Management eveniment: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

* Veresiu IA, Iancu S, Bondor IC. Trends in Diabetes-Related Lower Extremities Amputations in Romania - A Five Year Nationwide Evaluation. Diabetes Research and Clinical Practice, 2015, 10.1016/j.diabres.2015.05.020


Download comunicat DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE - OPTOMETRIA AZI, conferinta nationala de optometrie, workshp-uri si expozitie de optica si optometrie la Universitatea Politehnica Bucuresti Download fisier atasat comunicatului

"Diabetul zaharat, prezent si provocari" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:office@ziuasanatatii.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Prof. univ. dr. Maria Mota, aleasa membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Maria Moţa, a primit una dintre cele mai importante confirmări ale activităţii sale profesionale din(...) citeste mai departeAi diabet? Cand ti-ai testat ultima oara rinichii?

Specialiștii atrag atenția că aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieții, drept urmare testarea periodică a funcțiilor(...) citeste mai departePrimul Congres de Podiatrie din Romania: 1-3 iunie 2017, Bucuresti

Îngrijirea piciorului diabetic, prevenirea amputaţiilor şi importanţa creării profesiei de podiatru în România – temele-cheie de pe agenda evenimentului citeste mai departeRomania va avea traineri specializati in managementul piciorului diabetic

În premieră pentru țara noastră, patru medici români vor participa la Cursul ”Train the Foot Trainer” al Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) din cadrul(...) citeste mai departePrimul curs de PODIATRIE din Romania! Asociatia de Podiatrie a dat startul inscrierilor pentru(...)

Asociația de Podiatrie face încă un pas în promovarea și dezvoltarea meseriei de podiatru în România și organizează primul curs destinat asistenților medicali în vederea formării(...) citeste mai departe