Studiu: Romania se ingrasa de la an la an. Totusi, romanii spun ca mananca sanatos si fac sport.

Studiu: Romania se ingrasa de la an la an. Totusi, romanii spun ca mananca sanatos si fac sport.
Un studiu de tip Omnibus, efectuat în luna iulie 2017de un centru de chirurgie bariatrică şi metabolică din România, care a evaluat percepţiile şi atitudinile românilor cu privire la alimentație și la problemele de greutate, a arătat că peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5 procente față de studiul desfășurat în 2013 de Centrul de Excelență în chirurgie bariatrică.

Potrivit datelor analizate, mai mult de jumătate dintre românii adulţi sunt supraponderali şi obezi. Cifrele din 2017 arată că răspândirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenţi se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.

1 milion de români mănâncă doar o dată pe zi. Greşeli în alimentaţia românilor care conduc la acumularea kilogramelor

Deşi majoritatea oamenilor declară că mănâncă destul de sănătos, o serie de greşeli ce favorizează instalarea obezităţii sunt identificate în alimentaţia românilor. Spre exemplu, cu privire la mesele din timpul unei zile, aproape 1 milion de români mărturisesc că apucă să mănânce doar o singură masă/ zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi.

Micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români. Aceştia amintesc că sar de obicei peste micul dejun, însă când vine vorba de cină, pentru 22% din populaţie cină este principala masă a zilei. Mai mult decât atât, peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00.

8 din 10 români mănâncă zilnic pâine. Tot zilnic, 4 din 10 consumă şi dulciuri sau produse de patiserie

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele şi fructele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% dintre români. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin 1 dată pe săptămână.

Sportul apare de câteva ori pe săptămâna în activitatea a mai puţin de jumătate dintre respondenţi, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână.

„Obezitatea este o boală deja larg răspândită la nivel mondial, specifică secolului actual, ca atare suntem în permanență preocupaţi de evoluţia afecţiunii şi la nivelul ţării noastre. În calitate de Centru de Excelenţă în chirurgia obezităţii, ne dorim să înţelegem din ce în ce mai bine comportamentul alimentar al românilor astfel încât să putem veni în sprijinul pacienţilor cu informaţii potrivite şi să continuăm să tragem un semnal de alarmă asupra problemei obezităţii în România. Datele studiului efectuat ne arată ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme în plus pentru români de la un an la altul”, explică prof. dr. Cătălin Copăescu, fondatorul chirurgiei obezităţii laparoscopice în România, director medical al Ponderas Academic Hospital.

România ia în greutate, dar românii nu-şi percep problema kilogramelor în exces

Studiul mai arată că 36,7% dintre români se percep „doar cu câteva kilograme nedorite” şi doar alţi aproape 8% dintre respondenţi declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”. Când vine vorba însă de calcularea Indicelui de Masă Corporală, studiul arată că de fapt mai bine de 20% dintre români sunt deja trecuţi de pragul obezităţii (IMC > 30).

„Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masă Corporală, indică o perspectivă duală asupra modului în care românii îşi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boală cronică, cu implicaţii severe asupra calităţii vieţii, ca atare este nevoie să fim conştienţi de existenţa ei pentru a o putea trata în consecinţă, pe termen lung.”, adaugă prof. dr. Copăescu.

Diabetul zaharat tip 2 – povara românilor cu greutate

Kilogramele în plus au adus pentru mulţi dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecţiuni conexe obezităţii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceştia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alţi 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.

Românii care îşi doresc să scape de kilogramele în plus menţionează că au conştientizat că obezitatea le pune viaţa în pericol şi vor să fie din nou sănătoşi. Recăpătarea mobilităţii, a respectului de sine şi chiar prevenirea instalării bolilor asociate obezităţii sunt alte trei motive pentru care românii vor să slăbească.

Tratamentul chirurgical – o soluție eficientă pentru mii de români cu obezitate și diabet zaharat

Au fost analizate şi rezultatele obţinute de cei aproape 7.000 pacienţi cu obezitate care au apelat la chirurgia bariatrică de-a lungul timpului în cadrul Centrului de Excelenţă. Potrivit datelor interne, la 8 din 10 pacienţi, diabetul zaharat tip 2 s-a remis la un an de la operaţia bariatrică. Alte rezultate observate în analiza internă:
- 80% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezităţii, înregistrează şi astăzi valori normale ale glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, demonstrând remisiuni durabile, de peste 5 ani, a diabetului zaharat tip 2
- 30% dintre pacienţii insulino-dependenţi nu mai necesită insulină după prima lună de la operaţie
- 8 din 10 pacienţi au scăpat şi de apneea de somn la un an de la operaţie
- 33% din pacienţii cu hipertensiune arterială înregistrează normalizarea tensiunii arteriale în primele 3 luni de la operaţie.
- 100% dintre pacienti înregistrează scădere ponderală


Download comunicat DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE - OPTOMETRIA AZI, conferinta nationala de optometrie, workshp-uri si expozitie de optica si optometrie la Universitatea Politehnica Bucuresti Download fisier atasat comunicatului

"Studiu: Romania se ingrasa de la an la an. Totusi, romanii spun ca mananca sanatos si fac sport." adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Aura Dumitru
Email:aura@makesense.ro
Telefon:0756.046.346

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu: ”La fiecare 80 de minute se realizează o amputație de picior(...)

Lucrările celei de-a 9 a ediții a Congresului Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice au avut un înalt caracter științific demonstrat prin prezentările celor mai noi metode de(...) citeste mai departeLupta impotriva diabetului continua. A IV-a editie a Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”,(...)

În România, aproximativ 1,5 milioane de persoane suferă de diabet, iar numărul acestora este în continuă creştere, conform International Diabetes Federation. În contextul acestor statistici(...) citeste mai departeAsociatia de Podiatrie ofera 50 de inscrieri gratuite pentru noi membri - Nu ratati primul curs de(...)

Sunteți asistent medical și doriți să vă dezvoltați cele mai importante abilități în îngrijirea podiatrică specifică piciorului diabetic? Vă invităm să deveniți parte din Asociația de Podiatrie! citeste mai departeEfectele apei si ale bauturilor indulcite cu indulcitori hipocalorici asupra scaderii in greutate(...)

Studiul randomizat, controlat, publicat online in 27 mai 2014 in jurnalul “Obesity “ este primul care compara impactul consumului bauturilor indulcite non-nutritive, la care ne referim de obicei(...) citeste mai departeAsociatia de Podiatrie, examinari de specialitate gratuite pentru persoanele cu diabet din(...)

Asociația de Podiatrie promovează îngrijirea corectă și completă a persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea și identificarea precoce a complicațiilor care pot să apară la nivelul picioarelor(...) citeste mai departe