Curs creditat cu 40 puncte EFC organizat de Colegiul Farmaciștilor Alba pentru farmaciștii din județ

Curs creditat cu 40 puncte EFC organizat de Colegiul Farmaciștilor Alba pentru farmaciștii din județ
Prima acțiune a președintelui Colegiului Farmaciștilor Alba, farm. Roxana Filimon s-a bucurat de un real succes, beneficiind de participarea a peste 120 de persoane. Evenimentul a fost creditat cu 40 EFC și a beneficiat de lectori de renume, precum prof. farm. Marius Bojiță, conf. dr. Lorena Filip și asist. univ. dr. Codruța Maier.

Conf. dr. Filip a susținut prezentarea “Acizii grași Omega-3 și sănătatea umană”. Participanții au recapitulat noțiuni de bază legate de structura lipidelor alimentare, cu 24 de acizi grași comuni - catene liniare formate în general din număr par de atomi de C, care diferă între ei prin lungimea lanţului de atomi de carbon şi gradul de nesaturare, împărțindu-se în: AG saturaţi (AGS), AG nesaturaţi (AGNS): Mononesaturați (MUFA), Polinesaturați (PUFA). Există 2 clase mari de PUFA: clasa omega-6 și clasa omega-3. Se recomandă ca aportul de lipide prin alimente să fie mai mic sau egal cu 30% din energia totală a dietei - pentru un adult sănătos. Acizii grași EPA, DHA aparțin clasei Omega 3 și sunt specifici lipidelor din peşte. Raportul optim Omega 6/Omega 3 este de 2:1-3:1!
Dieta modernă este bogată în Omega 6 (grăsimile de origine animală, uleiurile vegetale din seminţe de cereale: porumb, floarea soarelui), cu un raport Omega 6/Omega 3 estimat între 8:1 şi 12:1. Deoarece raportul optim omega 6/Omega 3 este de 2:1 – 3:1 se recomandă ca dieta să fie corectată prin aport suficient de Omega 3. Pentru a reechilibra raportul Omega-6 / Omega-3 se recomandă: consumul alimentelor bogate în Omega-3; reducerea consumului de carne de la animale hrănite industrial; creșterea consumului de carne de la animale hrănite natural și a consumului de pește; reducerea consumului de uleiuri vegetale bogate în Omega-6 (ulei de floarea soarelui de exemplu); reducerea consumului de alimente procesate (fast-food, mezeluri etc)

Creșterea cu 1% a cantității de Omega 3 din alimente reduce cu 40% riscul de infarct!

Conform recomandărilor AHA (American Heart Association) persoanele diagnosticate cu boală coronariană trebuie să primească zilnic 1 g EPA/DHA. Aportul, conform OMS (Organizației Mondiale a Sănătății) pentru femeile gravide trebuie să fie cel puțin 2,6 g de acizi grași dintre care 100-300mg DHA.

Noi direcții în vaccinarea antigripală

Încă de la începutul expunerii, asist. univ. dr. Codruța Maier a menționat faptul că există oscilații sezoniere ale perioadei de gripă între emisfera nordică (unde perioada este decembrie-martie) și sudică (între iunie și septembrie). În martie 2012, în Romania, procentele au arătat astfel: 89.5% gripă cu virus de tip A și 10.5% gripă cu virus de tip B.

Diferențierea între răceala și gripă

Răceala debutează cu dureri de gât, secreții inițial apoase apoi vâscoase și colorate, cu sau fără febră și durează aprox. 1 săptămână.

Gripa are o simptomatologie mai severă, cu evoluție mai rapidă, dureri de gât, febră, cefalee (dureri de cap), dureri musculare, congestie nazală, tuse. În cazul gripei cu A(H1)pdm09 se adaugă și vărsături și diaree. Ca durată, poate fi vorba de 2-3 zile până la 1 săptămână (sau mai mult) și cele mai frecvente complicații sunt pneumonia la copii, vârstnici, cronici, respectiv otita sau conjunctivita.
Tratamentul gripei se face în funcție de gravitate. Tratamentul etiologic (al cauzei) se face cu antivirale (amantadina pentru tulpina sezonieră, respectiv cu Oseltamivir şi zanamivir pentru tulpina A(H1)pdm09. Pacientul trebuie să fie izolat, să se odihnească și să aibă un regim alimentar ușor. Tratamentul simptomelor se face cu antitermice, antitusive, expectorante, descongestionante, vitamina C. Profilactic trebuie facută vaccinarea antigripală.

Vaccinurile antigripale sunt preparate imunobiologice, suspensie de microorganisme vii, inactivate, ce induc imunitate în scop preventiv. Ele nu asigura o protecție de 100%, dar simptomele sunt mai blânde la pacienții vaccinați.

Vaccinul trebuie administrat anual (în fiecare sezon), în intervalul octombrie-noiembrie

Ca și reacții adverse, pot aparea la nivel local sensibilitatea, durerea, roșeața, tumefierea, iar ca reacții sistemice - cefalee, frisoane, febră, mialgii, convulsii, vărsături.

Contraindicații ale vaccinarii în cazul vaccinurilor inactivate:

sensibilitate la ovalbumină, sindromul Guillan-Barre, copiii sub 6 ani, boli febrile. Contraindicații ale vaccinurilor vii atenuate: sensibilitate la ovalbumină, astm bronșic, afecțiuni renale, sarcină.

Medicamentele generice, o alternativă terapeutică

Magistral susținută de Prof. farm. Marius Bojiță, prezentarea despre medicamentele generice a fost structurată sub forma unor întrebări urmate de răspunsuri. Un medicament generic este un medicament identic cu produsul original, din punct de vedere al dozajului, siguranţei, eficienţei, modului de administrare, calităţii, performanţei şi indicaţiilor terapeutice, care contine aceeași substanță activă. Este identificat prin numele științific neproprietar aprobat internațional (INN) sau prin denumirea comercială proprie.

Aproape jumatate din toate rețetele emise în lume conțin medicamente generice

Medicamentele generice sunt mai accesibile din punct de vedere al prețurilor, deoarece producătorii de generice nu au aceleaşi costuri ca cei care dezvoltă un nou medicament. De asemenea, o dată ce medicamentele generice sunt aprobate, pe piaţă apare competiţia care ţine preţurile la un nivel mai scăzut.

Orice produs orginal are un echivalent generic?

Răspunsul la aceasta întrebare este “nu”, întrucat produsele originale au în general, o perioadă de protecţie de 12-15 ani de la data depunerii brevetului. Când brevetul expiră, alte companii farmaceutice pot produce versiuni generice, dar numai după ce au fost dezvoltate de acestea şi aprobate de Agenția Națională a Medicamentului.

13 miliarde de euro economii anuale pentru bugetele europenilor prin folosirea medicamentelor generice

Produsele medicamentoase fabricate de industria românească sunt generice, iar prețul medicamentului generic la aceeași eficacitate cu produsul original este cu 30% mai redus. În lista produselor compensate din România genericele reprezintă valoric aprox. 87% din uz ca prima opțiune terapeutică.

Îmbătrânirea populației înseamnă creșterea costurilor în domeniul sănătății și scăderea numărului de cetățeni “în vârstă” pentru care cheltuielile cu tratamentele cresc rapid după vârsta de 65 de ani. O soluție parțială la aceste probleme ar fi creșterea utilizării medicamentelor generice întrucât prețul medicamentelor generice este cu 20-80% mai mic decât cel al medicamentelor de marcă și astfel, pot fi tratati mai multi pacienți.

Colegiul Farmaciștilor Alba reprezintă 120 farmacii din județ (circuit deschis și închis, urban și rural) și un total de 216 farmaciști înscriși.
Colegiul Farmaciștilor Alba s-a alăturat ca Partener oficial campaniei Alba Iulia-Capitala Sănătății în 2012, campanie inițiată de Primăria Alba Iulia și coordonată de Houston.


"Curs creditat cu 40 puncte EFC organizat de Colegiul Farmaciștilor Alba pentru farmaciștii din județ " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:simona.oprea@houston.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Vaccinul candidat RTS,S reduce cu aproximativ o treime riscul de malarie in randul sugarilor din(...)

Rezultatele studiului clinic pivot, de faza III, desfășurat la scară largă pentru vaccinul împotriva malariei, RTS,S, publicat în versiunea online de catre New England Journal,(...) citeste mai departeTaxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti, creste cheltuielile in(...)

În perioada 2011-2014 au dispărut de pe piață 1.332 de medicamente, din care peste jumătate costau mai puțin de 50 Ron, iar 45% erau fabricate în România. Această(...) citeste mai departeInternetul nu este medicul tau. 3 motive pentru care nu e bine sa ai incredere totala in internet

Un studiu despre administrarea de medicamente copiilor fără recomandarea medicului realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) la(...) citeste mai departePeste 360 cadre medicale din toata tara au participat la conferinta interdisciplinara(...)

Prima ediție a conferinței naționale “ANTIBIOTICELE, între UZ și ABUZ” organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA s-a bucurat de un real succes. Pe(...) citeste mai departeBeneficiile economice pe termen lung ale actualizarii listei de medicamente sunt de cinci ori mai(...)

Conform studiului realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, cu susținerea Local American Working Group (LAWG), societatea românească va câștiga pe(...) citeste mai departe