Asociatia farmaceutica LAWG propune Guvernului un parteneriat pentru finantarea pe termen mediu a sistemului de sanatate si aprobarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite in sprijinul pacientilor romani

Asociatia farmaceutica LAWG propune Guvernului un parteneriat pentru finantarea pe termen mediu a sistemului de sanatate si aprobarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite in sprijinul pacientilor romani
Industria farmaceutică este sectorul care investeste cel mai mult în cercetare și dezvoltare la nivel mondial. În contextul dezbaterii publice din ultimul timp, asociația farmaceutică Local American Working Group (LAWG) utilizează prilejul pentru a menționa că nu este suficient ca industria farmaceutică să descopere medicamente noi, dacă nu se iau și măsuri prin care pacienții să poată beneficia de aceste inovații. Dacă în majoritatea țărilor accesul pacienților la tratamente noi este facilitat prin compensarea medicamentelor respective de către stat, în Romania lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizaă din anul 2008. Prin urmare, tratamentele care au fost compensate în ultimii șase ani în Europa nu sunt accesibile pacienților români.

LAWG apreciază dialogul constant cu autoritățile din sănătate pentru actualizarea listei de medicamente compensate, care sperăm să conduca la accesul nediscriminatoriu la medicamente inovatoare pentru pacienții români. De asemenea, LAWG recunoaște progresul realizat prin dezvoltarea și aplicarea metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale care tinde spre standardele internaționale și respectă directivele europene în sectorul sănătății. Cu toate acestea, suntem de părere că este necesar un pas înainte din partea Guvernului pentru finalizarea proiectelor începute în 2013 prin aprobarea listei actualizate de medicamente compensate și gratuite.

Cheltuielile publice cu sănătatea în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, statul român investind anual doar 536 de euro pe locuitor față de media UE de 1.620 de euro pe locuitor. Nu numai că resursele alocate de Guvern sănătății sunt cele mai reduse din Uniunea Europeană, dar o parte din acestea sunt, de fapt, plătite chiar de industria farmaceutică, prin intermediul taxei clawback. Practic, dacă ne referim la terapiile cu medicamente compensate, unul din cinci pacienți este deja tratat gratuit cu ajutorul contribuției industriei farmaceutice.

Din păcate, supraimpozitarea industriei farmaceutice în România este cea mai împovărătoare din Uniunea Europeană. Dacă adăugăm și neactualizarea listei medicamentelor compensate în ultimii 6 ani, constatăm că mediul de afaceri pentru companiile de profil în România este unul puțin încurajator. Deși producătorii locali și internaționali de medicamente au continuat să ofere servicii pacienților români, fiind animați de dorința de a contribui la îmbunătățirea sănătății acestora, menținerea actualei poveri fiscale și lipsa oportunităților pun sub semnul întrebării capacitarea de a activa și în viitor în țara noastră.

De aceea, LAWG solicită Guvernului României reconsiderarea proiecțiilor financiare pe termen scurt și mediu în domeniul sănătății, inclusiv în privința medicamentelor compensate. Suntem de părere că Guvernul și asociațiile industriei farmaceutice trebuie să încheie un parteneriat în care să fie prevăzute contribuțiile ambelor părți la bunăstarea pacienților români pentru următorii trei ani. În mod obligatoriu, măsurile cu impact bugetar vor trebui incluse în Programul de convergență 2014-2017 și în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, pentru a oferi predictibilitate și transparență atât producătorilor de medicamente, cât mai ales pacienților. LAWG consideră că cel puțin două măsuri cu impact bugetar ar trebui avute în vedere în discuțiile dintre Guvern și industria farmaceutică:
i) Suplimentarea anuală a cheltuielilor cu serviciile medicale și medicamentele ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În condițiile în care România are acces la finanțări externe nerambursabile și rambursabile de sute de milioane de euro dedicate infrastructurii și politicilor publice în sănătate, propunem ca resursele bugetului de stat actualmente alocate acestor cheltuieli să fie disponibilizate și redirecționate către FNUASS.
ii) Majorarea anuală a bazei de impozitare pentru taxa clawback. Indexările ar trebui să fie rezultatul unui mecanism automat, convenit de Guvern și industria farmaceutică, care să aibă în vedere eliminarea taxei clawback pe termen mediu.

LAWG își exprimă și cu această ocazie susținerea pentru măsurile de reformă menite să îmbunătățească accesul și calitatea serviciilor medicale din România. În același timp, considerăm că aceste măsuri nu trebuie să impună o povară disproporționată asupra producătorilor de medicamente, în condițiile în care obiectivul primordial al acestora este bunăstarea pacienților români. De asemenea, pe termen apropiat, rugăm Guvernul României să aprobe și să publice în cel mai scurt timp lista actualizată de medicamente compensate, atat pentru beneficiul pacienților români cât și în pentru un mediu de afaceri stabil în industria farmaceutică.


"Asociatia farmaceutica LAWG propune Guvernului un parteneriat pentru finantarea pe termen mediu a sistemului de sanatate si aprobarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite in sprijinul pacientilor romani" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Gabriela Garjoaba
Email:gabriela.garjoaba@rogalski.ro
Telefon:0740.121 203

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Companiile producatoare de medicamente generice au achitat taxa clawback

Companiile producătoare de medicamente generice, în majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente taxei clawback stabilită în baza OUG nr. 104/2009, amendată prin OUG nr. 17/2012. Sumele(...) citeste mai departePiata farmaceutica, scadere trimestriala de 3,3%

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim România estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,79 miliarde lei la preţ de(...) citeste mai departe88,5% dintre romani vor acces la medicamente si tratamente de ultima generatie

88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație, conform sondajului de opinie efectuat de către institutul IMAS Marketing și(...) citeste mai departeAPMGR: O taxa clawback unitara nu poate fi o solutie pentru acoperirea consumului generat de(...)

BUCUREŞTI, 30 mai 2013 – Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească,(...) citeste mai departeFacultatea de Farmacie din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti organizeaza Ziua Portilor Deschise pe(...)

Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti împreună cu Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, organizează pe data de 7 aprilie 2014, la(...) citeste mai departe