Comunicat de presa: Declaratia presedintelui Romaniei privind liberalizarea farmaciilor - scrie ComunicateMedicale.ro

Referitor la declaraţiile domnului preşedinte Traian Băsescu cu privire la necesitatea liberalizării farmaciilor din România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor face următoarele precizări:

Liberalizarea farmaciilor nu va aduce cu sine niciun beneficiu pacienţilor, deoarece:

- Creştere a numărului de farmacii în mediul urban va transforma farmacia într-un comerciant, gata să sacrifice siguranţa pacientului pentru propriul interes comercial;

- În mediul urban, acolo unde există în lege o restricţie de înfiinţare a farmaciilor, numărul de farmacii acoperă deja nevoile pacienţilor, România fiind una dintre ţările cu cele mai multe farmacii la mia de locuitori din Europa;

- O eliminare a acestui criteriu demografic, nu va aduce cu sine decât o eventuală migrare a farmaciilor din zona rurală către oraş, şi din zonele defavorizate către centrele comerciale sau aglomeraţiile urbane, lăsând descoperiţi pacienţii cu cea mai mare nevoie de asistenţă farmaceutică;

- Pentru a susţine cele afirmate mai sus, deşi la acest moment nu există restricţii cu privire la înfiinţarea farmaciilor în mediul rural, sunt prea puţini cei care doresc să înfiinţeze farmacii în astfel de zone, iar dintre aceştia, dat fiind faptul că o farmacie în mediul rural nu este neapărat profitabilă, o parte şi-ar muta probabil farmacia în oraş.

- Piaţa farmaceutică nu este o piaţă comercială obişnuită, ea se află la intersecţia dintre sănătatea publică şi politicile concurenţiale obişnuite. Orice stat care îşi respectă pacienţii şi nevoile lor de sănătate, ştie că dintre cele două este întotdeauna de ales sănătatea publică. Ca dovadă, în majoritatea statelor europene există restricţii în domeniu. Există la această oră concurenţă pe piaţa farmaceutică, lucru dovedit de campaniile publicitare, de ofertele pe care le zărim în orice farmacie. Prin urmare, ceea ce a invocat dl. preşedinte pentru liberalizarea domeniului este deja mai mult decât prezent. Guvernatorii unei ţări, trebuie să aibă în prim plan în luarea oricăror decizii siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. Având în vedere faptul că:

-Statul nu are mijloace de control în cazul liberalizării pieţei (există doar căteva persoane în ministerul sănătăţii care au astfel de atribuţii);

- Exportul paralel de medicamente este o problemă asupra căreia atragem atenţia de multă vreme, deoarece duce la criză de medicamente pentru pacienţii din România, şi orice liberalizare a pieţei va aduce cu sine o intensificare a exporturilor de acest tip;

- Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, medicamentele contrafăcute deţin peste 50% din piaţa on-line de medicamente şi pătrund din ce în ce mai mult şi pe piaţa farmaceutică mondială, acolo unde controlul este dificil de realizat;

- Automedicaţia şi administrarea necorespunzătoare a tratamentului medicamentos sunt cauze principale ale creşterii cheltuielilor în sistemul sanitar, iar aceste două probleme care ţin de siguranţa pacientului se vor intensifica prin liberalizarea pieţei (farmacia va dori să se menţină pe piaţă, deci va vinde oricât oricui, încurajând consumul de medicamente şi pierzându-şi rolul de supraveghetor al tratamentului);

- Nu există suficienţi farmacişti care să poată asigura o astfel de liberalizare a farmaciei, deoarece şi la această oră există deficit de personal în acest domeniu. O liberalizare ar duce, aşa cum s-a întâmplat şi în Ungaria, la sitaţia absurdă în care vor exista mai multe farmacii decât farmacişti. Or nimeni nu îşi doreşte să primească sfaturi despre medicamente (dacă le va primi) şi medicamente (care nu se ştie dacă sunt păstrate corespunzător) de la personal necalificat în domeniu.

Considerăm că statul român trebuie să se asigure că aceste probleme, care ţin de siguranţa pacientului sunt rezolvate şi controlate corespunzător, înainte de a decide liberalizarea domeniului. Consiliul Concurenţei este cel care, nu demult, admitea că s-a înşelat cu privire la refuzul de a restricţiona exporturile paralele în România (Analiza politicii şi legii concurenţei în România, OECD, 2014). Nu am dori ca aceeaşi organizaţie, care stă la baza argumentaţiei liberalizării pe care o propune dl. preşedinte, să declare câţiva ani mai încolo, după ce mii de persoane vor cădea victime uneia sau mai multor situaţii amintite mai sus, că şi în această privinţă s-a înşelat, deoarece o astfel de declaraţie nu aduce bolnavii înapoi la o stare bună de sănătate şi nici nu îi învie pe cei care au decedat atunci când puteau să trăiască, prin lipsa de grijă a statului.

Download comunicat FARMACIE - Conferinta Medic.ro Download fisier atasat comunicatului

"Comunicat de presa: Declaratia presedintelui Romaniei privind liberalizarea farmaciilor" adaugat de Comunicate Medicale

Nume:Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
Email:office@protectiapacientilor.ro