Varicele in timpul sarcinii: de ce apar si cum se trateaza?

Varicele in timpul sarcinii: de ce apar si cum se trateaza?
Sarcina este una dintre cele mai propice perioade din viața unei femei pentru dezvoltarea varicelor. Ba chiar sunt atât de frecvente în timpul sarcinii, încât medicii spun că este obligatoriu ca orice viitoare mamă să se informeze asupra acestui subiect. Din fericire, majoritatea celor care află că sunt însărcinate fac acest lucru, devenind mult mai motivate pentru a se îngriji și a face față oricărei provocări. Vestea bună este că cel puțin una dintre aceste provocări poate fi ușor depășită prin îngrijire corectă.

Varicele, moștenire de familie

Trebuie precizat de la bun început că nu sarcina în sine reprezintă cauza varicelor, ci moștenirea genetică. În peste 90% din cazuri, varicele sunt transmise ereditar. Pe acest fond al predispoziției genetice și sub influența mondificărilor hormonale specifice sarcinii, se dezvoltă dilatațiile venoase la nivelul membrelor inferioare. Totodată, activitățile ce presupun multe ore de stat în picioare continuate și pe durata sarcinii, obezitatea, traumatismele locale sunt factori favorizanți pentru instalarea problemelor venoase.

Varicele apar spontan, în aproximativ 70% dintre cazuri pe parcursul celei de-a șasea luni de sarcină și se localizează la nivelul gambei sau gleznei. Cum se formează varicele? Venele încep să nu mai funcționeze corect: peretele venos devine mai rigid, se dilată și nu mai permite sângelui să circule normal. În timp, aceste vene se modifică, sunt proeminente, capătă culoare albăstruie, iar traseul lor devine sinuos. Astfel își fac apariția varicele.

Complicații redutabile

Varicele nu reprezintă doar o problemă estetică, ci constituie o boală evolutivă, care progresează de la simptome precum dureri sau disconfort la nivelul gambei, senzație de arsură și furnicături, umflături la nivelul gleznei, la stadii severe. În lipsa tratamentului adecvat, boala evoluează spre complicații de temut: modificări trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gambă (rană deschisă care nu se vindecă), tromboflebită (trombi sau cheaguri de sânge pe venă). Cu cât boala venoasă este lăsată să avanseze, cu atât suprafața gambei afectate de leziuni este mai mare. Prin urmare, este important ca această afecțiune să fie tratată cu seriozitate încă din primele stadii. În plus, viitoarele mame care știu că sunt predispuse la apariția varicelor trebuie să respecte o serie de reguli preventive.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni dezvoltarea varicelor, medicii le recomandă gravidelor mișcarea zilnică în aer liber, ceea ce activează circulația sângelui. Este foarte important să se evite perioadele lungi de stat în picioare, însă nici timpul îndelungat de stat pe scaun nu este recomandat. Cele care petrec ore în șir la birou trebuie să facă pauze în care să se miște, să evite a sta picior peste picior și să îți mențină picioarele mai ridicate decât nivelul solului. În plus, viitoarele mame trebuie să renunțe la purtarea hainelor strâmte, inconfortabile și a ciorapilor care blochează circulația. Aceștia pot fi înlocuiți cu ciorapi de compresie care ajută la tonifierea peretului venos. Purtarea încălțămintei cu toc jos (sub 5 centimetri) se recomandă de asemenea pentru sănătatea picioarelor.


"Varicele in timpul sarcinii: de ce apar si cum se trateaza?" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Steluta Indrei
Email:steluta.indrei@gotosolution.com
Telefon:0735.209.245

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Pe cine afecteaza varicele? Afla cum le poti preveni Pas Cu Pas

Tot mai multe persoane acuza la un moment dat dureri de picioare continue, insa nu multi trateaza aceasta durere cu seriozitate. Din lipsa de timp sau din cauza informatiilor precare, majoritatea(...) citeste mai departeVaricele in timpul sarcinii: de ce apar si cum se trateaza?

Sarcina este una dintre cele mai propice perioade din viața unei femei pentru dezvoltarea varicelor. Ba chiar sunt atât de frecvente în timpul sarcinii, încât medicii spun că este(...) citeste mai departeAtentie barbati, boala venoasa cronica nu afecteaza doar femeile!

Doar femeile au varice! Într-adevăr, boala venoasă apare în special în rândul femeilor, însă şi bărbaţii se pot confrunta, în mod egal, cu boala venoasă cronica(...) citeste mai departe