Numarul potentialilor donatori inscrisi in Registrele internationale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranta tuturor pacientilor bolnavi de cancer de sange aflati in cautarea unui donator

Numarul  potentialilor donatori inscrisi in Registrele internationale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranta tuturor pacientilor bolnavi de cancer de sange aflati in cautarea unui donator
Cifra record a potențialilor donatori voluntari de celule stem hematopoietice a fost comunicată în cadrul celei de-a 41 Întâlniri Anuale organizate la Istanbul de Grupul European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM), în colaborare cu mai multe organizații internaționale din domeniu.

Săptămâna aceasta, Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) și Grupul European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM) anunță atingerea cifrei record de 25 milioane de persoane la nivel mondial înscrise ca potențiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH) în speranța salvării vieții aflate în pericol a celor care se luptă cu cancere și boli grave de sânge. Acest moment de referință oferă un plus de speranță pacienților, familiilor acestora și personalului medical, aflați în căutarea unui donator compatibil. La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, dar fără un frate sau o soră compatibili, multe astfel de persoane se bazează pe registrele din toată lumea pentru a-și găsi un donator compatibil.

DMOP a fost înființată în 1989 ca rezultat al colaborării a opt țări, ajungând ca în prezent să reprezinte o comunitate formată din 53 de țări care cooperează în vederea realizării unui inventar centralizat al tuturor potențialilor donatori voluntari de CSH din întreaga lume. Se constituie astfel într-o resursă capitală pentru pacienții care au nevoie de un transplant de CSH, deoarece în aproape 50 la sută din cazurile de transplant de CSH, donatorul și pacientul provin din țări diferite.

DMOP lucrează în strânsă cooperare cu AMDM – asociație care are rolul de a stabili standarde consecvente și de nivel înalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume - și pune la dispoziție o listă cuprinzătoare a potențialilor donatori de CSH și a unităților de sânge din cordonul ombilical donate, provenind în principal de la registrele și băncile de celule stem membre AMDM. Baza de date globală a DMOP poate fi ușor accesată de medicii care caută un donator compatibil în numele pacienților lor aflați în așteptarea unui transplant de CSH.

„Astăzi sărbătorim valoroasa cifră de 25 milioane potențiali donatori de CSH la nivelul registrelor din întreaga lume. Mulțumită acestor 25 de milioane de potențiali donatori voluntari, 250.000 de pacienți și-au găsit donatorul compatibil și au beneficiat de transplant de CSH de la un donator neînrudit. Dar munca noastră nu se încheie aici. Avem nevoie ca un număr și mai mare de potențiali donatori de CSH să se înscrie în registrele înființate în toată lumea, având în vedere că același număr de pacienți au căutat fără succes donatori compatibili”, a declarat Prof. dr. Jon J. van Rood, fondatorul DMOP.

În fiecare an, mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sânge. Transplantul de CSH reprezintă un tratament care poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numără leucemia, limfomul și anemii hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.

Președintele AMDM, domnul Michael Boo, Doctor în drept, a anunțat cu mult entuziasm această etapă de referință. „Suntem recunoscători milioanelor de oameni din întreaga lume care s-au înscris ca donatori voluntari din dorința de a fi leacul celor aflați în suferință. Cu fiecare persoană înscrisă într-un registru al donatorilor de CSH cresc șansele ca într-o bună zi fiecare pacient să-și găsească donatorul de care are nevoie”, a declarat domnia sa. „Rolul nostru ca și comunitate globală este acela de a continua să dezvoltăm acest inventar al donatorilor de CSH și unităților de sânge din cordonul ombilical, adăugând la el în fiecare an peste un milion de potențiali donatori voluntari de CSH și de unități de sânge din cordonul ombilical ce provin de la tot mai multe țări”, a adăugat domnul Boo.

Importanța creșterii numărului de potențiali donatori voluntari de CSH înscriși în registrele din întreaga lume este evidențiată de numărul tot mai mare de transplante de CSH folosite ca tratament în cazul multor boli. Din 1973, când a avut loc prima procedură reușită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creștere exponențială a tuturor tipurilor de transplante de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiți. În 1974, Anthony Nolan, primul registru din lume al donatorilor de CSH, înființat în Marea Britanie, demara procesul de recrutare a potențialilor donatori de CSH. Azi, procedurile de transplant de la un donator neînrudit au adesea aceeași rată de succes ca cele de la donatori frați cu pacientul.

Baza de date globală a DMOP reprezintă un serviciu unic disponibil centrelor de transplant și registrelor care, în numele pacienților din întreaga lume, caută cel mai potrivit donator pentru pacienții a căror salvare o constituie un transplant de CSH și care nu găsesc un donator din rândul fraților sau surorilor lor. Oferind un singur registru al tuturor adulților donatori voluntari de CSH și al tuturor unităților de sânge din cordon ombilical, DMOP facilitează căutarea rapidă și temeinică, semnalând dacă și unde s-a identificat un donator compatibil. În 2014, peste 225.000 cereri de căutare au fost onorate pentru pacienții care aveau nevoie de transplant de CSH. În prezent, se realizează zilnic aproximativ 60 de transplanturi cu CSH provenind de la donatori neînrudiți, dintre care 22 de grefe de CSH sunt transportate în altă țară pentru a fi transplantate.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este un registru mic: până la începutul lunii martie 2015 s-au înscris un număr de 20.570 donatori de CSH, dintre care aproape jumătate – 8.967 donatori, sunt deja testați HLA.

Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni). De la începerea activității RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 transplanturi de CSH de la donatori neînrudiți, dintre care doi donatori sunt din RNDVCSH. De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internațional.


Download comunicat HEMATOLOGIE - Medicament Roche aprobat in Europa ca tratament de intretinere de prima linie pentru limfomul folicular - un tip incurabil de cancer al sangelui Print Download fisier atasat comunicatului

"Numarul potentialilor donatori inscrisi in Registrele internationale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranta tuturor pacientilor bolnavi de cancer de sange aflati in cautarea unui donator " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Dr. Aurora Dragomiristeanu
Email:aurora.dragomiristeanu@rndvcsh.ro
Telefon:0722751147

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Invitatie - Asociatia Romana Impotriva Leucemiei

Ne face o deosebita placere sa va invitam la Conferinta de presa, organizata de Asociatia Romana Impotriva Leucemiei (ARIL) impreuna cu Spitalul Universitar de Urgenta (SUUB). citeste mai departeLansare proiect in domeniul hematologiei si oncologiei pediatrice in Romania

Ministerul Sănătății a atras fonduri de 5,6 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor din domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice. citeste mai departeBolnavii de hemofilie din România cer şanse la viaţă normală

Aproximativ 2.000 de oameni din Romania traiesc in fiecare zi cu teama unei noi sangerari pe care nu o pot opri fara tratament, astfel incat, in lipsa acestuia, starea de disabilitate sau decesul bat(...) citeste mai departeIn fiecare an, in data de 14 iunie se celebreaza in intreaga lume -Ziua Mondiala a Donatorului de(...)

Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât(...) citeste mai departe8 Mai - Ziua Internationala a Talasemiei

Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora (A.P.T.M.) organizeaza duminica, 8 mai 2011, intre orele 12:00-14:00, in Parcul Tineretului (intrarea dinspre bd. Gh. Sincai) un eveniment public de(...) citeste mai departe