E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc

E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc
Grupul de acţiune pentru implementarea eHealth creat la nivelul Comisiei Europene și reunit în cadrul săptămânii eHealth de la Budapesta a făcut un apel către statele membre pentru a accelera implementarea soluțiilor eHealth, văzute ca un mijloc de a răspunde provocărilor puse în fața sistemelor de sănătate pe fondul îmbătrânirii populației și a creșterii așteptărilor pacienților faţă de calitatea îngrijirilor medicale.

În acest context a fost organizată şi cea de-a şasea ediţie a Congresului eHealth în data de 26 mai 2011, la București, eveniment organizat de Tarus Media. Potrivit invitaţilor de marcă ai Congresului, în România implementarea unei strategii eHealth este mai mult decât necesară. “Sistemul sanitar din România trebuie resuscitat, lucru recunoscut şi de statisticele europene, care plasează ţara noastră pe ultimul loc. Sistemul trebuie schimbat după regulile organizaţiilor internaţionale. Este nevoie de un sistem axat pe pacient. Aceste schimbări ale sistemului sunt o problemă ce prezintă anumite riscuri şi nu e o problemă tocmai simplă. Astfel, sistemul eHealth poate avea o mare contribuţie. De altfel, aş dori ca strategia eHealth să se orienteze spre acele soluţii cu cel mai mare impact asupra sănătăţii şi să fie cost-eficiente. Una dintre direcţiile cele mai importante e furnizarea de suport pentru practica medicală. O a doua direcţie este pentru corpul de management al sistemului de sănătate şi mă refer la spitale, iar a treia direcţie are în vedere decizia politică”, a declarat dr. Mircea Olteanu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Spitalelor din România.

În acelaşi timp, un prim pas legat de implementarea strategiilor Comisiei Europene cu privire la dezvoltarea şi desfăşurarea eHealth îl constituie conştientizarea necesităţii unui astfel de sistem de către populaţie, dar şi de către medici, potrivit dr. Amalia – Irina Vlad, research programme officer, Comisia Europeană. Specialistul a mai precizat că viziunea Comisiei Europene este aceea ca sistemul să se transforme astfel încât să devină sustenabil şi să nu mai existe discrepanţe din acest punct de vedere, la nivel european.

Necesitatea eHealth în România a fost susţinută şi de Cristian Silviu Buşoi, europarlamentar, Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor. “Este important deschiderea profesioniştilor în sănătate şi deschiderea pacienţilor faţă de serviciile e-sănătate. Pacientul trebuie să beneficieze de dezvoltarea tehnologiei. Plus că piaţa eHealth poate fi un potenţial semnificativ pentru creşterea economiei unei ţări”, a menţionat europarlamentarul în cadrul Congresului eHealth.

Sistemul informatizat de sănătate are susţinere şi din partea autorităţilor autorizate din domeniul sănătăţii. Însă, “fără elaborarea unui concept unic integrat nu putem vorbi de informatizare în sănătate. În ceea ce priveşte dosarul electronic al pacientului, acesta este cel mai dificil proiect pe care încercăm să îl implementăm, din punct de vedere tehnic. O parte din acest proiect ar putea fi funcţional, probabil, la sfârşitul anului 2012 – începutul anului 2013. Şi spun doar o parte deoarece interconectarea între populaţie şi furnizorii de sănătate e dificil de realizat. Soluţia informatică a cardului de sănătate a fost pusă în sistemul de licitaţii şi, probabil, implementarea întregului sistem se va face la 1 ianuarie 2013. Referitor la e-reţetă, sistemul va fi funcţional în lunile februarie – martie, în funcţie de cum decurg licitaţiile”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Un accent deosebit a fost pus şi pe importanţa telemedicinei, care are printre beneficii şi reducerea timpilor de reacţie. Potrivit dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, “telemedicina în cazul asistenţei medicale de urgenţă din România e un sistem unicat în Europa şi poate în lume. Există telemedicină în Europa, dar e ţintită pe o anumită patologie. De asemenea se doreşte şi dezvoltarea telemedicinei în situaţii de calamităţi. În România există un centru unicat de coordonare de intervenţii, însă pe viitor numărul unor astfel de centre va creşte la opt. Tot pe viitor dorim ca aparatura de radiologie să fie obligatoriu digitală”.


"E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Antibiotice SA a aniversat 55 de ani de existenta

Producătorul de medicamente Antibiotice SA a împlinit, în data de 13 decembrie 2010, 55 de ani de existenţă. Cu acest prilej a fost organizată la JW Mariott Bucharest Grand Hotel, conferinţa(...) citeste mai departeÎncepând de astăzi, România şi Republica Moldova au un acord de cooperare în domeniul(...)

Începând de astăzi, România şi Republica Moldova au un acord de cooperare în domeniul Sănătăţii şi a ştiinţelor medicale citeste mai departePeste 7 milioane de lei, investitia intr-un sistem informatic integrat, dedicat sectorului medical,(...)

În total 7.355.112 lei au fost investiți în implementarea unui sistem informatic de ultimă generație, destinat sectorului medical, prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea(...) citeste mai departeCongresul Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici - Ediţia a XIV-a

Studenţii şi tinerii medici au oportunitatea de a schimba informaţii ştiinţifice la ediţia de anul acesta a “Congresulului Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici”,ce va avea loc(...) citeste mai departeTarg de cariere medicale in Iasi organizat de Houston NPA

Houston NPA organizeaza pe 19 martie la Iasi targul de cariere medicale -IMC Days Iasi. citeste mai departe