E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc

E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc
Grupul de acţiune pentru implementarea eHealth creat la nivelul Comisiei Europene și reunit în cadrul săptămânii eHealth de la Budapesta a făcut un apel către statele membre pentru a accelera implementarea soluțiilor eHealth, văzute ca un mijloc de a răspunde provocărilor puse în fața sistemelor de sănătate pe fondul îmbătrânirii populației și a creșterii așteptărilor pacienților faţă de calitatea îngrijirilor medicale.

În acest context a fost organizată şi cea de-a şasea ediţie a Congresului eHealth în data de 26 mai 2011, la București, eveniment organizat de Tarus Media. Potrivit invitaţilor de marcă ai Congresului, în România implementarea unei strategii eHealth este mai mult decât necesară. “Sistemul sanitar din România trebuie resuscitat, lucru recunoscut şi de statisticele europene, care plasează ţara noastră pe ultimul loc. Sistemul trebuie schimbat după regulile organizaţiilor internaţionale. Este nevoie de un sistem axat pe pacient. Aceste schimbări ale sistemului sunt o problemă ce prezintă anumite riscuri şi nu e o problemă tocmai simplă. Astfel, sistemul eHealth poate avea o mare contribuţie. De altfel, aş dori ca strategia eHealth să se orienteze spre acele soluţii cu cel mai mare impact asupra sănătăţii şi să fie cost-eficiente. Una dintre direcţiile cele mai importante e furnizarea de suport pentru practica medicală. O a doua direcţie este pentru corpul de management al sistemului de sănătate şi mă refer la spitale, iar a treia direcţie are în vedere decizia politică”, a declarat dr. Mircea Olteanu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Spitalelor din România.

În acelaşi timp, un prim pas legat de implementarea strategiilor Comisiei Europene cu privire la dezvoltarea şi desfăşurarea eHealth îl constituie conştientizarea necesităţii unui astfel de sistem de către populaţie, dar şi de către medici, potrivit dr. Amalia – Irina Vlad, research programme officer, Comisia Europeană. Specialistul a mai precizat că viziunea Comisiei Europene este aceea ca sistemul să se transforme astfel încât să devină sustenabil şi să nu mai existe discrepanţe din acest punct de vedere, la nivel european.

Necesitatea eHealth în România a fost susţinută şi de Cristian Silviu Buşoi, europarlamentar, Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor. “Este important deschiderea profesioniştilor în sănătate şi deschiderea pacienţilor faţă de serviciile e-sănătate. Pacientul trebuie să beneficieze de dezvoltarea tehnologiei. Plus că piaţa eHealth poate fi un potenţial semnificativ pentru creşterea economiei unei ţări”, a menţionat europarlamentarul în cadrul Congresului eHealth.

Sistemul informatizat de sănătate are susţinere şi din partea autorităţilor autorizate din domeniul sănătăţii. Însă, “fără elaborarea unui concept unic integrat nu putem vorbi de informatizare în sănătate. În ceea ce priveşte dosarul electronic al pacientului, acesta este cel mai dificil proiect pe care încercăm să îl implementăm, din punct de vedere tehnic. O parte din acest proiect ar putea fi funcţional, probabil, la sfârşitul anului 2012 – începutul anului 2013. Şi spun doar o parte deoarece interconectarea între populaţie şi furnizorii de sănătate e dificil de realizat. Soluţia informatică a cardului de sănătate a fost pusă în sistemul de licitaţii şi, probabil, implementarea întregului sistem se va face la 1 ianuarie 2013. Referitor la e-reţetă, sistemul va fi funcţional în lunile februarie – martie, în funcţie de cum decurg licitaţiile”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Un accent deosebit a fost pus şi pe importanţa telemedicinei, care are printre beneficii şi reducerea timpilor de reacţie. Potrivit dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, “telemedicina în cazul asistenţei medicale de urgenţă din România e un sistem unicat în Europa şi poate în lume. Există telemedicină în Europa, dar e ţintită pe o anumită patologie. De asemenea se doreşte şi dezvoltarea telemedicinei în situaţii de calamităţi. În România există un centru unicat de coordonare de intervenţii, însă pe viitor numărul unor astfel de centre va creşte la opt. Tot pe viitor dorim ca aparatura de radiologie să fie obligatoriu digitală”.


"E-Health poate avea o mare contributie in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Noi proiecte ale Fundatiei Nadia Comaneci: un magazin online si un centru sportiv- educativ pentru(...)

La peste 3 ani de la inceperea activitatii in Romania si o serie de programe de succes, Fundatia Nadia Comaneci anunta lansarea a doua noi proiecte. citeste mai departeParteneriat de sustinere pentru SMURD

Fundaţia pentru SMURD şi-a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc pe 9 februarie 2011 raportul de activitate pentru anul 2010. Tot cu acest prilej s-a făcut public şi(...) citeste mai departeAbordări integrate de prevenire HIV/Sida în România

Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii organizează joi, 16 decembie 2010, începând cu ora 11.00, la Hotel Hilton, Sala Duiliu Marcu, conferinţa de presă care marchează un an de(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii va derula programe naţionale de sănătate, multianual

Ministerul Sănătăţii va derula programe naţionale de sănătate, multianual. Mai mult, în perioada 2011-2012 vor fi implementate programe noi, cele mai importante vizând reducerea incidenţei(...) citeste mai departeFemeia aflată în situaţii de vulnerabilitate – un semnal de alarmă cu privire la respectarea(...)

Ce-şi doresc femeile vulnerabile social, deservite de cele 12 centre de integrare socio-profesională din Bucureşti (3 centre), Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi,(...) citeste mai departe