Managementul unui operator de servicii medicale private

Managementul unui operator de servicii medicale private
În România, în ultimul deceniu, s-au dezvoltat mai multe centre şi clinici care oferă servicii medicale private. Competiţia este cu atât mai mare, cu cât cei mai mulţi dintre aceşti operatori de pe piaţa românească afirmă că deţin aparatură performantă de ultimă generaţie sau servicii medicale complete şi complexe. Un operator de top din domeniul medical privat este Sanador, o reţea care a reuşit să se dezvolte considerabil şi care a deschis primul spital privat din România, care oferă servicii medicale integrate, o investiţie care a ajuns la 40 milioane de euro.

Cum s-a dezvoltat brand-ul Sanador

Directorul general Sanador, dr. Doris Carmen Andronescu, a acordat un interviu pentru Sănătatea TV în care a explicat ce însemnă un brand atât de puternic şi cum se face managementul unui instituţii sanitare private din România, în contextul unei concurenţe directe şi acerbe pe piaţa de servicii medicale private.

Povestea Sanador a început în anul 2001 când dr. Doris Carmen Andornescu a ales să investească în domeniul de servicii medicale private, iar motivaţia care a determinat-o a fost faptul că este de profesie medic şi a dorit să ofere pacienţilor, cât şi colegilor, condiţii civilizate cum existau în străinătate. Pe atunci, serviciile medicale private erau puţine, iar încrederea pacienţilor în centrele private era destul de rezervată. Cu toate acestea, dorinţa s-a concretizat şi astfel a apărut prima clinică cu un număr de 25 de angajaţi, câteva cabinete şi un mic laborator de analize medicale. Pe parcurs, dezvoltarea Sanador a luat o altă turnură, prin relocarea în sedii mai mari a centrelor iniţiale şi prin deschiderea altor clinici sub brand-ul Sanador, rezerve cu management propriu de la Urgenţă, precum şi alte puncte de lucru.

Directorul general Sanador, dr. Doris Carmen Andronescu, este de părere că nu numărul centrelor este important, ci serviciile pe care le oferă şi complexitatea acestora. De la 25 de angajaţi în anul 2001, numărul acestora a crescut la aproximativ 700 în prezent, dintre care numai 200 lucrează în cadrul spitalului Sanador.

Sistemul de angajare al medicilor din cadrul Sanador este unul împărţit. Mulţi dintre medici lucrează cu carte de muncă, medici celebri care au plecat din sistemul de sănătate public către privat, iar pe de altă parte sunt cei care lucrează în sistem de colaborare. Sanador a solicitat şi colaborări cu medici din străinătate, pe mai multe specialităţi, inclusiv pe cardiologie intervenţională, urmând ca în perioada următoare să vină în România, pentru a oferi consultaţii pacienţilor români.

Sanador în cifre

Dr. Andronescu a precizat pentru Sănătatea TV că există o colaborare bună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, încă de acum zece ani de zile, cand a fost debutul colaborării dintre CNAS cu sistemul privat de sănătate. Sumele venite din partea CNAS au reprezentat în trecut 15%, iar acum 10% din cifra de afaceri a Sanador.

Totodată, în spatele Sanador nu există sprijinul unui fond de investiţii, dr. Andronescu fiind acţionar unic. Deşi au fost nenumărate intenţii din partea multor fonduri de investiţii, s-a dorit încă de la început o investiţie bazată pe venituri proprii şi credite bancare.

Referitor la criza care a afectat sistemul public de sănătate, aceasta s-a simţit mai puţin în domeniul privat. Sanador a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11 milioane euro, iar în 2011, datorită spitalului recent inaugurat, se estimează o cifră de afaceri cu o marjă între 15-20 de milioane de euro. Conform business plan-ului iniţial, s-a dorit 30% grad de ocupare în cadrul spitalului, iar până în prezent lucrurile merg conform planului.

Spitalul Sanador, primul spital privat cu servicii complete
Spitalul Sanador deţine ultimele modele în materie de aparatură tehnologică performantă şi cuprinde toate specialităţile medicale şi chirurgicale, fiind singular din acest punct de vedere pe piaţa medicală privată din România.

“Spitalul Sanador deţine un departament de terapie intensivă foarte bine pus la punct, clinică, laborator, imagistică, asistenţă de urgenţă cu flotă proprie de ambulanţe, fiind un spital la care pacientul se poate adresa la orice oră din zi şi din noapte, indiferent de specialitate. Pediatrie, chirurgie, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie intervenţională unde funcţionează laboratoare de cateterism şi electrofiziologie, chirurgie generală şi toate celelalte. Practic, este de vorba de o complexitate a unor servicii medicale complete”, a declarat dr. Doris Carmen Andronescu. Totodată, ca strategie de marketing se doreşte şi atragerea pacienţilor străini, mai ales că aceleaşi condiţii se găsesc şi în cadrul spitalului Sanador.

“Se găsesc aici sistem de navigaţie, microscoape pentru neurochirurgie, pentru chirurgia oncologică, plus alte aparate de înaltă performanţă, cele mai noi modele, inclusiv medici foarte buni, de renume. Pacienţii când pleacă afară, caută tot medici români, iar asta înseamnă că medicina românească este de înaltă performanţă“, a mai completat directorul general Sanador.
Importante sunt şi alte detalii, cum ar fi sistemele de protecţie împotriva infecţiilor, centralele care asigură presiunea relevantă a aerului, în special în sălile de operaţii, o unitate centrală de sterilizare cu aburi şi plasmă, precum şi mijloace de protecţie împotriva incendiilor, inclusiv tancuri cu apă.

Per total, spitalul Sanandor a fost gândit şi dezvoltat asemeni spitalelor de renume din străinătate, care oferă condiţii şi servicii la standarde de calitate superioare.

Pentru operatorul de servicii medicale private Sanador, cele mai importante aspecte sunt satisfacţia şi confortul pacientului care poate fi tratat la standarde europene în România.

Un material video cu directorul general Sanador, dr. Doris Carmen Andronescu poate fi urmărit la secţiunea Interviul Săptămânii.


"Managementul unui operator de servicii medicale private" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

MEDICA, EXPO DENT, ESTETICA, BIO-VITA si MATERNA, 29 septembrie - 1 octombrie 2011

Au inceput inscrierile la targul MEDICA si saloanele: EXPO DENT (program conex apreciat prin credite EMC), ESTETICA, BIO-VITA si MATERNA. Perioada de desfasurare: 29 septembrie - 1 octombrie 2011. citeste mai departeConsiliul Concurentei a acordat avizul fuziunii dintre CMU si Euroclinic

Consiliul Concurentei a acordat vineri, 10 decembrie 2010, avizul pentru fuziunea a doi operatori de top de servicii medicale private: Centrul Medical Unirea (CMU) si Euroclinic. Astfel, se creeaza(...) citeste mai departeTârgul internaţonal de cariere medicale, Cariere în Alb

Doctori, farmaciști, dentiști, studenți la medicină, stomatologie sau farmacie, asistenți medicali și orice alți profesioniști din domeniul medical sunt invitați să participe la cea de a(...) citeste mai departeMedLife a preluat 55% din Grupul Genesys Medical Clinic

MedLife, operatorul numărul unu de pe piaţa serviciilor medicale private din România, anunţă semnarea tranzacţiei de preluare a 55% din Grupul Genesys Medical Clinic din Arad, unul dintre cei(...) citeste mai departeIntero Cloud Management, solutie software medical online

Intero Cloud Management a anuntat astazi lansarea primului sau sistem de management online pentru clinici si spitale: InteroCloudPractice Management bazat in cloud. citeste mai departe