Medicul de familie - o interfata intre pacient si medicii de alte specialitati

Medicul de familie - o interfata intre pacient si medicii de alte specialitati
Compania de comunicare medicală Houston NPA a organizat în perioada 19-21 iunie 2015, la Poiana Brașov -Ana Hotels, ediția a X-a a simpozionului EMC PRACTIC MF, dedicat medicilor de familie din București, Ilfov, Brașov, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea.

Coordonatorul științific a fost Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, doctor în medicină, medic primar urologie. Alături de Prof. Calomfirescu au mai susținut lucrări și alți lectori de renume precum Prof. dr. Mirela Manea, Prof. dr. Gheorghe-Andrei Dan, Prof. dr. Sorin Țiplică, Conf. dr. Mihai Craiu, Șef. lucr. dr. Alin Demetrian, Dr. Valeria Herdea, Dr. Dan Pițigoi, Dr. Horia Nicolae, Dr. Cristina Dăscălescu, Dr. Adrian Wiener, Dr. Stelian Cîntea.

Pe parcursul celor 2 zile de lucrări, simpozionul a reunit peste 150 participanți, confirmând faptul că seria de evenimente Practic MF a ajuns să fie considerată deosebit de importantă pe piața manifestărilor dedicate medicilor de familie din România. Formatul PRACTIC MF este unul deosebit de apreciat, deoarece temele fac parte din diverse arii medicale, față de care medicii de familie manifestă un interes crescut. Punctul forte este invitarea lectorilor din multiple specialități la intersecție cu medicina de familie, la această ediție aniversară participând lectori din specialitățile cardiologie, psihiatrie, pneumologie, gastroenterologie, chirurgie toracică, dermatologie, neurologie și medicină internă.

Rolul medicului de familie în prevenirea și în diagnosticarea precoce a diferitelor afecțiuni și echipa medic de familie – medic de altă specialitate au reprezentat punctele comune în majoritatea prezentărilor și declarațiilor lectorilor.

În acest sens, Prof. Nicolae Calomfirescu a declarat pentru Houston NPA că “întotodeauna am fost ferm convins că echipa medic de familie-medic de altă specialitate este mult mai bună pentru pacient decât gândirea unui singur om. Infecțiile urinare joase, de ex, necesită o abordare în echipă: medic de familie, medic urolog, acolo unde este cazul. Mai ales că un pacient cu o infecție urinară joasă ajunge de mai multe ori la medicul de familie, decât la urolog. O eventuală problemă mai degrabă este recunoscută mai repede de medicul de familie, pentru că pacientul vine la acesta să-și facă analizele uzuale, inclusiv cele de urină. Urologul vede pacientul când acesta din urmă este în criză, are o piatră și trebuie să facă o operație, endoscopică sau chirugicală. Medicul de familie poate pune primul un diagnostic, poate face managementul pacientului, poate face consiliere. Medicul de familie trebuie să fie o interfață între pacient și medicii de alte specialități.”

Și în cazul afecțiunilor psihice, Prof. Mirela Manea a atras atenția în cadrul simpozionului Practic MF că prima verigă care poate descoperi tulburările somatoforme este medicul de familie sau medicul dintr-o anumită specialitate, după caz, care trebuie să stabilească dacă acuzele au sau nu doar substrat organic. Dacă nu au cauze somatice sau suspectează că pot exista și cauze psihice pe lângă cele fizice, pacientul trebuie trimis și la medicul psihiatru. “Din punct de vedere al definiției tulburărilor somatoforme, ele reprezintă o patologie psihiatrică nouă ca entitate, care beneficiază de stări/dureri pe care pacienții le descriu cu lux de amănunte. Este o durere psihică, o afecțiune de intensitate nevrotică”.

Ca să le recunoască, medicul de familie trebuie să fie atent la simptome precum cefalee, prurit fără o cauză somatică/tegumentară, erupții pasagere, stare de greață, vomă, modificări de tranzit (constipație/diaree, dureri abdominale), aspectul migrator al durerii.

Rolul echipei interdisciplinare a fost punctat și în prezentarea pe tema nașterilor premature, a dr. Valeria Herdea. “O sarcină cu risc prematurial crescut trebuie să fie urmărită în echipa: medic de familie- obstetrician-neonatolog. Este extrem de important în aceasta echipă rolul asistentei medicale - placa turnantă într-un cabinet medical. Cadrele medicale au nevoie tot timpul de un update în comunicare, cu atât mai mult în domeniul prematurității. De aceea sunt importante astfel de evenimente, unde se sudează echipe interdisciplinare”.

Rolul medicului de familie în prevenirea afecțiunilor intestinului și, mai ales, a cancerului de colon a fost subliniat de către Dr. Dan Pițigoi într-un interviu acordat organizatorilor Houston NPA, în care a făcut un apel către medicii de familie “să stea de vorbă cu pacientul și să ceară amănunte despre stilul de viață și alimentație, să ceară și să evalueze setul de analize, astfel încât să elimine semnalele de alarmă ale unor boli ascunse. Dacă pacientul se află în preajma vârstei de 50 de ani, se recomandă o ecografie, o endoscopie și o colonoscopie. Printr-o colonoscopie se pot depista cancerul, dar și anumite afecțiuni ale stomacului, pancreasului, ficatului. Medicii de familie trebuie să se orienteze în fața unui caz și să stabilească dacă necesită intervenția unui alt specialist. O propunere ar fi să aibă o relație foarte bună cu câțiva medici din specialitățile care se ocupă de patologiile frecvent întâlnite la pacienții lui”.

La încheierea acestei ediții aniversare, Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Ca organizatori de evenimente medicale, încercăm să implicăm medicii de familie în toate acțiunile pe care le organizăm, indiferent că sunt dedicate în principal altor specialități medicale, pacienților, publicului larg sau presei. Nu se poate vorbi despre nicio patologie fără a lua în considerare rolul medicului de familie în prevenție, în stabilirea diagnosticului precoce, în tratament sau monitorizarea pacientului. Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocări, care presupune abilități deosebite de comunicare și management, o specialitate care trebuie înțeleasă de către toți actorii din sistemul medical. Echipa Houston NPA se declară foarte mândră de medicii care au partipat la Practic MF pe parcursul celor zece ediții de până acum, de respectul pe care aceștia îl acordă lectorilor și evenimentului în sine prin prezența lor constantă la lucrările științifice și prin gradul ridicat de interes pe care îl manifestă acest public special”.

Viitoarele ediții ale PRACTIC MF se vor desfășura la toamnă, în:
Sovata-Hotel Danubius, între 25-27 sept, ediție dedicată medicilor de familie din județele SM, SJ, MM, BN, CJ, AB, SB, MS, HG, CV, BV, BH;
Gura Humorului-Hotel Best Western, între 30 oct-1 nov, ediție dedicată medicilor de familie din județele BT, SV, NT, BC, VS, VN, GL, BR, BZ, IS.

Calendarul complet al proiectelor derulate de Houston se regăsește site-ul companiei - www.houston.ro


Download comunicat MEDICINĂ DE FAMILIE - Download fisier atasat comunicatului

"Medicul de familie - o interfata intre pacient si medicii de alte specialitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Simona Oprea
Email:simona.oprea@houston.ro
Telefon:0733 076 381

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Asigurarea serviciilor medicale în rural prin Centre de Permanenţă

Centrele de permanenţă sunt organizate conform Legii nr. 263 din 2004 cu modificările ulterioare şi Ordinul MSP nr. 1024 din 2008. Acest sistem de asigurare a continuităţii serviciilor medicale în(...) citeste mai departeNu inlaturati medicina de familie

Societatea Națională de Medicina Familiei solicită ferm Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății și Guvernului României să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru(...) citeste mai departeMedical Forum Mures

Medicii de familie din judeţul Mureş sunt aşteptaţi în perioada 31 martie-1 aprilie la Medical Forum, manifestare ştiinţifică organizată de mf – Ziarul Medicului de Familie în parteneriat cu(...) citeste mai departePachetul de baza – Medicina de familie

CE ADUCE NOU PACHETUL DE BAZĂ - Ieșirea din minciună - Dovezile științifice - Schimbarea de mentalitate, efecte pe termen lung - Grija pentru banii publici citeste mai departeCurs medical "Etica ingrijirii medicale"

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Bucuresti, organizeaza in zilele de 25 si 26 februarie 2011 cursul creditat EMC "Etica ingrijirii(...) citeste mai departe