Scrisoare deschisa - Nu lasati medicina de familie sa dispara! Discriminarea dauneaza grav sanatatii sociale!

Scrisoare deschisa - Nu lasati medicina de familie sa dispara! Discriminarea dauneaza grav sanatatii sociale!
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) apreciază eforturile Guvernului de creştere a nivelului de trai al cetăţenilor români. Apreciem şi intenţia, nedemonstrată încă, de a acorda o atenţie sporită sănătăţii. Începutul este însă de rău augur!

Conform bugetului aprobat de Guvern, s-a preconizat o suplimentare financiară în anul 2016, EXCLUSIV pentru spitalele publice, după ce la finalul acestui an s-a acordat deja o creștere salarială cu 25% EXCLUSIV LA BUGETARI, adică la personalul medical salariat, omițând și atunci restul personalului medical din sistem! Ne bucurăm şi apreciem această creştere, dar dorim ca ea să nu constituie o cauză pentru disensiuni în sânul breslei medicale.

Menţionăm că în spitalele publice lucrează aproximativ 30-35% din personalul medical din România. Dar restul personalului medical, adică majoritatea, nu contează? S-a afirmat că se doreşte că medicii şi asistentele să nu mai emigreze, ca ruralul să fie protejat. Cum? Să înţelegem că cei aproape 70% dintre medici şi asistente, care nu lucrează în spital, sunt invitaţi să plece? Precizăm totodată: CNAS plăteşte servicii medicale, nu salarii. Din aceeaşi sursă bugetară sunt finanţate şi spitalele şi cabinetele de medicină de familie şi ambulatorul de specialitate, investigațiile paraclinice, îngrijirile la domiciliu etc. Pentru medicina de familie şi ceilalţi furnizori din ambulator însă, sumele alocate în proiectul de buget pentru 2016 sunt identice, sau chiar ceva mai mici decât în 2015. Am dorit să atragem atenția asupra acestui lucru, însă dezbaterea publică pe proiectul de buget s-a desfășurat DUPĂ aprobarea acestuia în Guvern! Stimați decidenți, cum intenționați să gestionați o astfel de discriminare?

Oare cei 65-70% din personalul medical (medici, asistente etc), nu au dreptul la acelaşi respect? În condiţiile preconizate, nici un cabinet de medicină de familie nu va putea asigura, după achitarea costurilor de funcţionare venituri similare colegilor din spital, nici pentru medic, nici pentru asistente.

Banca Mondială, FMI, NICE au atras atenţia de multe ori că ponderea îngrijirilor trebuie să fie mai mare în ambulatoriu, şi mai ales în asistența medicală primară, unde dealtfel se desfășoară cea mai mare parte a evenimentelor medicale ale populației (consultație inclusiv preventivă, diagnostic clinic, paraclinic, diferențial, tratament, monitorizare). E de presupus că nu se dorește distrugerea cabinetelor de medicină de familie, cu toate acestea, prin măsura luată se procedează exact invers, adâncind prăpastia!

Deși CNAS prezintă ca având alocat 8% din FNUASS, după ce se scad cheltuielile cu programele (CARE??) și altele, în acest moment medicina de familie “beneficiază” în mod real doar de 6,8% din FNUASS total. EXTREM de puţin și complet insuficient față de scopul teoretic și declarat al asistenței medicale primare! Conform proiectului de buget, în care doar spitalele vor beneficia de mărire a fondului alocat, discrepanța va fi şi mai mare. Se va ajunge la mai puţin de 6% din FNUASS total pentru medicina de familie, care trebuie să acopere costurile de funcţionare a cabinetelor şi plata pentru un sfert din personalul medical al ţării. Afirmăm cu toată responsabilitatea că NU ACESTA este normalul!

De ani de zile creşterea costurilor de funcţionare, parţial din cauza condiţiilor impuse de CNAS abia sunt acoperite de finanţarea cabinetelor, la limita superioară a suportabilităţii.

Sarcinile, mai ales cele administrative impuse cabinetelor sunt din ce în ce mai mari şi implică costuri din ce în ce mai mari.

Mai mult, în 2016 va intra în vigoare un nou Cod Fiscal, care loveşte dur cabinetele medicilor de familie, organizate în proporţie de peste 90% ca PFA-uri (Cabinete medicale individuale, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, Societăţi civile medicale). Se vorbeşte de relaxare fiscală, dar la noi taxarea va fi mult mai mare!
Sistemele informatice ale CNAS lovesc şi ele TOT sistemul medical. Invalidarea zilnică a serviciilor acordate pacienţilor noştri datorită multiplelor interval de timp în care elementele PIAS nu funcționează (toate sau pe rând!), afectând grav atât pacienții cât și cabinetele.

“Erorile informatice” repetate realizează evidente beneficii pentru CNAS şi reduc obligaţiile de decontare către furnizori, realizând pierderi constante pentru cabinete. Nimeni nu este făcut răspunzător pentru erori, pentru nefuncţionare, pentru timpul pierdut de pacienţi când nu putem să le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se împută ulterior reţete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalăm de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentații CNAS drept minciuni ale medicilor!

În acest context considerăm că tripla lovitură:

1. alocarea minimalistă de fonduri bugetare ,
2. fiscalizare mult exagerata in noul cod fiscal incepand cu 2016 si
3. erorile constante ale sistemelor informatice,

aplicată în acest moment cabinetelor de medicina familiei înseamnă, indiferent de intenții, distrugerea rețelei de asistență medicală primară!
Menţionăm că asistența primară este adesea singura pusă la dispoziţia pacienţilor, mai ales în mediul rural, un procent impresionant din pacienții României neavând alt acces în sistemul medical în afara accesului la medicul de familie, acolo unde acesta există încă! Reamintim un adevăr, deasemenea cunoscut: Asistența Medicală Primară este oricum cea care poate rezolva ieftin și economic problemele medicale uzuale ale pacienţilor.

Scrisoarea deschisă integrală o puteţi citi accesând: http://www.snmf.ro/sites/default/files/Scrisoare%20Deschis%C4%83%20SNMF%20si%20FNPMF%20Bugetul%20AMP%2010%20dec%202015.pdf


"Scrisoare deschisa - Nu lasati medicina de familie sa dispara! Discriminarea dauneaza grav sanatatii sociale!" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Biroul de Presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei
Email:office@snmf.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

A II-a Conferinţă Regională a Medicilor de Familie Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

A II-a Conferinţă Regională a Medicilor de Familie Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest va avea loc în perioada 22-24 Septembrie 2011, la Cluj-Napoca. citeste mai departeConferinţa cu participare internaţională “Medicamentele şi siguranţa pacientului"

Conferinţa cu participare internaţională “Medicamentele şi siguranţa pacientului" - despre buna practică în prescrierea şi administrarea medicamentelor se va desfăşura la Bucureşti, în perioada(...) citeste mai departeSNMF a trimis o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Cancelaria Primului - Ministru,(...)

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a trimis o scrisoare deschisă către Președintele României, Cancelaria Primului - Ministru, Ministrul Sănătății, Comisiile de Sănătate ale Camerei(...) citeste mai departeConferinta regionala Medical Forum, 20-21 martie 2012

"Mf - ziarul medicului de familie" organizeaza sub patronajul Societatii Nationale de Medicina Familiei din Romania o noua editie in Tg. Mures a conferintei regionale Medical Forum care va avea loc(...) citeste mai departeConferinta Regionala „Medicul de familie – Practician si manager”, 12-14 decembrie 2013

Asociația Medicilor de Familie București împreună cu Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov organizează în perioada 12-14 decembrie 2013, la Crystal Palace Ballrooms, a III- a ediție a(...) citeste mai departe