CNAS isi exprima nedumerirea fata de recentele afirmatii ale SNMF si FNPMF

CNAS isi exprima nedumerirea fata de recentele afirmatii ale SNMF si FNPMF
CNAS îşi exprimă nedumerirea faţă de recentele afirmaţii ale Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), conform cărora medicii de familie nu vor semna noile contracte cu casele de asigurări de sănătate, deoarece cele două organizaţii nu ar fi primit motivarea respingerii unor propuneri şi nici forma finală a proiectului HG de modificare a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017.

CNAS precizează că a avut mai multe runde de consultări cu cele două organizaţii pe tema Contractului-Cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie 2015 (în 29.10.2015, 16.02.2016 şi 16.05.2016). Tot din aceeaşi lună, pe site-ul instituţiei, au fost postate succesiv pentru consultare publică mai multe variante ale proiectului Contractului-Cadru (în 16.10.2015 şi 29.01.2015), ale proiectului ulterior de modificare a Contractului-Cadru (în 12.05.2016) şi ale normelor de aplicare (în 09.02.2016 şi 11.03.2016).

Mai mult, chiar cele două organizaţii recunosc că aplicarea noului Contract-Cadru a fost amânată timp de trei luni, la solicitarea lor, pentru ca actul normativ să fie îmbunătăţit, deşi legislaţia în vigoare nu prevede un rol de negociere ci unul consultativ pentru SNMF şi FNPMF.

În urma negocierilor cu CMR, precum şi a consultărilor cu cele două organizaţii, au fost acceptate mai multe propuneri, printre care cele referitoare la:

- extinderea perioadei de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate off-line, de la 72 de ore din momentul acordării la 3 zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/sărbătorile legale;
- revizuirea sistemului de sancţiuni pentru încălcarea contractului cu casa de asigurări de sănătate;
- limita minimă de 800 de asiguraţi pe lista de pacienţi a medicilor de familie;
- redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori;
- modificarea unor servicii medicale preventive şi profilactice.

Din cele 15 observaţii şi propuneri formulate de SNMF şi FNPMF, 12 au fost preluate în proiectul de Contract-Cadru, iar 3 nu au fost preluate, deoarece fie contravin legislaţiei în vigoare, fie deja sunt în curs de aplicare sau aduc atingere disciplinei contractuale, aşa cum s-a motivat pe larg într-o adresă trimisă de CNAS celor două organizaţii.

Totodată, în proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru se prevăd majorări ale valorii minime garantate a punctului per capita (de la 4 la 4,3 lei – creştere 7,5%) şi ale valorii minime garantate a punctului pe serviciu (de la 1,9 la 2 lei – creştere 5%), majorări care în niciun caz nu pot fi considerate “pomană”, aşa cum afirmă cele două organizaţii menţionate, dacă ţinem cont atât de constrângerile bugetare cât şi de creşterile de finanţare pentru medicina primară din anii anteriori (+9,91% în anul 2013 faţă de 2012, +7,75% în anul 2014 faţă de 2013, +5,30% în anul 2015 faţă de 2014).

În aceste condiţii, prelungirea dezbaterilor pe tema Contractului-Cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, în urma presiunilor SNMF şi FNPMF, ar echivala cu o nouă amânare a intrării în vigoare şi, având în vedere că deja suntem la jumătatea anului, la tergiversarea introducerii măsurilor reglementate în beneficiul medicilor de familie, dar şi al celorlaltor categorii de furnizori de servicii medicale, până la începutul anului următor.

CNAS doreşte să înceapă perioada de contractare şi să finalizeze acest proces în timp util, astfel încât să nu se ajungă la semnarea retroactivă a contractelor cu furnizorii de servicii medicale.

Totodată, CNAS rămâne în permanenţă deschisă oricăror propuneri şi sugestii pertinente de îmbunătăţire a legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, acestea putând fi transpuse în practică, fără blocarea procesului de contractare, prin modificări ulterioare ale actelor normative primare şi ale normelor de aplicare ale acestora.


Download comunicat MEDICINĂ DE FAMILIE - Download fisier atasat comunicatului

"CNAS isi exprima nedumerirea fata de recentele afirmatii ale SNMF si FNPMF" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Biroul de presă al CNAS
Email:media@mail.casan.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Bien Dormir, si somnul nu se lasa asteptat!

Stiati ca mai bine de jumatate din populatia tarilor civilizate se confrunta cu probleme legate de somn? Mai mult decat atat, numarul celor care sufera de afectiuni psihice este in continua crestere.(...) citeste mai departeProbleme semnalate de SNMF şi FNPMF in urma utilizarii sistemului de prescriere electronica

SNMF şi FNPMF mulţumesc medicilor de familie pentru deplina cooperare în implementarea sistemului de prescriere electronică. Rețeta electronică a fost implementată simultan de CNAS în toate(...) citeste mai departeSNMF: Primul Ministru Ponta este mintit grosolan!

12 martie 2015, București - Societatea Națională de Medicina Familiei este revoltată de afirmația purtătorului de cuvânt al Guvernului României, domnul Corneliu Calotă, referitoare la medicii de(...) citeste mai departeA II-a Conferinţă Regională a Medicilor de Familie Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

A II-a Conferinţă Regională a Medicilor de Familie Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest va avea loc în perioada 22-24 Septembrie 2011, la Cluj-Napoca. citeste mai departeMedicii de familie cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate

SNMF și FNPMF sunt preocupate de găsirea căilor de dezamorsare a situației actuale a sistemului sanitar, blocat de neputinţă. Pacienţii au din ce în ce mai greu acces la servicii medicale şi(...) citeste mai departe