Conferinta Nationala de Medicina Familiei „Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”, Editia a XIV-a

Conferinta Nationala de Medicina Familiei „Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”, Editia a XIV-a
Desfăşurată la Bucureşti, între 29 martie şi 1 aprilie a.c., organizată de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov (AMF-B) sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), conferinţa a reunit, în cifre: 1500 de medici, 95 de asistenți medicali, 10 studenți, 142 de autori, dintre care 5 invitați din afara țării, 3 cursuri preconferință cu un total de 419 cursanți, 11 ateliere de lucru, 10 sesiuni ale grupurilor de lucru din SNMF, 3 sesiuni ale partenerilor profesionali tradiționali, 32 simpozioane interactive, 3 dezbateri, 10 lucrări originale, 44 de expozanți.

Cursuri preconferinţă

Conform tradiţiei din ediţiile anterioare, în ajun a fost organizată o sesiune de cursuri pre conferinţă, trei la număr de această dată, cu următoarele teme:
„Abordarea practică a pacientului cu sindrom coronarian acut: de la medicul de familie la cardiolog şi înapoi” (directori de curs Dragoş Vinereanu şi Rodica Tănăsescu);
„Insuficiența cardiacă” (directori de curs Rodica Tănăsescu şi Ovidiu Chioncel);
„Urgențe respiratorii pediatrice” (director de curs Mihai Craiu).

Fiecare curs a fost creditat cu câte 4 credite EMC de curs.

Invitaţi

O prezență constantă la ediţiile din ultimii ani, Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România a găzduit, în sesiunea dedicată ei, prezentări despre disfuncţia feminină, consecinţele hipogonadismului masculin şi reabilitarea sexualităţii după tratamentul oncologic.

Asociaţia de Podiatrie a participat cu lucrări despre patologia piciorului diabetic şi a beneficiat de prezenţa unor prestigioşi lectori din ţară şi din străinătate (Dr Kristien van Acker, David N. Dunning), care au subliniat, cu toţii, importanța rolului medicului de familie în prevenirea amputaţiilor la persoanele cu diabet.

Despre atitudinea chirurgicală în endometrioza şi toracoscopia uniportală în cancerul pulmonar au vorbit invitaţii din Turcia, Dr Semih Halerseroglu şi Dr. A. Taner Usta.

Numeroşi alţi lectori au fost prezenţi în simpozioane, cu expuneri despre: implementarea diagnosticului genetic în practică medicală, actualităţi în recuperarea post accident vascular cerebral, managementul pacientului cu boala arterială periferică, bolile pneumococice, gripă, problematica şi tratamentul actual al rinitei alergice, abordarea modernă a pacienţilor cu patologie cardio - şi cerebrovasculară, comunicarea medic-pacient, rolul modificărilor microbiotei în patologia tubului digestiv, sănătatea digitală s.a.
Profesorul Dariusz Boruczkowski (PL), specialist în transplantologie medulară și celule stem a abordat perspectivele europene în terapiile cu celule stem.

Ateliere

Atelierele organizate s-au desfăşurat, ca şi la ediţiile precedente, cu sălile pline, bucurându-se se o mare popularitate în rândul
participanţilor. Majoritatea au fost organizate de către grupurile de lucru ale SNMF, iar temele din acest an au fost:

„ABC în îngrijirea pacientului chirurgical purtător de stoma în cabinetul medicului de familie”;
„Creşterea capacităţii medicilor de familie de a răspunde provocărilor în activitatea de vaccinare”;
„Protecţia datelor personale” (organizat de Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov);
„Măsurarea automată a tensiunii arteriale (MĂTA)”;
„Deteriorarea neuro-cognitivă - un concept în evoluţie. Abordare practică”;
„Cercurile calităţii - metoda de creştere a calităţii în medicină primară”;
„Ce vrea acest pacient de la mine? - Cum identificăm şi cum facem faţă jocurilor psihologice ale pacientului în timpul unei consultaţii”;
„Aplicaţii practice de îngrijire paliativă de bază în medicină de familie”;
„Atelier de otoscopie pentru medicii de familie”;
„Atelier de oftalmoscopie pentru medicii de familie”;
„Atelier EcografiaMF”

Sesiunile grupurilor de lucru ale SNMF

În afară de ateliere, grupurile de lucru ale SNMF au organizat şi o serie de sesiuni interactive cu teme din domeniul cardiologiei, gastroenterologiei, vaccinologiei, sănătăţii copilului, ecografiei, sănătăţii mintale, ginecologiei şi sănătăţii reproducerii, îngrijirilor paliative şi bolilor respiratorii. Din sesiunea grupului TineriMF am reţinut titlurile: „Viaţa ca MF tânăr: reuşite, provocări şi soluţii personale” şi „De la Şef la Mentor şi Partener - Medicina de familie încotro?”.

Lucrări originale

Ca şi în anii precedenţi au fost încurajate contribuţiile originale, sub forma prezentărilor orale. Din titlurile mai interesante ale acestui an, ar fi de menţionat: „Analiza unui eveniment semnificativ: putem asigura calitatea actului medical, reflectând la ceea ce facem zi de zi?”, „Depresia - rolul medicului de familie” şi „Valoarea diagnostica a examenului clinic”. Dr. Sergiu Chirilă de la catedra de informatică medicală de la Constanța a pregătit câteva aplicații interactive extrem de utile medicului de familie la cabinet.

Dezbateri

Organizate în fiecare zi a conferinţei, dezbaterile au adus în prim plan subiecte actuale ale practicii din medicina de familie: Atitudinea în fața unui pacient cu multiple comorbidități și polimedicație, reducerea birocraţiei şi educaţia pro-vaccinare. Am avut ocazia astfel să cunoaştem membrii „Comisiei de tăiat hârtii” şi să îl revedem pe Ovidiu Covaciu, o prezenta constantă şi convingătoare în dialogurile privind importanţa vaccinării.

Conferinţa a fost creditată cu 24 de puncte EMC pentru medici, respectiv 12 puncte EMC pentru asistenţi.

Asociaţia Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB) are ca scop crearea şi dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor profesiei de medic de familie, pe plan ştiinţific, legislativ, juridic şi economic, pentru dezvoltarea unor raporturi instituţionalizate cu autorităţile publice, cu alte organizaţii similare din ţară şi străinătate, cu societatea civilă, realizarea şi executarea de proiecte în interesul medicilor de familie, al specialității de medicina familiei.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.


Download comunicat MEDICINĂ DE FAMILIE - Download fisier atasat comunicatului

"Conferinta Nationala de Medicina Familiei „Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”, Editia a XIV-a" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Sandra Adalgiza Alexiu
Email:sandra.alexiu@amf-b.ro
Telefon:0723277053

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

SNMF: Solicitam demiterea celor responsabili de dezastrul informatic din sistemul de sanatate!

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie din România, în(...) citeste mai departeComunicat de presa privind dezbaterea publica organizata ieri la sediul Ministerului Sanatatii

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) au solicitat prin adresa nr. 14211/4.03.2014, în conformitate cu(...) citeste mai departeDezbateri extrem de interesante la Conferinta Nationala de Medicina de Familie 2011

Sute de participanţi au asistat in perioada 27-29 Octombrie 2011, la lucrarile Conferintei Nationale de Medicina de Familie. Conferinta a promovat ultimele metode de preventie si tratament avand ca(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii medicilor de familie pe tema pachetului de(...)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Secretarul de Stat Adrian Pană s-au întâlnit astăzi, 01.02.2014, cu reprezentanţii SNMF şi ai Federaţiei Patronatelor Medicilor de(...) citeste mai departeConferinta Medical Forum Cluj, 5-6 noiembrie 2012

“mf - ziarul medicului de familie” organizează sub patronajul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei din România, o nouă ediție a Conferinţei Medical Forum, desfăşurată în Cluj, la(...) citeste mai departe