Producatorii de medicamente pe baza de plante continua sa fie nemultumiti

Producatorii de medicamente pe baza de plante continua sa fie nemultumiti
Producătorii de plante medicinale continuă să fie nemulţumiţi în ceea ce priveşte directiva europeană ce îi obligă să îşi înregistreze toate produsele în acelaşi mod cum sunt înregistrate şi medicamentele alopate.

Nemulţumirea şi confuzia producătorilor este cu atât mai mare cu cât până la 1 aprilie 2011, data intrării în vigoare a directivei, nu mai este foarte mult, plus că autorităţile naţionale nu au avut un dialog cu reprezentanţii producătorilor înainte de instituirea acestei directive în România, după cum au subliniat chiar producătorii de medicamente pe bază de plante medicinale într-o dezbatere pe această temă organizată în data de 12 martie 2011.

Pe de altă parte, producătorii nu se opun acestei directive, care a fost iniţiată încă din 2004 şi care a avut la dispoziţie şapte ani pentru a fi implementată, dar vor să li se aducă la cunoştinţă procedurile de aplicare, transmite corespondentul Sănătatea TV, prezent la eveniment.
„Chiar dacă nu am fost consultaţi pentru proceduri, totuşi dorim să ni se dea aceste proceduri şi, de asemenea, dorim să nu ne oblige să ne retragem produsele de pe piaţă. Corect ar fi ca directiva să se aplice noilor produse ce vor fi puse pe piaţă şi nu celor deja existente”, a declarat dr. Răzvan Alexandru, director general Vita Care.

În acelaşi timp, dr. ing. chim. Anca Daniela Raiciu, director Marketing la Hofigal, a atras atenţia că în urma acestei directive „cel care va pierde va fi consumatorul final deoarece el nu va mai şti ce să cumpere întrucât pe ambalaj nu va mai fi scris la ce e bun produsul respectiv”. În acelaşi timp, dr. ing. chim. Anca Daniela Raiciu a subliniat şi faptul că pe piaţa din România există foarte multe medicamente străine şi foarte puţine româneşti, fapt ce nu le mai oferă românilor posibilitatea de a alege modul de a se trata, respectiv de a se trata cu medicamente pe bază de plante sau cu medicamente străine.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Buşoi, membru al Comisiei de Piaţă Internă şi Protecţie a Consumatorilor a precizat că directiva nu interzice nimic, ci instituie o procedură simplificată a circulaţiei şi producerii medicamentelor pe bază de plante medicinale. Totodată, europarlamentarul a atras atenţia şi asupra faptului că “dacă un produs a fost autorizat într-un stat membru al Uniunii Europene, atunci nu mai trebuie autorizat şi în România. Mai mult, medicii naturişti îşi vor putea desfăşura în continuare activitatea, iar cărţile de medicină vor rămâne la fel”.

La dezbaterea “Leacurile bunicii, pe cale de disparitie?” a participat şi Monica Neagu, Director al Directiei Import, Export, Tranzit si Comert cu Alimente, Siguranţă Biologică şi Toxicologică din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a precizat că instituţia pe care o reprezintă a colaborat mereu cu Ministerul Sănătăţii în domeniul suplimentelor alimentare şi că responsabil de implementarea directivei europene este Ministerul Agriculturii.

În ceea ce priveşte activitatea producătorilor după intrarea în vigoare a directive, europarlamentarul Daciana Sârbu, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor a declarat că producătorii nu vor dispărea de pe piaţă, vor trebui să aleagă dacă se autorizează sau nu şi că directiva nu se va aplica brusc, ci va mai exista o perioadă în care pe piaţă vor fi şi medicamente autorizate şi neautorizate.


"Producatorii de medicamente pe baza de plante continua sa fie nemultumiti" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Producatorii de medicamente pe baza de plante continua sa fie nemultumiti

Producătorii de plante medicinale continuă să fie nemulţumiţi în ceea ce priveşte directiva europeană ce îi obligă să îşi înregistreze toate produsele în acelaşi mod cum sunt(...) citeste mai departeDezbatere “Leacurile bunicii, pe cale de disparitie?”

Ne face placere sa va invitam la dezbaterea “Leacurile bunicii, pe cale de disparitie?” sa stati de vorba cu cei care au votat directiva pentru produsele tradiţionale ale medicinei naturiste in(...) citeste mai departeDetoxifiera organismului

“Detoxifiera organismului” a constituit tema celei de-a treia conferinţe susţinute de reprezentanţii Companiei HOFIGAL în faţa a peste 50 de elevi ai Şcolii Sanitare Postliceale „Carol(...) citeste mai departe