Telocitele, tratament in regenerarea organelor vitale

Telocitele, tratament in regenerarea organelor vitale
Medicina regenerativă, o speranță reală de viață a pacienților din întreaga lume, a intrat într-o nouă eră a progresului. “Telocitele-tratament în regenerarea organelor vitale” nu a fost doar tema conferinței de presă organizată în data de 27 noiembrie 2012, la Institutul Național de Patologie “Victor Babeș”, ci și un punct de răscruce în medicina mondială.

Una dintre dovezile acestei mari realizări, bazate fără echivoc pe descoperirea Academicianului Laurențiu M.Popescu este și recentul experiment realizat cu succes de către Profesorul DQ Cai, director, Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton(Guangzhou) China. Este vorba despre izolarea cardiacă a Telocitelor și transplantul lor în inima post infarct miocardic experimental la șobolanii de laborator. Rezultatele acestui transplant au arătat o îmbunătățire clară a performanțelor inimii bolnave, detalii fiind oferite atât de profesorul DQ Cai într-un scurt interviu, precum și de Acad.L.M.Popescu. Acest experiment a putut fi decriptat și prin imagini într-un film realizat special pentru conferința de presa organizată.

“Prima piatră de hotar dintre teorie și aplicare practică a fost trecută experimental prin realizarea primul homotransplant de Telocite la șobolanii de laborator în infarctul miocardic experimental. Injectarea Telocitelor post infarct miocardic îmbunătățeste semnificativ perfomanța cardiacă, ceea ce deschide o reală perspectivă (circa 2-3 ani) pentru repararea inimii post infarct și la om prin folosirea concomitentă de celule stem cu Telocite”, a declarat Acad. Laurențiu M. Popescu. Părintele Telocitelor a adăugat că “ oricum circa 1.000 de gene din Telocite sunt activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce înseamnă sinteza câtorva zeci sau sute de proteine benefice repararii cordului”. În plus, o altă descoperire realizată recent a demonstrat faptul că numărul de Telocite în inima umană crește semnificativ de la naștere și până la vârsta de 20 de ani, iar după o perioadă de stagnare, spre bătrânețe, se înregistrează o diminuare progresivă.

Întors recent dintr-o călătorie științifică prin unele dintre cele mai importante Universități ale lumii, din SUA și China, Acad.L.M.Popescu a prezentat și care sunt planurile pe care le are împreună cu cercetătorii chinezi în 2013 în ceea ce privește Telocitele, dar și care este stadiul parteneriatului dintre Universitatea Harvard și Institutul Victor Babeș în legatură cu un proiect aflat în derulare.

Toate aceste întrevederi au avut ca subiect principal rolul probabil al Telocitelor în viitorul medicinei regenerative, evenimente care i-au adus Academicianului român și două importante distincții. Astfel, Academicianului Laurențiu M.Popescu i-au fost decernate distincțiile: Profesor de Onoare al Universității JiNan și Visting Professor al Fourth Military Medical University, Xi'an, Shaanxi, China.
În cadrul conferinței de presă, Acad. LM Popescu a anunțat și două evenimente extrem de importante care vor avea loc în anul 2013. Este vorba despre două simpozioane internaționale (4-6 aprilie-București și 19-20 octombrie-Shanghai), dedicate exclusiv Telocitelor la care vor participa cercetatori din peste 10 țări, simpozioane realizate în parteneriat cu China.

Prezent la conferința de presă, Acad. Ioanel Sinescu , rectorul UMF Carol Davila a făcut o scurtă trecere în revistă a cercetării științifice românesti în oncologie, transplantul de organe și transplantul tisular, precum și a cercetării din diverse specialități medicale, punând accent pe modalitățile terapeutice în medicina regenerativă. “Cercetarea științifică de vârf este unul dintre obiectivele prioritare ale UMF Carol Davila. Recunoașterea internațională a universității se realizează, înainte de toate, prin proiecte de cercetare științifică, multidisciplinare, în cooperare cu centre de profil prestigioase din Europa și din afara acesteia”, a declarat rectorul UMF Carol Davila. În premieră, Acad. Ioanel Sinescu a făcut și o scurtă prezentare a proiectului UMF “Carol Davila” pentru 2013 în ceea ce privește înființarea unui Institut de Cercetare Științifică, multidisciplinar, ce va beneficia de multiple colaborari cu centre europene performante.

La rândul său, Tudor Panu, directorul general al CordBloodCenter România și unul dintre partenerii dezvoltării proiectului Telocite, este de părere ca progresele extraordinare obținute în domeniul cercetării celulelor stem ne-au adus cu cel puțin un pas mai aproape de transformarea în realitate a unei ficțiuni, domeniul medicinei regenerative conturându-se din ce în ce mai clar de la un an la altul.

“Acum câțiva ani, ideea utilizării unui organ creat în mod artificial sau descoperirea unor tratamente pentru boli incurabile păreau pură ficțiune. Iată însă că dintre sursele de celule stem utilizate în prezent atât pentru indicațiile clinice standard cât și pentru cele experimentale, sângele placentar se distinge prin avantaje unice”, a precizat Tudor Panu. Astfel, doar in cursul acestui an, la nivel mondial au fost inițiate 3 noi trialuri clinice, (SUA; Mexic ; Singapore/ America și Asia) vizând utilizarea autologă a grefei de sânge placentar la copii cu următoarele afecțiuni:

-accident vascular cerebral (cu o incidență de 13,5 la 100 000 copii, cu vârste între 0-18 ani, reprezentând a 6 a cauză de deces),
-autism (cu o incidență de 1 : 88 copii),
-encefalopatie hipoxică neonatală (incidența 1-8 cazuri la 1000 de nașteri, a 5 a cauză de deces la copii sub 5 ani, conform OMS)

Ca urmare a noilor perspective de utilizare terapeutică în scop regenerativ, numărul grefelor eliberate, la nivel mondial din băncile familiale a crescut exponențial, în prezent peste 300 de grefe, fiind deja utilizate ca tratament experimental la copii cu paralizie cerebrală (incidența de 2 cazuri la 1000 de nou născuți la termen), encefalopatie hipoxică neonatală, hidrocefalie etc.
În 2011, și grupul International Cord Blood Center a eliberat o grefă de sânge placentar utilizată ca terapie celulară regenerativă pentru tratarea unui copil (Slovacia) care suferea de paralizie cerebrală. Transplantul a fost efectuat la Duke University Hospital, de către Dr. Joanne Kurtzberg.


“Medicina regenerativă nu mai este o știință a viitorului, și acest lucru se datorează rezultatelor spectaculoase obținute în prezent. Tandemul telocite - celule stem demonstrează deja că are un important cuvânt de spus în medicina secolului XXI și că, în curând, va reprezenta o șansă în plus la salvarea multor vieți”, a concluzionat


Download comunicat MEDICINA REGENERATIVA - Actualitati in Neurooftalmologie Download fisier atasat comunicatului

"Telocitele, tratament in regenerarea organelor vitale" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Telefon:0723883213

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta de presa pe tema legaturii dintre Telocite si Celulele Stem

Am descoperit Telocitele-„cheia celulara a regenerãrii inimii”. Si nu numai a inimii! Am facut pasi importanti in studiul Telocitelor iar rezultatele pot salva multe vieti. Suntem in masura sa(...) citeste mai departeBIOGENIS anunta o nouă utilizare cu succes a celulelor stem în tratamenul leucemiei

BIOGENIS, banca de celule stem, anunță o nouă utilizare cu succes a celulelor stem recoltate din cordonul ombilical și stocate în grupul Famicord. Pentru prima dată în Ungaria, celulele stem(...) citeste mai departeO noua bancă de celule stem își începe activitatea în centrul Capitalei

Pentru prima oară în Romania, o clinică de celule stem foloseşte centrifuga SEPAX , produsa de compania Biosafe. Procesul de separare se face cu un singur aparat de ultima generație, complet(...) citeste mai departeBIOGENIS anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei!

BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala, pe 17 Decembrie 2010, ora 12:00 la Zvon Cafe, Bulevardul Decebal nr.9. In cadrul evenimentului se va(...) citeste mai departeTelocitele, tratament in regenerarea organelor vitale

Medicina regenerativă, o speranță reală de viață a pacienților din întreaga lume, a intrat într-o nouă eră a progresului. “Telocitele-tratament în regenerarea organelor vitale” nu a(...) citeste mai departe