Lista de asteptare pe Scleroza Multipla trebuie sa dispara

Lista de asteptare pe Scleroza Multipla trebuie sa dispara
Scleroza multiplă reprezintă o problemă de sănătate publică, iar costul mediu ar trebui să fie cel real și nu cel stabilit de finanțiști. Sunt doar două dintre concluziile dezbaterii pe tema accesului la tratament, organizată astăzi, 18 februarie 2014 de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea de Neurologie din România și Colegiul Medicilor.

În prezent, aproximativ 2500 de pacienți cu Scleroză Multiplă beneficiază de tratament, iar pe lista de așteptare sunt alți 500 de pacienți. Costul mediu pe pacient tratat este de 42.000 lei pe an/pacient, iar costul real (în funcție de soluția terapuetică) este de până la 50.000 lei. Valoarea costului mediu este sub valoarea prețului celui mai ieftin produs disponibil în România.

Potrivit, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București costul mediu de tratament ar trebui să fie cel real, nu cel stabilit de finanțiști.
Dr. Vasile Cepoi a spus că acest cost mediu se face pe criteriu istoric, care era costul mediu când s-a început programul, fără să țină cont de prețul real al noilor medicamente introduce în tratament.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România a făcut un apel la guvernanți să ia măsuri pentru a nu mai exista lista de așteptare.

“Campania pe care am început-o trebuie să aibă direcția principală de a dispărea lista de așteptare. Celor care nu sunt incluși în program, le scade speranța de viață. De aceea “Jos lista morții!” trebuie să fie mesajul nostru”, a declarat prof. dr. Astărăstoae.
Buraga.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele de onoare ad vitam al Societății Neurologilor din România a declarat că scleroza multiplă este o mare problemă de sănătate. “Boala îi afectează nu doar pe pacienți, cât și pe cei apropiați lor. Problema capătă dimensiuni socio-economice tot mai mari. Există dovezi semnificative că tratamentul aduce beneficii semnificative în calitatea vieții acestor oameni. Trebuie să ne unim forțele pentru a învinge din această boală. Este însă esențială precocitatea instituirii tratamentului în momentul diagnosticării, iar la noi nu se poate acest lucru. Ei trebuie să aștepte, iar boala evoluează”, a precizat prof. Băjenaru.

“M-am săturat să o tot fac pe Dumnezeu. Dintre doi pacienți cu aceași boală, cu aceeași vechime, totuși trebuie să aleg. De câte ori poți să faci pe Dumnezeu fără să ne mustre conștința”, a precizat conf. dr. Ioan Buraga.

“În prezent există o listă de așteptare de intrare în programul de tratament de 500 de pacienți. Împreună cu factorii de decizie trebuie să facem ceva pentru ca acești pacienți să aibă parte de tratament echitabil și de o viață normală”, a concluzionat Laurențiu Lazăr, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România.

La dezbaterea de astăzi au fost prezenți prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Cepoi, consilier pe sănătate Guvernul României, dr. Ion Luchian, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Sănătate a Municipiului București, Dan Zaharescu, directorul ARPIM, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președinte de onoare a Societății Neurologilor din România, prof. dr. Cristian Popescu, conf. dr. Ioan Buraga, dr. Oana Costan și dr. Doina Ocnaru din partea Casei Naționale de Sănătate.

Dezbaterea de astăzi face parte din campania “Împreună învingem Scleroza Multiplă”. Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu SM fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului.

Printre obiectivele campaniei se numără informarea publicului larg şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la ceea ce înseamnă viaţa cu Scleroza Multiplă şi schimbarea modulului de a gândi al publicului larg legat de faptul că diagnosticarea cu SM înseamnă o viaţă inactivă.

Despre SSMR
Societatea de Scleroză Multiplă din România este o federaţie neguvernamentală, non-profit înfiinţată în anul 1995 şi reprezintă cei peste 8.000 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă din România. Misiunea SSMR este aceea de a dirija mişcarea naţională de scleroză multiplă, prin stimularea cercetării pentru înţelegerea acestei boli şi găsirea unui tratament, precum şi cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de SM prin implicarea organizaţiilor locale membre, participare publică activă şi dezvoltarea de parteneriate la nivel naţional şi internaţional.


"Lista de asteptare pe Scleroza Multipla trebuie sa dispara" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Statistici: Numarul bolnavilor de Parkinson se va dubla pana in anul 2030

Statisticile Asociaţiei Europene de Parkinson trag un semnal de alarmă cu privire la incidenţa cazurilor de Parkinson în viitor. Ultimele date arată că la nivel european sunt 1,2 milioane(...) citeste mai departeDistonia, boala corpului care nu te mai asculta

Asociația persoanelor cu distonie, Children’s Joy și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează, sub egida Societății de Neurologie din România, conferința „Distonia, boala(...) citeste mai departeComunicat de presa: Tratamentele viitorului pentru bolile neurologice

România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţă cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare, adică accidentului vascular cerebral. citeste mai departePersoanele cu maladia Parkinson intră în dialog cu medicii timișoreni la o conferință(...)

Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvenţă după boala Alzheimer, afectând peste 70.000 de români. Astfel, singura asociație din România care luptă pentru interesele(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii reglementeaza serviciile specializate de sanatate adresate persoanelor cu(...)

Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate(...) citeste mai departe