21 septembrie 2017 - Ziua Mondiala Alzheimer

21 septembrie 2017 - Ziua Mondiala Alzheimer
În această lună Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România își unește forțele cu organizații din mai mult de 150 de țări din întreaga lume, pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial asupra maladiei Alzheimer și reducerea stigmei asociate. Diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni este o necesitate.

Demența este o denumire colectivă pentru sindroamele progresive ale creierului care determină deteriorarea în timp a diferitelor funcții ale creierului, cum ar fi memoria, gândirea, recunoașterea și limbajul, planificarea și personalitatea. Boala Alzheimer reprezintă 50-60% dintre cazurile de demență. Alte tipuri de demență includ demența vasculară, demența cu corpurile Lewy și demența fronto-temporală.

Cele mai multe tipuri de demență au simptome similare, ce includ:
1. Lipsa memoriei
2. Probleme de gândire
3. lanificarea și limbajul
4. Recunoașterea persoanelor sau a obiectelor
5. Personalitatea și schimbările de dispoziție
Până în 2050, numărul persoanelor care trăiesc cu demență în întreaga lume aproape se va tripla, făcând boala una dintre cele mai semnificative crize sociale și de sănătate din secolul XXI.

Diagnosticarea precoce înseamnă că se poate trăi bine mai mult

Mai puțin de o persoană din zece, care trăişte cu demență în țările cu venituri mici și mijlocii, este diagnosticată. Luna Mondială a Alzheimer este un prilej de a ne aminti de cei afectați de demență, inclusiv de cei care sunt îngrijorați de dezvoltarea demenței la propria persoană.

Un diagnostic al demenței care se face la începutul stadiului bolii permite persoanelor cu demență și familiilor lor să fie mai bine pregătite pentru a face față evoluției afecțiunii și pentru a avea șansa de a trăi o viață semnificativă și mai productivă. Persoanele care sunt diagnosticate timpuriu au, de asemenea, o ocazie unică de a participa la cercetarea privind demența, care poate identifica noi tratamente, poate ajuta la găsirea unui tratament sau la îmbunătățirea îngrijirii.

Recomandări ale Alzheimer\'s Disease International

Dacă trăiți cu demență:
Țineți minte că nu trebuie să fiți singuri. Este posibil să trăiți mai bine cu demența decât percepția publică a acesteia, solicitând sprijin din partea familiei și prietenilor, sistemului de sănătate și asistenților sociali, de la asociația Alzheimer din țara noastră și prin aderarea la Dementia Alliance International (DAI). Aveți dreptul să vă simțiți împuterniciți, inclusi și tratați ca un individ.

Dacă sunteți îngrijorat de apariția demenței:
Discutați cu medicul dumneavoastră de familie cu privire la orice preocupare. Asociațiile de Alzheimer din multe țări oferă sprijin în căutarea unui diagnostic și viața cu demență, precum și informații privind reducerea riscurilor și ajută la găsirea grupurilor de sprijin. Atunci când persoanele cu demență și familiile lor sunt bine sprijinite, sentimentele de șoc pot fi echilibrate cu un sentiment de reasigurare.

Dacă sunteți partener de îngrijire:
Amintiți-vă că îngrijirea cuiva cu demență poate fi o provocare. Nu vă fie teamă să cereți ajutor sau să vă alăturați asociației Alzheimer sau să vă abonați la DAI din țara dvs., pentru a susține schimbarea. Este important să aveți grijă de propriile dvs. nevoi de sănătate fizică și psihică. Acest lucru va face o mare diferență pentru starea dvs de spirit și a persoanei de care vă îngrijiți.

Ca societate:
Stigma care înconjoară demența rămâne o problemă globală. Diagnosticul precoce poate fi încurajat prin conștientizarea și recunoașterea simptomelor de demență. Comunitățile prietenoase cu demența se înființează în întreaga lume pentru a educa oamenii despre demență și pentru a oferi rețele de sprijin comunitare pentru cei afectați.

Ca guvern:
Elaborarea unui plan național de demență va ajuta țara noastră să facă față impactului tot mai mare al demenței. Depistarea precoce a demenței va contribui, de asemenea, la reducerea impactului financiar al demenței asupra sistemului de sănătate. Implementarea unui plan contribuie la creșterea gradului de conștientizare și educare la nivel național cu privire la demență și poate îmbunătăți accesul la diagnostic, tratament și îngrijire, promovând o mai bună calitate a vieții persoanelor care trăiesc cu demență.

Despre Alzheimer

La nivel mondial, se estimează că peste 46 milioane de persoane trăiesc cu demență, un caz nou fiind diagnosticat la fiecare 3 secunde. Costurile mondiale totale generate de demență se ridică la aproximativ 818 milioane USD. In 2050 se estimează o creștere a numărului de persoane cu demență la 131 milioane.

Maladia Alzheimer afectează în România aproximativ 270-300.000 de persoane, cu o rată a diagnosticării ce se situează între 10-15%. În țara noastră nu este încă recunoscut faptul că demența reprezintă o problemă de sănătate publică, nefiind elaborată o strategie națională privind această afecțiune. Luând în considerare numai cazurile de demență Alzheimer și, fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată.

Despre Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) reprezintă comunitatea care oferă tuturor persoanelor afectate de bolile neurodegenerative posibilitatea de a-și trăi viața la cel mai înalt potențial și de a asigura sprijinul de care au nevoie, până când un tratament va fi, în cele din urmă, găsit.

APAN România reprezintă și apără drepturile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative în țara noastră. Misiunea asociației este să ofere acces la informații inovatoare, să educe toate părțile interesate cu privire la nevoile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative și să faciliteze accesul echitabil la tratament și terapii de înaltă calitate, pentru îmbunătățirea calității vieții.

APAN România își dorește să devină principala voce a persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative din România și să se asigure că pacienții au o voce puternică în stabilirea propriilor obiective și priorități.


"21 septembrie 2017 - Ziua Mondiala Alzheimer" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cristina Vlădău
Email:info@afectiuni-neurodegenerative.ro
Telefon:0722495786

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

S-a infiintat in Sighisoara prima asociatie a pacientilor cu distonie - Asociatia Children’s Joy

V-ați întrebat vreodată cum e să vreți să pășiți înainte și să nu puteți pentru că aveți spasme musculare involuntare? Sau să vreți să întoarceți capul într-o parte și să trebuiască să vi-l tineți cu(...) citeste mai departeInvitatie la Conferinta de presa – Conferinta Nationala Alzheimer 2014

Presedinte Conferinta: Prof. Dr. Catalina Tudose Avem deosebita placere de a va invita sa participati joi, 27 februarie 2014, ora 11:00, la Conferinta de presa organizata cu ocazia Conferintei(...) citeste mai departeStrategia si Planul National pentru Demente, cu precadere dementa din Boala Alzheimer 2014-2020

Societatea Română Alzheimer împreună cu Alianța Națională Alzheimer au lansat în data de 27 februarie 2014, planul național de demență: Strategia și Planul Național de acțiuni pe perioada 2014 –(...) citeste mai departeGuvernul Romaniei se alatura celor care marcheaza Ziua Internationala a Luptei impotriva(...)

Guvernul României se alătură celor care marchează Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei, denumita şi „Purple Day”. În acest sens, Palatul Victoria va fi iluminat în data de 26 martie,(...) citeste mai departePersoanele cu maladia Parkinson intră în dialog cu medicii timișoreni la o conferință dedicată(...)

Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvenţă după boala Alzheimer, afectând peste 70.000 de români. Astfel, singura asociație din România care luptă pentru interesele pacienților(...) citeste mai departe