Eveniment medical: Centrul Lucia din Fetesti implineste 2 ani de activitate

Eveniment medical: Centrul Lucia din Fetesti implineste 2 ani de activitate
Centrul Lucia din Fetesti dedicat recuperarii copiilor cu autism implineste 2 ani de activitate si organizeaza cu aceasta ocazie un eveniment de informare a comunitatii locale si ai potentialilor beneficiari si persoanelor implicate in viata si dezvoltarea copiilor cu autism. Evenimentul are loc in data de 7 iulie, ora 10, la sediul Centrului Lucia (str. Calarasi, nr. 402, Fetesti, jud. Ialomita).

Printre invitati se numara Georgeta Crisu, presedinte Asociatia Nationala a Copiilor si Adultilor cu Autism din Romania, lector psih. Tudor Mitasov, unul dintre cei mai renumiti specialisti din Romania in dezvoltarea Terapiei Comportamentale Aplicate.

La eveniment vor mai participa reprezentanti ai Primariei Fetesti, ai Consiliului Judetean Ialomita, Directiei de Sanatate Publica, DGASPC Ialomita, sustinatori permanenti ai Asociatiei “Ajutati-ne sa intelegem lumea” Fetesti, finantatori, beneficiari ai Centrului, reprezentanti ai presei.

Centrul pentru copii autisti din Fetesti a reusit, dupa numai doi ani de la inaugurare, sa se integreze pe harta centrelor profesioniste pentru tratamentul copiilor autisti din Romania. In Centru sunt inscrisi 9 copii afectati de sindromul autist, cu varste cuprinse intre 4 si 13 ani, centrul deservind in principal orasul Fetesti si zonele limitrofe. In judetul Ialomita sunt diagnosticati peste 40 de copii cu autism, insa exista si multe cazuri nediagnosticate din cauza lipsei de informare, a prejudecatilor parintilor si a situatiei finaciare precare cu care se confrunta multi dintre acestia.

“Sunt multi ani de cand parintii copiilor cu autism, care acum sunt beneficiarii Centrului Lucia, fac eforturi majore sa ajunga la Bucuresti si Constanta pentru vizite la specialisti si la centre din alte orase. Initiativa infiintarii Centrului a venit din partea Fundatiei Floarea Ialomiteana si a domnului doctor Voinea Gheorghe, medic neuropsihiatru in cadrul Spitalului Judetean Ialomita. Ne-am propus acum 2 ani sa venim in intampinarea nevoii parintilor de a reduce costurile terapiilor de recuperare. Cladirea in care functioneaza Centrul Lucia ne-a fost data in folosinta de la sfarsitul anului 2008 in regim de comodat, prin hotararea Consiliului Local. Suntem scutiti de la plata energiei electrice, apei, chiriei si a altor utilitati. Centrul se numeste LUCIA dupa numele Luciei Donaggio, director al Fundatiei Floarea Ialomiteana, promotorii proiectului de infiintare. Cu acest eveniment dorim sa comunicam rezultatele inregistrate de Centru in cei 2 ani de activitate, sa atragem atentia autoritatilor asupra nevoii infiintarii unor astfel de centre de recuperare in cat mai multe orase din Romania si sa invitam societatea sa ne sprijine moral si financiar in demersul nostru” a declarat Eugen Ghita, presedinte Asociatiei “Ajutati-ne sa intelegem lumea” Fetesti.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate mai ales in astfel de centre de recuperare asa cum este Centrul Lucia din Fetesti. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala.

Cum diagnosticam? Privim cu atentie copii si, daca au urmatoarele manifestari comportamentale, ii indreptam spre specialist:

• atasament straniu pentru obiecte
• se joaca indelungat in mod bizar
• plang, rad sau manifesta nelinisti din motive neclare
• impotrivirea la atingerile sociale (imbratisari)
• dificultati de interactiune cu alte persoane
• gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) si/sau miscari stereotipe (agitarea mainilor, saritul, mersul pe varfuri)
• lipsa intrebarilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce ii inconjoara)
• neputinta de a se orienta cand e strigat pe nume, de a copia miscarile altor persoane, de a arata obiecte altor persoane
• contact vizual redus sau inexistent
• vorbire saraca, limbaj redus
• baietii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decat fetele


Download comunicat NEUROLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Eveniment medical: Centrul Lucia din Fetesti implineste 2 ani de activitate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Eugen Ghita
Email:eugenghita17@yahoo.com
Telefon:0727.454.625

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Vertijul se trateaza prin exercitii

”Vai, ce amețeală m-a luat!”, spun majoritatea celor care se confruntă frecvent sau pentru prima dată, cu simptomele vertijului. Iar primul lucru la care se gândesc este că de vină sunt(...) citeste mai departePrima conferinta nationala a pacientilor cu distonie va avea loc la Sighisoara

Asociația Children’s Joy și Houston NPA organizează prima conferință națională a persoanelor cu distonie, eveniment care va avea loc in perioada 20-21 iulie, la Hotel Cavaler, Sighișoara. (...) citeste mai departeZiua Internationala de Lupta impotriva Bolii Parkinson – Deva, 10-12 aprilie

Boala Parkinson este cea mai întâlnită boală neurodegenerativă după Alzheimer, afectând peste 4 milioane de oameni din întreaga lume. În România există peste 72.000 de pacienți cu boala(...) citeste mai departeO noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla

Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva citeste mai departeMaine, de Ziua Internationala a bolii Parkinson, 72.000 de lalele rosii vor fi oferite romanilor(...)

Cu ocazia Zilei Internaționale a bolii Parkinson, mii de lalele roșii, simbol al acestei afecțiuni, vor fi împărțite românilor, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați în ţara(...) citeste mai departe