Ce nu stiai despre pilulele anticonceptionale! Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si sigura

Ce nu stiai despre pilulele anticonceptionale!  Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si sigura
Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepționalele orale, sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mijloace de contracepție își păstrează încă o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la apariție.Anticoncepționalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metodă contraceptivă inofensivă, dar din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reușesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece în prezența anumitor afecțiuni și factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

Cum acționează contraceptivele orale?

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen și progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit şi endometru, făcând implantarea puțin probabilă și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând astfel trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine.

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?

Este important de știut care sunt numeroasele efecte secundare asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruală, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greața, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, modificări ale greutății corporale. Utilizatoarele au menționat și alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot însa determina și efecte adverse severe care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepționale față de cele ce nu folosesc anticoncepționale.

Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu, precizează că \\\"Riscul administrării contraceptivelor orale crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă și la femeile fumătoare, în special peste 35 de ani, mai ales la pilulele ce contin estrogen. Important de menționat sunt contraindicațiile absolute ale contraceptivelor orale, adică acele situații în care femeile nu ar trebui să utilizeze contraceptive orale sub nicio formă, deoarece riscurile pentru sănătate sunt foarte mari și anume: tromboze, accidente vasculare și infarct miocardic (în prezent sau în antecedente, boală coronariană ischemică (în prezent sau în antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicații.\\\"

În anumite situatii, ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile și anume: femeile ce prezintă migrene, vârsta peste 35 ani, marile fumatoare, cele care alaptează, femeile cu sângerari vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială și cele cu diabet zaharat fără complicații, hipercolesterolemia, lupusul, afecțiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi (părinți, frați/surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

Știai că nu ar trebui să folosești contraceptive orale dacă…?

• ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?
• ai probleme hepatice?
• experimentezi anumite tipuri de migrenă?
• ai peste 35 de ani?
• ești fumătoare?
• ai avut cancer de sân?
• ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal?
• alăptezi?
• ai indicele de masă corporală ridicat?
• ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?
• ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?

Dacă ai răspuns cu DA la oricare dintre aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive. Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locală (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală. Ce avantaje au metodele de contracepție locală(sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală)?

\\\"Contraceptivele locale pot fi utilizare fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH ul vaginal și sunt compatibile cu prezervativele din latex\\\", precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu.

De asemenea, contracepția locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură și este recomandată în special femeilor care au contraindicație temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză, dar și ca modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

Articol realizat de: Dr. Viorel Văcaru, Director medical si reglementari în domeniul farmaceutic Laboratoire Innotech International, Reprezentanța pentru Romania Parte a Grupului Innothera


"Ce nu stiai despre pilulele anticonceptionale! Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si sigura" adaugat de DECI SE POATE SRL 212564

Persoana de contact
Nume:Laura Ivancioiu
Email:laura@decisepoate.ro
Telefon:0724232242
Sursă:www.decisepoate.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Endometrioza afecteaza anual 15% dintre femei, fara ca acestea sa stie

Endometrioza este considerată un fel de ”cenuşăreasă” a bolilor ginecologice, deoarece nici în momentul de faţă, cu tot progresul ştiinţific, medicină nu a reuşit să ofere o explicaţie completă şi(...) citeste mai departeSaptamana Nationala de Constientizare a Fenomenului Social si Medical al Infertilitatii

Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility Europe are loc in acest an la Bucuresti. Astfel, in perioada 12 – 13 aprilie 2012, reprezentanti ai nu(...) citeste mai departeProiect de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical

Marti, 22 februarie 2011, a intrat in circuitul legislativ al Camerei Deputatilor Proiectul de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical, anunta un comunicat de presa al Asociatiei SOS(...) citeste mai departeDupa 200 de ani de existenta, Filantropia este cea mai performanta maternitate de stat din Romania,(...)

„Leagănul obstetricii şi ginecologiei româneşti”, aşa cum este supranumit Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, trece printr-un moment unic: aniversarea a 200 de ani de existenţă(...) citeste mai departeSaptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 20 – 26 ianuarie 2014

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formata la initiativa Fundatiei Renasterea, marcheaza si anul acesta Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, in perioada 20(...) citeste mai departe