Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj

Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj
Medicii specialisti din Cluj-Napoca trag un semnal de alarma asupra importantei pe care o are folosirea camerelor implantabile in administrarea citostaticelor la pacientii diagnosticati cu cancer. Prin introducerea unui astfel de sistem se asigura un acces venos sigur si facil, ce usureaza tratamentul pacientilor oncologici aflati intr-un program de chimioterapie si le ofera o imbunatatire a calitatii vietii.

Camerele implantabile sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), se monteaza sub piele in cadrul unei interventii chirurgicale simple cu anestezie locala, iar riscurile sunt minime, pacientul fiind externat in aceeasi zi. Porturile sunt formate dintr-o camera conectata la un cateter venos central si se utilizeaza in cazul tratamentelor care presupun injectari frecvente, ce conduc in final la distrugerea venelor pacientilor. „Chimioterapia este un tratament complex si dificil, ce poate afecta atat sistemul venos periferic, cat si pielea sau tesutul muscular al pacientilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin in intampinarea nevoilor celor ce urmeaza sedinte de chimioterapie, fiind o solutie prin care medicamentele sunt administrate rapid si eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog la clinica Medisprof din Cluj-Napoca.

Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile in oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasa a citostaticelor: „Aceste camere montate subcutanat reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului, diminueaza riscul de infectie si tromboza venoasa, permitand distributia imediata a medicamentelor in sistemul venos central. Cu toate acestea, pot aparea mici complicatii postoperatorii imediate sau tardive legate de locul de implantare, tehnica utilizata si conditiile de intretinere” adauga dr. Bogdan Micu, medic chirurg cu experienta in montarea sistemelor de tip Port-a-Cath (PAC), dobandita in urma absolvirii cursurilor de specializare in Lille, Franta.

Folosirea camerelor implantabile la pacientii oncologici este deosebit de importanta, mai ales in cazul celor ce necesita programe de chimioterapie pe termen lung. Pe langa riscul diminuat de infectie, exista si alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacientii ce nu au un sistem de vene ponuntat si reduce disconfortul si durerile cauzate de punctionarile repetate ale vaselor sangvine. „Cunoastem cat de problematica este administrarea citostaticelor si ce efecte poate avea aceasta terapie. De aceea, clinica Medisprof ofera pacientilor sai, pe langa metodele clasice, posibilitatea de administrare a chimioterapiei pe camere implantabile, procedura fiind realizata sub stricta supraveghere a unor medici cu experienta in aplicarea acestui tratament” a concluzionat dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.

Clinica Medisprof a fost infiintata in anul 2003 in Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania. Pe langa sectia de oncologie, clinica Medisprof pune la dispozitia pacientilor si servicii de medicina de familie, medicina muncii, analize laborator, psihologie clinica si nutritie-dietetica.


"Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj" adaugat de D\'Avantage Consult 212564

Persoana de contact
Nume:Dr. Adrian Udrea
Email:office@medisprof.ro
Telefon:www.medisprof.ro
Sursă:0264.439.270

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Aproape 500 de persoane au fost prezente la „Ziua Supravieţuitorului de Cancer”

Aflată la a VIII-a ediţie, „Ziua Supravieţuitorului de Cancer” a reunit la Braşov peste 450 de persoane din ţară. Evenimentul cu caracter naţional, organizat de Federaţia Asociatiilor(...) citeste mai departeOameni pentru Oameni: campanie pentru depistarea cancerului de san

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Pfizer România au ajutat 115 femei cu suspiciune de cancer de sân să-şi facă gratuit analize detaliate, respectiv mamografii sau(...) citeste mai departeDeputatii sustin “Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului”

Deputaţii vor marca in data de 7 februarie, în plen, “Ziua internaţională de Luptă impotriva Cancerului” printr-un mesaj menit sa sensibilizeze opinia publica cu privire la cancer. In cadrul(...) citeste mai departeCancerul – diagnosticat de obicei in stadii avansate

GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt patologiile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinet,(...) citeste mai departeCNAS: In 2012 alocarea bugetara pentru Programul National de Oncologie a fost de aproximativ(...)

Pe fondul discuțiilor despre fondurile alocate Programului Național de Oncologie și rolul comisiei de experți care analizează dosarele pacienților, Casa Națională de Asigurări de Sănătate(...) citeste mai departe