Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj - scrie ComunicateMedicale.ro

Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj

Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj
Medicii specialisti din Cluj-Napoca trag un semnal de alarma asupra importantei pe care o are folosirea camerelor implantabile in administrarea citostaticelor la pacientii diagnosticati cu cancer. Prin introducerea unui astfel de sistem se asigura un acces venos sigur si facil, ce usureaza tratamentul pacientilor oncologici aflati intr-un program de chimioterapie si le ofera o imbunatatire a calitatii vietii.

Camerele implantabile sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), se monteaza sub piele in cadrul unei interventii chirurgicale simple cu anestezie locala, iar riscurile sunt minime, pacientul fiind externat in aceeasi zi. Porturile sunt formate dintr-o camera conectata la un cateter venos central si se utilizeaza in cazul tratamentelor care presupun injectari frecvente, ce conduc in final la distrugerea venelor pacientilor. „Chimioterapia este un tratament complex si dificil, ce poate afecta atat sistemul venos periferic, cat si pielea sau tesutul muscular al pacientilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin in intampinarea nevoilor celor ce urmeaza sedinte de chimioterapie, fiind o solutie prin care medicamentele sunt administrate rapid si eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog la clinica Medisprof din Cluj-Napoca.

Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile in oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasa a citostaticelor: „Aceste camere montate subcutanat reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului, diminueaza riscul de infectie si tromboza venoasa, permitand distributia imediata a medicamentelor in sistemul venos central. Cu toate acestea, pot aparea mici complicatii postoperatorii imediate sau tardive legate de locul de implantare, tehnica utilizata si conditiile de intretinere” adauga dr. Bogdan Micu, medic chirurg cu experienta in montarea sistemelor de tip Port-a-Cath (PAC), dobandita in urma absolvirii cursurilor de specializare in Lille, Franta.

Folosirea camerelor implantabile la pacientii oncologici este deosebit de importanta, mai ales in cazul celor ce necesita programe de chimioterapie pe termen lung. Pe langa riscul diminuat de infectie, exista si alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacientii ce nu au un sistem de vene ponuntat si reduce disconfortul si durerile cauzate de punctionarile repetate ale vaselor sangvine. „Cunoastem cat de problematica este administrarea citostaticelor si ce efecte poate avea aceasta terapie. De aceea, clinica Medisprof ofera pacientilor sai, pe langa metodele clasice, posibilitatea de administrare a chimioterapiei pe camere implantabile, procedura fiind realizata sub stricta supraveghere a unor medici cu experienta in aplicarea acestui tratament” a concluzionat dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.

Clinica Medisprof a fost infiintata in anul 2003 in Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania. Pe langa sectia de oncologie, clinica Medisprof pune la dispozitia pacientilor si servicii de medicina de familie, medicina muncii, analize laborator, psihologie clinica si nutritie-dietetica.


"Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj" adaugat de D\'Avantage Consult 212564

Persoana de contact
Nume:Dr. Adrian Udrea
Email:office@medisprof.ro
Telefon:www.medisprof.ro
Sursă:0264.439.270

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Au inceput inscrierile la Simpozionul Interdisciplinar pe teme oncologice

Au inceput inscrierile la cel de-al II-lea Simpozion International pe teme oncologice, sub conducerea Asociatiei medicale Medisprof: “Abordarea multidisciplinara in cancer. Noi modalitati de(...) citeste mai departePremiera la Fundeni, primul transplant medular pentru un copil cu beta-talasemie majora

Vă facem cunoscut că în Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni în data de 26 octombrie 2010, s-a desfăsurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu(...) citeste mai departeA treia editie a Galei de Craciun Temerarii

In fiecare an, adolescentii care au finalizat tratamentul impotriva cancerului se reunesc pentru a celebra Craciunul in Capitala. Trei zile pline de stralucire, caldura si entuziasm petrecute in(...) citeste mai departeConferinta de presa pentru demararea campaniei “Testul Papanicolau iti salveaza viata”

Avem deosebita placere de a va invita joi, 3 martie a.c., incepand cu ora 11.30, la Conferinta de Presa organizata cu ocazia demararii campaniei sociale “Testul Papanicolau iti salveaza viata”.(...) citeste mai departeCurs postuniversitar: “De la benign la malign in tumorile adipoase”

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca anunta cursul postuniversitar “De la benign la malign in tumorile adipoase” din 14-18 februarie 2011. citeste mai departe