Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor

Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor
Melanomul este cea mai agresivă tumoră malignă dezvoltată de om și cel mai frecvent întâlnită în rândul adulţilor tineri cu vârsta între 25 și 29 ani. În topul celor mai frecvent întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Tumoră malignă produsă prin multiplicarea anarhică a melancocitelor, melanomul se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât și de la nivelul unui tegument aparent sănătos. În cele mai multe cazuri, leziunea are un aspect caracteristic dezvoltându-se ca o pată brun-neagră asimetrică şi cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare închisă. Zonele frecvente de apariție diferă în funcție de gen, respectiv trunchiul (în cazul bărbaţilor) și gambele (în cazul femeilor).

Identificarea nevilor melanocitari (aluniţelor) cu risc de transformare în melanom se face pe baza criteriilor ABCDE. Astfel, alunițele asimetrice, cu bordură neregulată zimţată, de culoare neuniformă (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) și care evoluează în timp sunt consideraţi nevi melanocitari cu atipii clinice şi risc de transformare în melanom. Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numără: factorul genetic (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă pacientul are rude de sânge – părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumoră malignă), prezența a mai mult de 50 de aluniţe, fototip cutanat I sau II (persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decât se bronzează) precum şi existenţa de arsuri solare severe în copilărie.

“Melanomul este uşor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru că instruirea face ca depistarea melanomului să fie făcută în stadii iniţiale. Totodată, elementele de protecție sunt la îndemână: haine cu țesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecție solară de minim 15) și expunerea cu moderație la soare”, a declarat prof. dr. George Sorin Țiplică, şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila”.

Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizează cu o acurateţe de 70% iar folosirea dermatoscopiei crește această acuratețe cu 25-30%.

Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subțiat, factorii poluanţi agresivi existenți în aer și expunerea la soare (al cărei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioadă îndelungată favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari și a lentiginelor solare) și consultul dermatologic cel puțin o dată pe an. Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodică a pielii a devenit o necesitate.


Download comunicat ONCOLOGIE - GastroFest, editia I - Traditie si inovatie in abordarea afectiunilor hepatice Download fisier atasat comunicatului

"Melanomul, cea mai agresiva tumora maligna, este cel mai frecvent intalnit in randul tinerilor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Bianca Severin
Email:bianca_severin@mccannpr.ro
Telefon:0725.346.009

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

FABC: Programul de oncologie este în continuare subfinanţat

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi ai altor asociaţii din ţară, reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulti, s-au întrunit, în perioada(...) citeste mai departeSeminarul Noul Pacient cu Cancer in Brasov: Pacientii vorbesc despre cum a adus cancerul echilibrul(...)

Bucuresti, 21 iunie 2016: Asociatia Imunis organizeaza sambata, 25 iunie 2016, un nou seminar Noul Pacient cu Cancer la Brasov (ora 10:00; Café 13, Str. Republicii nr 13, Brasov) citeste mai departeEvenimente dedicate luptei impotriva cancerului

Asociatia Little People Romania marcheaza in calendarul evenimentelor din Romania doua zile recunoscute pe plan mondial: 4 februarie, Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului si 15 februarie, Ziua(...) citeste mai departeDirectorul IARC : Femeile din Romania nu ar trebui sa moara in zilele noastre de cancer de col(...)

Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC), agenția specializată pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lansat astăzi cea de-a patra ediție a Codului(...) citeste mai departe22 septembrie - Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică

De Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, grupurile de pacienţi şi profesioniştii în sănătate fac un apel la solidaritate pentru îmbunătăţirea(...) citeste mai departe