Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor

Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor
GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt sursele de informare la care aceștia apelează în activitatea lor.

Rezultatele cercetării arată că peste 90% dintre medicii specialiști oncologi folosesc internetul la cabinet sau acasă, în scop profesional și personal. Peste două treimi dintre aceștia îl accesează zilnic. Aproximativ același procent de specialiști afirmă că vizitează regulat următoarele surse de informare online pe care le găsesc foarte utile: site-urile publicațiilor medicale periodice, librării medicale electronice, site-uri și forumuri ale comunităților profesionale, site-uri dedicate anumitor afecțiuni și cărți electronice de specialitate. Mai puțin de jumătate dintre cei chestionați accesează rețelele sociale, iar aproape jumătate dintre cei care le frecventează consideră aceste surse de informare ca nefiind deloc utile.

«Este foarte interesant că, deși aproape jumătate dintre medicii specialiști accesează în mod regulat mediile de socializare, aceștia au mai degrabă o percepție negativă asupra utilității acestora. Cu siguranță, această percepție este mult legată de context și există situații în care părerea despre utilitatea acestor canale ar putea fi semnificativ diferită. De exemplu, pagina de Facebook gândită ca un instrument de marketing și business pentru medici ar putea căpăta în ochii lor o utilitate semnificativ crescută», afirmă Irina Crăciunescu, Group Account Manager, Health, GfK România.

Doar jumătate dintre specialiști accesează regulat site-urile instituțiilor publice, iar opinia față de utilitatea acestor surse de informare polarizează: un sfert dintre cei care le accesează consideră aceste surse de informare ca inutile, iar puțin peste o treime le apreciază ca fiind foarte utile.

Majoritatea medicilor care au răspuns studiului GfK consideră că cele mai folositoare surse de informare în legătură cu tratamentele noi cu indicații în patologii oncologice sunt, în ordine: ghidurile medicale, standardele și metodologiile elaborate de instituțiile medicale, urmate de seminariile, conferințele, congresele și simpozioanele pentru medici, literatura de specialitate (cărți, manuale) și rezultatele studiilor clinice. Doar puțin peste o treime dintre specialiști au menționat întâlnirile cu reprezentanții medicali, revistele medicale periodice, e-mailurile sau documentele primite de la companiile farmaceutice sau informațiile primite de la colegi ca având o utilitate în acest sens. Conferințele urmărite online sunt folositoare pentru jumătate dintre medicii specialiști.

«Întâlnirile cu reprezentantul medical, deși nu se găsesc printre sursele de informare utile pentru medicul oncolog în ceea ce privește terapiile noi, rămân printre canalele cu cel mai mare impact asupra prescripțiilor generate de un medic pentru moleculele existente în piață», completează Irina Crăciunescu.

Metodologie studiu GfK Onco Monitor
GfK Onco Monitor este un studiu multi-client realizat anual. Acest val a fost derulat în octombrie 2013, pe un eşantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute și 289 fișe pentru pacienți cu cancer de plămâni, 311 fișe pentru paciente cu cancer de sân și 224 fișe pentru pacienți cu cancer renal. Următorul val este planificat în ultimul trimestru al anului 2014.


"Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Bob Ungureanu
Email:raluca.bob@gfk.com
Telefon:0745 12 12 31

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Cursul Screening în oncologie pentru medicii de familie, 12-13 septembrie 2013, Târgu Mureş

Asociatia Medisprof organizează Cursul Screening în oncologie pentru medici de familie în perioada 12-13 septembrie 2013, la Târgu Mureş. citeste mai departeComunicat de presa: Decesele cauzate de cancer sunt in crestere in Romania

În anul 2012, conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer în România este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 cazuri. Acest lucru(...) citeste mai departeIn Romania au fost diagnosticate 78.760 de noi cazuri de cancer in 2012, iar numarul bolnavilor(...)

Un studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România s-au înregistrat 78,760 de noi cazuri de cancer în 2012.(...) citeste mai departeStiati ca?

Martie este “Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros”? citeste mai departeSperante pentru pacientii cu limfom non – Hodgkin refractar care nu au raspuns anterior la(...)

Roche a prezentat noi date din studiile clinice cu o noua molecula destinata tratamentului limfomului non - Hodgkin citeste mai departe