Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor

Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor
GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt sursele de informare la care aceștia apelează în activitatea lor.

Rezultatele cercetării arată că peste 90% dintre medicii specialiști oncologi folosesc internetul la cabinet sau acasă, în scop profesional și personal. Peste două treimi dintre aceștia îl accesează zilnic. Aproximativ același procent de specialiști afirmă că vizitează regulat următoarele surse de informare online pe care le găsesc foarte utile: site-urile publicațiilor medicale periodice, librării medicale electronice, site-uri și forumuri ale comunităților profesionale, site-uri dedicate anumitor afecțiuni și cărți electronice de specialitate. Mai puțin de jumătate dintre cei chestionați accesează rețelele sociale, iar aproape jumătate dintre cei care le frecventează consideră aceste surse de informare ca nefiind deloc utile.

«Este foarte interesant că, deși aproape jumătate dintre medicii specialiști accesează în mod regulat mediile de socializare, aceștia au mai degrabă o percepție negativă asupra utilității acestora. Cu siguranță, această percepție este mult legată de context și există situații în care părerea despre utilitatea acestor canale ar putea fi semnificativ diferită. De exemplu, pagina de Facebook gândită ca un instrument de marketing și business pentru medici ar putea căpăta în ochii lor o utilitate semnificativ crescută», afirmă Irina Crăciunescu, Group Account Manager, Health, GfK România.

Doar jumătate dintre specialiști accesează regulat site-urile instituțiilor publice, iar opinia față de utilitatea acestor surse de informare polarizează: un sfert dintre cei care le accesează consideră aceste surse de informare ca inutile, iar puțin peste o treime le apreciază ca fiind foarte utile.

Majoritatea medicilor care au răspuns studiului GfK consideră că cele mai folositoare surse de informare în legătură cu tratamentele noi cu indicații în patologii oncologice sunt, în ordine: ghidurile medicale, standardele și metodologiile elaborate de instituțiile medicale, urmate de seminariile, conferințele, congresele și simpozioanele pentru medici, literatura de specialitate (cărți, manuale) și rezultatele studiilor clinice. Doar puțin peste o treime dintre specialiști au menționat întâlnirile cu reprezentanții medicali, revistele medicale periodice, e-mailurile sau documentele primite de la companiile farmaceutice sau informațiile primite de la colegi ca având o utilitate în acest sens. Conferințele urmărite online sunt folositoare pentru jumătate dintre medicii specialiști.

«Întâlnirile cu reprezentantul medical, deși nu se găsesc printre sursele de informare utile pentru medicul oncolog în ceea ce privește terapiile noi, rămân printre canalele cu cel mai mare impact asupra prescripțiilor generate de un medic pentru moleculele existente în piață», completează Irina Crăciunescu.

Metodologie studiu GfK Onco Monitor
GfK Onco Monitor este un studiu multi-client realizat anual. Acest val a fost derulat în octombrie 2013, pe un eşantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute și 289 fișe pentru pacienți cu cancer de plămâni, 311 fișe pentru paciente cu cancer de sân și 224 fișe pentru pacienți cu cancer renal. Următorul val este planificat în ultimul trimestru al anului 2014.


"Medicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Bob Ungureanu
Email:raluca.bob@gfk.com
Telefon:0745 12 12 31

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii va derula si in acest an Programul National gratuit de depistare activa(...)

Ministerul Sănătăţii va derula şi în 2014 Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. citeste mai departeSeminarul Noul Pacient cu Cancer in Brasov: Pacientii vorbesc despre cum a adus cancerul echilibrul(...)

Bucuresti, 21 iunie 2016: Asociatia Imunis organizeaza sambata, 25 iunie 2016, un nou seminar Noul Pacient cu Cancer la Brasov (ora 10:00; Café 13, Str. Republicii nr 13, Brasov) citeste mai departeExaminari gratuite pentru depistarea cancerului de san pentru femeile din mediul rural

Începând din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân. Campania este derulată, pentru al(...) citeste mai departeCarmen Uscatu: “Copiii cu cancer mor asteptand infiintarea unui Registru National”

Prezentă în cadrul Conferinţei Naţionale “Actualităţi în Oncologia Pediatrică”, preşedintele Asociaţiei Salvează Vieţi, Carmen Uscatu, a declarat că, „în România ne confruntăm(...) citeste mai departeZiua Internationala de Informare cu privire la Leucemia Mieloida Cronica, 22 septembrie 2012

În data de 22 Septembrie 2012 marcăm Ziua Internațională de Informare cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, făcând apel la solidaritate pentru îmbunătățirea accesului pacienților la(...) citeste mai departe