Imbinarea tratamentului oncologic cu cercetarea – cheia unui management eficient in cancer - scrie ComunicateMedicale.ro

Imbinarea tratamentului oncologic cu cercetarea – cheia unui management eficient in cancer

Imbinarea tratamentului oncologic cu cercetarea – cheia unui management eficient in cancer
Povara economică generată de cancer în 2009 în statele membre ale Uniunii Europene a fost de 126 de miliarde de euro, în condiţiile în care mai mult de o treime din toate cazurile de cancer pot fi prevenite.

Cel puţin aşa arată primul studiu care a analizat costurile impuse de afecţiunile oncologice în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, câte erau la acel moment. Rezultatele, publicate la sfârşitul anului 2013 în revista medicală The Lancet Oncology*, evidenţiază discrepanţe majore între state la costurile per pacient privind asistenţa medicală şi terapia medicamentoasă oncologică.

La acest capitol, cele mai mari costuri per pacient se înregistrează în Luxemburg (184 euro), Germania (182 euro) şi Finlanda (151 euro), în timp ce România (20 euro), Lituania (18 euro) şi Bulgaria (16 euro) cheltuie cel mai puţin per pacient.

În aceste condiţii, specialiştii fac apel la intensificarea eforturilor pentru derularea programelor de prevenţie şi depistare precoce a diferitelor tipuri de cancer, care nu doar îmbunătăţesc considerabil reuşita terapeutică, ci şi diminuează costurile per pacient. O prioritate în acest sens o reprezintă proiectele de cercetare axate pe identificarea factorilor de risc în patologia oncologică şi a celor mai eficiente metode de combatere a acestora.

“Dincolo de profilaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime din cancere, este esenţial să ne concentram pe depistarea precoce, activă a afecţiunilor premaligne şi a bolii în stadii incipiente în care eficienţa tratamentelor este foarte bună – în aceste situaţii putem vindeca majoritatea cazurilor, iar morbiditatea consecutivă tratamentelor şi costurile sunt reduse substanţial. Una dintre provocările actuale în managementul afecţiunilor oncologice este îmbinarea diagnosticului, tratamentului şi a îngrijirii pacienţilor cu cercetarea, domeniu în care Institutul Oncologic depune eforturi susţinute pentru a obţine cele mai bune rezultate”, a declarat conf. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, cu ocazia a două manifestări ştiinţifice de referinţă atât pentru oncologia europeană, cât şi pentru cea românească: OECI Oncology Days & General Assembly şi Zilele Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” – 85 de ani de activitate. Cele două evenimente s-au desfășurat în Cluj-Napoca, în perioada 11-14 iunie 2014.

Sub deviza “Istorie, Tradiţie, Profesionalism”, Zilele IOCN 2014 au prezentat bilanțul ultimilor cinci ani: cifre atinse, premiere medicale, inaugurări, rezultate medicale și științifice, dar și proiecte în derulare sau viitoare. Astfel, în perioada 2009-2013, cele aproape 400 de cadre medicale din Institutul Oncologic au tratat peste 72.000 de pacienţi noi, din care aproape

1.000 au fost cazuri cu cancere multiple. Numai anul trecut au fost depistate peste 6.700 de cazuri noi de cancer, dintre care cele mai multe au fost cancere ale aparatului genital feminin (1.535), urmate de cazuri de cancer mamar (1.446), digestiv (755), endocrin (577) şi respirator (516).

* Luengo-Fernandez, R., Leal, J., Gray, A., & Sullivan, R. (2013). Economic burden of cancer across the European Union: a population-based cost analysis.The Lancet Oncology

În ceea ce priveşte numărul intervenţiilor chirurgicale realizate în Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, anul trecut au fost înregistrate 8.026 de proceduri, din care peste 6.700 în regim de spitalizare continuă. Cele mai frecvente intervenţii chirurgicale, realizate în regim de spitalizare continuă, au fost histerectomiile (îndepărtarea uterului), mastectomiile şi exciziile la nivelului sânului.

În 2014, Zilele Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” au cuprins activități atât pentru personalul medical al instituției, cât și pentru pacienți, public larg și mass media. Astfel, participanţii au avut ocazia să asiste la Gala de Excelență IOCN 2014, o ceremonie dedicată speranței și luptei împotriva cancerului, în cadrul căreia a fost prezentat în premieră un preview al documentarului despre activitatea Institutului. Tot în cadrul ceremoniei a fost prezentat şi un preview al documentarului despre Prof. Dr. Ion Chiricuță – etalon al oncologiei moderne din România.

Cu ocazia manifestării ştiinţifice de talie internaţională - OECI Oncology Days & General Assembly, organizată în perioada 11-13 iunie 2014, reprezentanţii celor mai importante institute de cancer din Europa au dezbătut la Cluj-Napoca cele mai noi metode de prevenţie şi detectare precoce a cancerului.

Despre OECI
Organizaţia Institutelor Europene de Cancer (OECI) este o instituţie non-guvernamentală, înfiinţată la Viena, în 1979. În prezent, OECI cuprinde 70 de centre şi institute de cancer din Europa, ce luptă pentru un scop comun: să îmbunătăţească comunicarea între specialiştii din domeniul oncologiei prin creşterea cooperării între institutele europene de cancer.

Obiectivele Organizaţiei sunt implementate prin promovarea și consolidarea centrelor de cancer din Europa, pentru a reduce incidenţa cancerului şi a mortalităţii prin cancer, precum și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oncologice.
www.oeci.eu

Despre IOCN

Înfiinţat în 1929, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” (IOCN) este printre primele centre medicale din Europa care oferă servicii de oncologie specializate şi unul dintre cele mai moderne şi importante centre oncologice din România.

Valorile care stau la baza activității IOCN sunt respectul pentru pacienți, munca în echipă, îmbunătăţirea continuă a calității actului medical, profesionalismul, confidențialitatea, educația medicală continuă, cercetarea, creativitatea şi inovația – totul în beneficiul pacienților.
www.iocn.ro


"Imbinarea tratamentului oncologic cu cercetarea – cheia unui management eficient in cancer" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Georgiana Giunca
Email:proiecte@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.108

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

15 000 de copii si adolescenti din Europa sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an

Se estimează că peste un sfert din cazurile de cancer se înregistrează în Europa, iar 15 000 dintre bolnavi sunt copii și adolescenți. Ratele de supraviețuire în cazul acestei boli au crescut la 80%(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii va finaliza anul acesta lucrările de construcţie la Institutul Oncologic din(...)

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a vizitat şantierul noului institut şi a anunţat că anul acesta vor fi alocate de la bugetul de stat peste 52 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. citeste mai departeAdministrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj

Medicii specialisti din Cluj-Napoca trag un semnal de alarma asupra importantei pe care o are folosirea camerelor implantabile in administrarea citostaticelor la pacientii diagnosticati cu cancer.(...) citeste mai departeZiua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, marcata la Iasi, in data de 4 februarie 2016, prin(...)

Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne1, în timp ce incidența cancerului în populația din țara noastră este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe(...) citeste mai departeFABC: Luna Martie este dedicata luptei impotriva cancerului intestinului gros

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă și în acest an, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!" citeste mai departe