4 februarie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului

4 februarie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului
4 februarie este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a organizat o serie de manifestari menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancer.

Studiul IMAS realizat la solicitarea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
In cadrul unei conferinte de presa, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a prezentat rezultatele unui studiu realizat in colaborare cu IMAS cu privire la nivelul de informare a romanilor despre cancer, cunoasterea modalitatilor de prevenire precum si perceptiile acestora cu privire la tratarea acestei maladii.

Rezultatele studiului au aratat ca aproape jumatate dintre persoanele intervievate au apreciat gradul lor de informare cu privire la cancer ca fiind unul de nivel mediu. Sondajul a relevat faptul ca nivelul de informare este mai ridicat in randul persoanelor de gen feminin si al celor cu educatie superioara. Pe de alta parte insa, tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani se considera mai degraba neinformati cu privire la aceasta maladie.

„Este important ca activitatile noastre de informare cu privire la cancer sa se adreseze din ce in ce mai mult tinerilor. Din pacate, aceasta boala ii loveste din ce in ce mai des si pe cei tineri, iar studiul realizat de Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer arata ca nevoia de informare in randul acestora este una foarte mare”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Expozitie de fotografie, cu lucrari realizate de bolnavii cu cancer
In perioada 4-18 februarie 2011 va avea loc la Palatul Sutu din Bucuresti o expozitie de fotografie, lucrarile fiind realizate de pacientii cu cancer, cu sprijinul Teodorei Maftei, fotograf profesionist.

“M-am implicat in organizarea acestei expozitii pentru ca stiu ce inseamna suferinta, dar, cel mai important, stiu ce inseama sa nu iti pierzi speranta si optimismul si sa fii invingator in lupta cu boala. Pacientii cu cancer sunt niste luptatori, niste invingatori”, a declarat Teodora Maftei, fotograful care a colaborat cu Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer, la realizarea acestei expozitii.

Impactul bolii
Conform datelor Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, in tara noastra traiesc 420,000 de bolnavi de cancer, dintre acestia primind tratament in anul 2010, 96,000. Dr. Serban Negru, presedintele OncoHelp a aratat ca, in prezent, cazurile de cancer in randul tinerilor se inmultesc, nevoia informarii cu privire la aceasta maladie fiind una dintre cele mai stringente la acest moment.

###

Ce este cancerul?


Denumirea generică de cancer acoperă o multitudine de afecţiuni caracterizate prin creşterea şi diferenţierea necontrolată a celulelor. În lipsa tratamentului, acest proces duce în general la decesul pacientului. În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează aproximativ şapte milioane de cazuri noi de cancer.

Se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenta (numarul de cazuri noi pe o perioada de timp) şi prevalenta (numarul total de cazuri) acestei afecţiuni fiind în creştere. Deşi se descoperă mereu noi tratamente ce au la bază mecanisme de acţiune inovatoare, necesităţile medicale în acest domeniu rămân în continuare imense.

Tendinţele noi în tratamentul cancerului urmează modelul medicamentelor antivirale şi antibiotice, în care terapia combinată, împotriva unor ţinte foarte precise, poate îmbunătăţi rezultatul terapeutic. Lider în domeniul medicamentelor adresate cancerului, compania Roche este ferm implicată în descoperirea de noi medicamente eficiente pentru tratamentul diverselor tipuri de cancer.
Cancerul poate fi diagnosticat prin mai multe metode, dintre care menţionam:
• Examinarea la microscop a unui frotiu de sânge (hemoleucograma)
• Determinarea proteinelor şi a imunoglobulinelor (anticorpi) din sânge
• Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
• Identificarea infecţiilor virale (serologia virală)
• Examinarea la microscop a unei probe de ţesut dintr-un ganglion limfatic
• Examinarea unor eşantioane de măduvă osoasă sau din organele interne (biopsie)
• Examinarea lichidului cefalorahidian (puncţie lombara)
• Vizualizarea directă a interiorului organelor abdominale (endoscopie)
• Examinarea citogenetică a cromozomilor (metoda de detectare a anomaliilor cromozomiale folosind un microscop cu fluorescenţă)
• Imagistică prin ultrasunete, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară
Tehnicile moderne de imunodiagnostic folosesc reacţii specifice cu anticorpi pentru a identifica cu precizie celulele canceroase. Aceste teste fac posibilă evaluarea succesului terapeutic al unui anumit medicament, îmbunătăţind astfel şansele de vindecare.

###

Studiu IMAS realizat la solicitarea Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcată anual la data de 4 februarie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu IMAS a realizat un sondaj de opinie referitor la nivelul de informare a oamenilor despre cancer, cunoaşterea modalităţilor de prevenire precum şi la percepţiile acestora cu privire la tratarea acestei maladii.

Rezultatele studiului au arătat că aproape jumătate dintre persoanele intervievate consideră gradul lor de informare cu privire la cancer, ca fiind unul de nivel mediu. Sondajul a relevat faptul că nivelul de informare este mai ridicat în rândul persoanelor de gen feminin şi al celor cu educaţie superioară. Pe de altă parte însă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 ani se consideră mai degrabă neinformaţi cu privire la această afecţiune.

Dintre persoanele care au avut cazuri de cancer în familie, 35% se consideră informate în ceea ce priveşte cancerul.

Respondenţii care nu au avut în familie persoane bolnave de cancer se poziţionează mai degrabă către mijlocul scalei de evaluare, fapt ce indică un nivel mediu de informare referitor la cancer.

Studiul realizat de IMAS la solicitarea FABC a evidenţiat faptul că termenul de „cancer” este adesea asociat cu o boală incurabilă, care nu poate fi tratată. Pentru 18% dintre respondenţi, cancerul înseamnă moarte sigură. Doar 10% dintre persoanele chestionate sunt de părere că această boală poate fi tratată. Pe de altă parte, 64% dintre respondenţi consideră că există într-adevăr stadii ale bolii în care cancerul se poate trata.

Persoanele peste 45 ani consideră cancerul o boală foarte gravă, care nu poate fi tratată. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani sunt şi mai neîncrezători în şansele de vindecare ale unui bolnav de cancer, 31% dintre aceştia asociind cancerul cu moartea sigură.

În ceea ce priveşte controlul preventiv la medic, mai mult de o treime dintre persoanele care au sau care au avut cazuri de cancer în familie au declarat că merg la medic pentru un control preventiv, mai rar de o dată pe an. Persoanele de gen feminin şi cele cu vârsta peste 60 de ani se prezintă mai frecvent la medic pentru controale de rutină.

71% dintre persoanele intervievate au afirmat că s-au informat despre prevenirea şi tratarea cancerului. Principalele surse de informare sunt emisiunile de televiziune, materialele informative şi presa scrisă.

Se poate afirma că oamenii sunt optimişti în ceea ce priveşte tratarea cancerului în viitor prin diverse metode terapeutice. Astfel, 69% dintre subiecţi au declarat că s-ar putea trata cancerul în România, dacă boala este diagnosticată în fază precoce şi dacă există aparatură. Această opinie este împărtăşită în mai mare măsură de persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani. Tratamentul în străinătate este considerat a doua opţiune pentru vindecarea cancerului. Tinerii sunt mai înclinaţi să opteze pentru varianta de tratament în afara ţării.

Studiul a fost realizat pe un lot de 150 de persoane adulte din 73 de localităţi urbane, în 37 de judeţe.

###

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2003 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică.

FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului sau cele europene din domeniul sănătăţii, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale cu profil similar celui al FABC.

Misiunea FABC este de a milita activ pentru respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, dar şi pentru implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.
FABC numără peste 30.000 de membri din întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

Membrii fondatori FABC sunt:

• Asociaţia Bolnavilor de Cancer, cu sediul în Braşov
• Societatea Română de Cancer, cu sediul în Cluj Napoca
• Asociaţia OncologicRom, cu sediul în Constanţa
• Asociaţia Bolnavilor de Cancer Bucureşti

cărora li s-au alăturat:

• Asociaţia „Clubul Amazoanelor Bistriţene”
• Asociaţia P.A.V.E.L.
• Asociaţia SofiRoz
• Asociaţia Bolnavilor de Cancer Suceava
• Asociaţia Oncolep Timişoara
• Liga de Luptă Împotriva Cancerului – MOLDAVIA
• Parteneri în progres
• Asociaţia Pacienţilor cu Limfom
• Asociaţia Împotriva Cancerului Timişoara
• Asociaţia Bolnavilor de Cancer Prahova
• Asociaţia Bolnavilor de Cancer Galaţi.
•
FABC, prin organizaţiile membre, este afiliată la următoarele organizaţii europene:

• Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer (ECPC)
• Uniunea Internaţională împotriva Cancerului (UICC)
• Asociaţia Europeană împotriva Cancerului Cervical (ECCA)

• Asociaţia Europeană de cancer la sân (Europa Donna)
• Asociaţia Ligilor Europene împotriva Cancerului
• Forumul European al Pacienţilor (EPF)
• Reţeaua Cetăţenilor Activi (Active Citizenship Network)
precum şi la următoarele organizaţii mondiale:
• Reţeaua Mondială contra Cancerului Gastrointestinal Stromal (GIST Global Network)
• Coaliţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii cu Cancer.


"4 februarie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului" adaugat de

Persoana de contact
Nume:Cezar Irimia - Presedinte
Email:abc_romania@yahoo.com
Telefon:0723 240 223
Sursă:www.fabc.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Sanse la viata egale pentru pacientii cu leucemie indiferent de spitalul in care sunt tratati

În luna iunie Asociaţia Dăruieşte Viaţă atrăgea atenția Ministerului Sănătății, printr-un Memoriu, asupra discriminărilor la care sunt supuși(...) citeste mai departePrima puncție biopsie cu vacuum ghidată ecografic din mediul privat

La clinica CMU Băneasa, parte din Campusul Medical CMU, s-a efectuat prima puncție biopsie cu vacuum ghidată ecografic din mediul privat. Procedura a durat aproximativ 1 oră, pacienta a(...) citeste mai departeMedicii oncologi acceseaza retelele sociale, dar nu le considera utile in activitatea lor

GfK România realizează anual studiul Onco Monitor prin care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt sursele de informare la care aceștia apelează(...) citeste mai departeContracepţia ca factor de risc în cancer – mit sau realitate?

Există numeroase controverse legate de pilulele contraceptive şi riscul crescut de cancer pe care îl au, în special pentru femeile care le utilizează o perioadă îndelungată de(...) citeste mai departeGala Solidaritatii si Sperantei ”Adriana exista!”, 22 noiembrie 2012

Asociaţia Română de Cancere Rare vă invită să participati joi, 22 noiembrie, la Gala Solidarităţii si Speranţei “Adriana există!”. Evenimentul se va(...) citeste mai departe