La Timisoara va fi construit un Institut Regional Oncologic

La Timisoara va fi construit un Institut Regional Oncologic
La propunerea Ministerului Sănătății, Consiliul Interministerial de avizare lucrări publice de interes național şi locuinţe a avizat demararea lucrărilor de construcție a Institutului Regional de Oncologie Timișoara.

„Timișoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi Spitale Regionale de Urgență cu finanțare europeană ca în cazul orașelor Iaşi, Cluj și Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale tradiţionale (Bucureşti, Cluj, Iaşi), Timișoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv și în această regiune. Finanțarea construcției va fi asigurată din mai multe surse de finanțare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

De altfel, Ministerul Sănătății colaborează cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a două spitale ( Institutul Regional de Oncologie Timişoara şi Institutul de Boli Cardio-Vasculare „C.C. Iliescu” Bucureşti, care funcţionează în prezent într-o clădire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de „clădiri verzi”.

Institutul Oncologic va fi amplasat la marginea oraşului Timișoara, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății, prin DSP Timiș.

În această zonă a fost demarată, încă din anul 1994, construirea unui Spital Municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din ziduri.

Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009 când a propus înființarea acestuia prin HG. În anul 2012, Ministerul Sănătății a realizat Studiul de Prefezabilitate și Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara, documente în care sunt propuse soluţiile concrete de preluare a unei părți din construcția existentă și dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern și complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă și paliație, precum și spații dedicate activităţii didactice.

Date epidemiologice

-Cancerul: problemă majoră de sănătate publică, a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare.
-România: 78.800 cazuri noi de cancer anual (Raport GLOBOCAN 2012)
-Timişoara şi zona de vest a României: rata peste media naţională a afecţiunilor oncologice


"La Timisoara va fi construit un Institut Regional Oncologic" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ministerul Sanatatii
Email:presa2@ms.ro
Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Medicament Roche aprobat in Europa ca tratament de intretinere de prima linie pentru limfomul(...)

Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) a aprobat recent utilizarea unui medicament produs de compania elvetiana Roche ca tratament de intretinere pentru pacientii cu limfom folicular, care au(...) citeste mai departeRezultatele campaniei de testari gratuite FABC: In Romania rurala a anului 2017, o femeie din 7 are(...)

Numărul femeilor depistate cu probleme la sâni în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” este, de la an la an, în continuă creștere. Examinările gratuite din(...) citeste mai departeMergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de san poate fi tratat! Undeva in lume, o femeie(...)

“Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp! Mergi la(...) citeste mai departeAsociatia Salveaza Vieti a strans 400.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer limfatic

Asociaţia Salvează Vieţi a strâns peste 400.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer limfatic. Prima parte a campaniei a fost adresată companiilor din România. Începând cu(...) citeste mai departeUn europarlamentar roman sesizeaza Comisia Europeana despre accesul limitat la tratament a(...)

Comisia Europeana cere prin Directiva Transparentei ca guvernul statelor membre sa ia decizia rambursarii medicamentelor noi la cel mult 180 de zile de la primirea aprobarilor de punere pe piata. (...) citeste mai departe