Coalitia pentru Sanatatea Femeii lanseaza prima analiza socio-economica privind impactul cancerului de san in Romania. 70% din costurile generate de cancerul de san sunt costuri societale si doar 30% sunt costuri medicale.

Coalitia pentru Sanatatea Femeii lanseaza prima analiza socio-economica privind impactul cancerului de san in Romania. 70% din costurile generate de cancerul de san sunt costuri societale si doar 30% sunt costuri medicale.
Bucureşti, 03 noiembrie 2017. Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat astăzi studiul „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investiţiei într-un program de screening pentru cancerul de sân”, realizat în perioada mai – septembrie 2017, de echipa de consultanță Deloitte. Acest studiu reprezintă prima analiză socio-economică cu privire la impactul pe care cancerul de sân îl are asupra femeilor din România, dar şi asupra sistemului medical şi mediului economic din ţara noastră.

De asemenea, studiul analizează care sunt investiţiile necesare şi beneficiile generate de implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân.

„Cancerul de sân este în prezent o boală vindecabilă, dar în România anului 2017, la fiecare trei ore, o femeie pierde lupta cu această boală. Acest studiu ne arată, cu cifre bine susținute, că introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân ar avea efecte benefice atât pentru bugetul național cât și pentru miile de femei care vor primi șanse în plus la viață”, declară Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, inţiatorul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

Povara cancerului de sân în România – costuri totale ale bolii pentru bugetul naţional

Costurile totale generate de cancerul de sân pentru bugetul național la nivelul anului 2017, au fost de peste 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta 0,16% din PIB, pentru un număr de circa 115.000 paciente care au sau au avut cancer de sân. Pentru a avea un tablou complet al acestei boli, au fost analizate atât costurile medicale, (costurile cu serviciile oferite în asistență medicală primară, ambulatoriul de specialitate, spital, costurile de tratament oncologic și costurile cu reconstrucţia mamară) cât și cele societale, generate de concediile medicale, prestațiile sociale pentru handicap, productivitatea pierdută prin incapacitate temporară de muncă, handicap și deces prematur la vârsta activă și costurile adiacente ale aparținătorilor pacientelor. Studiul a evidenţiat faptul că 70% din costurile generate de cancerul de sân sunt costuri societale și doar 30% sunt costuri medicale.

Beneficiile investiţiei într-un program de screening naţional pentru cancerul de sân

Investiția anuală directă necesară implementării unui program național de screening populaţional organizat, cu o rată de participare de 70%, se estimează că va ajunge până la 29 de milioane de Euro pe an, la care se mai adaugă 20% reprezentând costurile de promovare şi management ale programului. Beneficiile implementării unui astfel de program sunt atât de natură financiară, prin eficientizarea cheltuielilor cu fiecare pacient, cât și societală, prin impactul pozitiv social și uman deloc neglijabil.

50% din cazurile noi de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală (III, IV si necunoscut) și 40% în stadii inițiale de boală(0-II). În urma implementării unui program de screening însă, peste 80% din cazurile noi de cancer de sân ar putea fi descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II). În ţări în care screening-ul populaţional organizat este implementat de o perioadă de peste 10 ani, cum este cazul Norvegiei, 70-80% din cazurile noi de cancer de sân sunt descoperite în stadii incipiente de boală – 0, I si II.

Un alt beneficiu al unui astfel de program ar fi că mortalitatea cauzată de acest tip de boală ar scădea cu 10% la sfârșitul perioadei analizate, deși numărul de noi cazuri de cancer de sân crește cu peste 50%, datorită diagnosticării lărgite, dar precoce. Astfel, numărul de femei salvate în următorii 10 ani ar fi de aproximativ 10% din numărul de femei nou diagnosticate cu cancer de sân.

În plus, şansele de supraviețuire pentru o femeie cu cancer de sân cresc cu 30%, în cazul în care este implementat un program naţional de screening. Mai mult, costul mediu de tratament oncologic pentru o pacientă (chirurgie/chimioterapie/hormonoterapie/terapie biologică/radioterapie) cu cancer de sân ar scădea cu 18%, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul sănătății.

Este de asemenea important de menţionat că în urma implementării unui program de screening se câştigă aproximativ 28.300 de ani-viaţă, ceea ce înseamnă contribuţii suplimentare – financiare, sociale şi umane – către societate.

România este una din puținele țări europene care nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân. Acest studiu fundamentează din punct de vedere socio-economic introducerea unui astfel de program care, dincolo de aspectele financiare, ar reduce semnificativ decalajul României față de țările dezvoltate în ceea ce privește managementul public al cancerului de sân.

Studiul a utilizat date provenind de la instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii, iar estimările realizate acoperă o perioadă de 10 ani, avându-se în vedere intervalul de analiză 2018-2027, anul de bază fiind 2017.

###

Despre Coaliţia pentru Sănătatea Femeii

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice si mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Sub egida Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii a fost realizat primul studiu exhaustiv asupra cancerelor feminine (sân, cervical, ovarian) în România. De asemenea, în data de 30 mai 2017, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a organizat la Bruxelles o masă rotundă cu tema Afecţiunile Oncologice feminine în România. S-a dorit crearea astfel a unui exemplu de dialog constructiv, deschis şi favorabil schimburilor de idei şi modelelor de bune practici în domeniul prevenţiei şi tratării afecţiunilor oncologice, în beneficiul final al femeilor din România.
www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro

Despre Fundația Renașterea

Înființată în 2001, Fundația Renașterea a adus pentru prima dată în atenția publicului din România problema cancerului de sân, având de-a lungul timpului o permanentă activitate de informare asupra importanței controalelor medicale periodice pentru depistarea la timp și tratarea cu succes a maladiei.

Începând cu data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundației Renașterea i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.
Printre realizările importante obținute se numără Centrul Medical de Excelență – Renașterea, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, genital și pulmonar. Totodată, Fundația a inițiat Unitatea mobilă de diagnostic pentru sân și col uterin, primul program de investigații medicale gratuite oferite femeilor din orașe mici și din mediul rural.

Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați http://fundatiarenasterea.ro/.


Download comunicat ONCOLOGIE - GastroFest, editia I - Traditie si inovatie in abordarea afectiunilor hepatice Download fisier atasat comunicatului

"Coalitia pentru Sanatatea Femeii lanseaza prima analiza socio-economica privind impactul cancerului de san in Romania. 70% din costurile generate de cancerul de san sunt costuri societale si doar 30% sunt costuri medicale." adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihnea Predețeanu
Email:mihnea@predeteanu-partners.ro
Telefon:0727 811 166

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

FABC: Programul de oncologie este în continuare subfinanţat

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi ai altor asociaţii din ţară, reprezentând pacienţi cu cancer, copii şi adulti, s-au întrunit, în perioada(...) citeste mai departeCarmen Uscatu: “Copiii cu cancer mor asteptand infiintarea unui Registru National”

Prezentă în cadrul Conferinţei Naţionale “Actualităţi în Oncologia Pediatrică”, preşedintele Asociaţiei Salvează Vieţi, Carmen Uscatu, a declarat că, „în România ne confruntăm(...) citeste mai departeConferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, 29 iunie-2 iulie 2017, Editia(...)

A IX-a editie a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, desfasurata la Poiana Brasov in perioada 29.06-02.07.2017 si avand ca tema ,,Noutati in lupta(...) citeste mai departeLansarea proiectului „Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening(...)

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în calitate de beneficiar împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică implementează, începând cu luna mai 2018,(...) citeste mai departePavel Bartos si supravietuitorii in lupta cu cancerul au inaugurat sectia de oncologie de la(...)

Sectia de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti a fost renovata si utilata in urma unei investitii in valoare de 150.000 de euro a Asociatiei Daruieste Viata, realizata(...) citeste mai departe