Mihaela Geoana, presedinte al Think Pink Europe, ONG ce s-a lansat astazi in Parlamentul European

Mihaela Geoana, presedinte al Think Pink Europe, ONG ce s-a lansat astazi in Parlamentul European
Bruxelles, 7 martie 2018 - Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în Europa, afectând 1 din 8 femei. De aceea, 5 organizații care luptă împotriva cancerului mamar din Belgia, Italia, Grecia, România și Bosnia și Herțegovina îşi unesc forţele, lansând astăzi, în Parlamentul European, organizaţia neguvernamentală Think Pink Europe. Noua organizație non-profit colaborează, de asemenea, cu alte organizații europene și instituţii cu domeniul de activitate în lupta împotriva cancerului de sân.

Desemnarea Mihaelei Geoană în funcţia de preşedinte a Think Pink Europe reprezintă o importantă recunoaştere internaţională a eforturilor depuse în România de Fundaţia Renaşterea şi de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, a cărei iniţiatoare este, şi a avansului înregistrat drept rezultat în ultimii ani în ţara noastră în lupta împotriva cancerului de sân.

Cele 5 organizații fondatoare colaborează de mulţi ani. Toate 5 organizează cursele Race for the Cure®, cel mai mare eveniment sportiv din lume în lupta împotriva cancerului de sân. Prima ediție a fost găzduită în 1983 în Dallas, S.U.A., de către cea mai mare organizaţie de luptă împotriva cancerului mamar din lume, Susan G. Komen. Evenimentul, desfăşurat sub formă de cros sau marş, a traversat oceanul cu aproape 20 de ani în urmă, ajungând la Roma, unde se desfăşoară în prezent cea mai mare ediție a Race for the Cure® din întreaga lume, însumând peste 67.000 de participanți. Astăzi, evenimentele Race for the Cure® au loc în Bruxelles, Antwerp, Namur, Bari, Bologna, Brescia, Atena, București și Saraievo.

Colaborare transfrontalieră

Cursele Race for the Cure® sunt organizate de Susan G. Komen Italia (Italia), Alma Zois (Grecia), Fundația Renasterea (România), JDC (Bosnia și Herțegovina) și Think-Pink (Belgia). Cele 5 organizații au făcut schimb de informații și bune practici în ultimii doi ani. “A sosit timpul să aprofundăm colaborarea prin înființarea unei noi organizații: Think Pink Europe. Suntem mândri că prezentăm această colaborare în Parlamentul European. Colaborarea face parte din ADN-ul nostru. Prin acest pas, ne concentrăm mai mult ca niciodată asupra colaborării transfrontaliere”, spune Jürgen Vanpraet (Think-Pink), care va acționa în calitate de director general al Think Pink Europe.

Eforturi sporite în lupta împotriva cancerului de sân

El continuă: “Think Pink Europe își propune să îmbunătățească și să accelereze schimbul de informații atât în ceea ce privește îngrijirea, cât și cercetarea, pentru combaterea cancerului la sân la nivel european. De aceea este de o importanță vitală ca Think Pink Europe să aibă sediul în Bruxelles, inima Europei ".

Mihaela Geoană (România), președinte a Think Pink Europe, subliniază cât de multe lucruri mai sunt de făcut. "Europa a făcut progrese semnificative pe atât de multe niveluri. Dar, analizând starea sănătății populatiei europene, disparitățile rămân prea mari. În anumite țări europene, femeile care primesc diagnosticul de cancer la sân au cu 20% mai puține șanse de supraviețuire; ceea ce înseamnă că în 2018, femeile trăiesc sau mor în funcție de locul în care trăiesc. Think Pink Europe va promova cu prioritate schimbul de practici in ceea ce priveste accesul egal la servicii de diagnostic si tratament pentru femeile din Europa și isi va canaliza intregul efort pentru a schimba această situație inacceptabilă. "

Profesorul Riccardo Masetti (directorul Clinicii de Oncologie a sânului de la Spitalul Gemelli Roma, Italia) și Nela Hasic (Bosnia și Herțegovina) vor fi copreședinți, iar Profesorul Alberto Costa (Director al European School of Oncology) va avea calitatea de ambasador.

Christiana Mitsi (Grecia) completează consiliul de administrație. Mai mult decât atât, noua organizație non-profit se este deschisă la a coopera şi îşi doreşte să coopteze şi organizații din alte țări europene pentru a-și uni forțele.

Race for the Cure în toată Europa, aceeaşi zi

Un prim proiect comun pe care membrii Think Pink Europe îl pregătesc de ceva timp este organizarea tuturor curselor europene Race for the Cure® în aceeași zi. În acest fel, Think Pink Europe dorește să se unească, în viitor, peste 500.000 de persoane, învingătoare în lupta împotriva cancerului de sân și simpatizanți ai sportului, care se vor reuni în aceeaşi zi, la nivel european, simbol al solidarității în lupta împotriva cancerului de sân.

***
Fundatia Renasterea a fost infiintata in anul 2001, aducand pentru prima data in atentia publicului din Romania o problema cu implicatii majore in viata femeilor: cancerul de san. In urma activitatii sustinute, Guvernul Romaniei a acordat Fundatiei Renasterea, in anul 2008, statutul de Organizatie de Utilitate Publica. In 17 ani, Fundatia Renasterea, prin centrele sale medicale a oferit peste 42.000 de investigatii medicale gratuite femeilor din intreaga tara.

• In perioada 2003-2018, la Centrul de Diagnostic al Afectiunilor Mamare « Renaşterea» si la Centrul Medical de Excelenţă – RENASTEREA din Bucuresti s-au efectuat 24.207 de ecografii, 37.279 de mamografii si 44.250 de consultatii, 3.791 de femei primind diagnosticul de cancer.

• Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. Pana in prezent, aceasta s-a deplasat in 55 de localitati rurale/mic urbane ale Romaniei, unde s-au realizat gratuit mamografii si teste Babes-Papanicolau pentru 20.272 de femei. In aceasta perioada s-au realizat 18.824 de teste Babes-Papanicolau si 10.904 mamografii. In urma investigatiilor, 67,50% dintre femei au fost diagnosticate cu infectii genitale si 2,5% au primit indicatii de consult oncologic.

In perioada 7 martie – 6 aprilie 2018, in cadrul campaniei „Motivi Loves Renasterea” Diagnostic Mobil – Cancer de san si col uterin organizata de Fundatia Renasterea cu sprijinul Motivi, Primaria Constanta si City Park Mall, Unitatea Mobila de Diagnostic stationeaza in Constanta, în parcarea City Park Mall din zona lacului Tăbăcăriei, unde se vor realiza 200 de mamografii si 400 de teste Babes-Papanicolau.

Programările se pot face de luni - vineri, în intervalul orar 09:00 - 17:00, la nr. de telefon 0799/606192.

• Coaliţia pentru Sănătatea Femeii

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice si mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Sub egida Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii a fost realizat primul studiu exhaustiv asupra cancerelor feminine (sân, cervical, ovarian) în România. De asemenea, în data de 30 mai 2017, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a organizat la Bruxelles o masă rotundă cu tema Afecţiunile Oncologice feminine în România. S-a dorit crearea astfel a unui exemplu de dialog constructiv, deschis şi favorabil schimburilor de idei şi modelelor de bune practici în domeniul prevenţiei şi tratării afecţiunilor oncologice, în beneficiul final al femeilor din România.

Coalitia pentru Sanatatea Femeii a lansat in 2016 si 2017, doua studii, realizate de ISRA si Delloitte, care aratau urmatoarele cifre importante:

• Rata de supravietuire in cazul cancerului de san este de doar 63,9%, comparativ cu media europeana de 75% sau 84%, in Belgia;
• In 2017, România era una din doar cele 3 țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân – rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE. La sfarsitul anului, Ministerul Sanatatii a declarat ca incepand cu 2018, Romania va demara un program regional de screening, pentru urmatorii 5 ani.
• 90% dintre femeile din România nu au efectuat un control medical pentru depistarea cancerului de sân
• 72% dintre femei si 25% dintre medici nu cunosc existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin
• 85% dintre femei considera ca programele de screening cresc sansele de supraviuetuire
• 94% dintre ginecologi și 81% dintre medicii de familie consideră că un program de screening crește șansele de supraviețuire

Pentru mai multe informatii despre Fundatia Renasterea si proiectele pe care le implementeaza, va rugam sa accesati https://fundatiarenasterea.ro, www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro si https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea/


Download comunicat ONCOLOGIE - GastroFest, editia I - Traditie si inovatie in abordarea afectiunilor hepatice Download fisier atasat comunicatului

"Mihaela Geoana, presedinte al Think Pink Europe, ONG ce s-a lansat astazi in Parlamentul European" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Bogdan Grigoras
Email:bogdan.grigoras@eventures.ro
Telefon:0726 022 047

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Al 21-lea Congres al Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală

Al 21-lea Congres al Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală se va desfăşura în perioada 6-8 octombrie 2011, la Hotel POESIS, Str. Mircea cel Bătrân 9-11, Satu-Mare. citeste mai departe14 octombrie, Ziua Internationala de constientizare a nevoii de ingrijire paliativa pediatrica

Pe 14 octombrie 2016, HOSPICE Casa Speranţei s-a alăturat campaniei iniţiate de The International Children’s Palliative Care Network (ICPCN), Hats On 4 CPC, prin care s-a dorit atragerea(...) citeste mai departeConferinta de presa - Situatia actuala a pacientilor diagnosticati cu cancer

Joi, 24 februarie 2011, are loc conferinta de presa organizata de MSD si Hospice Casa Sperantei ce are ca subiect situatia actuala a pacientilor diagnosticati cu cancer din Romania. citeste mai departeSpecialistii clujeni au marcat Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului prin(...)

Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne1, în timp ce incidența cancerului în populația din țara noastră este de aproximativ 47.500 de (...) citeste mai departeAteliere de lucru de screening in oncologie pentru medicii de familie

Medicii de familie din Transilvania sunt asteptati la atelierele de lucru de screening in oncologie ce au loc in luna septembrie in Targu-Mures (12-13 septembrie) si Bistrita (19-20 septembrie). citeste mai departe