Doar 5% dintre pacienţii diagnosticați cu cancer de vezică urinară în faza de metastază mai sunt în viață după 5 ani

Doar 5% dintre pacienţii diagnosticați cu cancer de vezică urinară  în faza de metastază mai sunt în viață după 5 ani
Cancerul de vezică urinară – denumit în limbaj de specialitate cancer urotelial – este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume, în acelaşi timp înregistrându-se peste 165.000 de decese (1).

Conform ultimelor statistici Globocan, în România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri, însă 1.471 dintre bolnavi pierd lupta cu boala.

Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului (2). Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.(3)

“Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”, declară dr. Polixenia Iorga.

Care sunt cauzele apariţiei cancerului de vezică urinară?

Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global.(4)

Rinichii au rolul cheie de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate. Din această cauză, substanţele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară.

Alţi factori de risc includ:

• Vârsta: 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane mai tinere de 40 de ani
• Expunerea la anumite chimicale, cum ar fi arsenicul sau substanţele chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei
• Tratamente anterioare împotriva cancerului, mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie
• Boli cronice inflamatorii ale vezicii urinare, cum ar fi infecţii urinare sau cistite repetate
• Un istoric familiar de cancer: deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie

Care sunt simptomele ce ar trebui să ne trimită la medic?

Cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne trimită la medic sunt:

• Sânge în urină
• Dureri abdominale
• Dureri în partea inferioară a spatelui
• Iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent

Dacă observaţi sânge în urină sau dacă urina dumneavoastră are o culoare închisă, mergeți urgent la medicul de familie, pentru investigaţii suplimentare.

Cum putem preveni apariţia cancerului de vezică urinară?

Deşi nu există o modalitate general acceptată pentru a preveni această boală, puteţi să reduceţi riscul de apariţie a acesteia prin câteva măsuri simple (5):

• Renunţaţi la fumat! Astfel, chimicalele cu potenţial cancerigen nu mai pot fi colectate în vezica urinară. Dacă nu sunteti fumător, nu începeţi să fumaţi!
• Atenţie la expunerea la substanţe chimice. Dacă lucraţi în mediu toxic, respectaţi toate normele de protecţie pentru a evita expunerea.
• Consumaţi fructe, legume şi încercaţi să aveţi o dietă cât mai variată. Antioxidanţii din fructe şi legume ajută la redurea riscului de cancer.

Începând cu luna mai a acestui an, Asociația Sănătate pentru Comunitate, împreună cu European Cancer Patient Coalition, derulează o campanie de informare centrată pe prevenție, respectiv reducerea riscurilor şi evitarea factorilor care încurajează apariția cancerului urotelial. Dacă sunteți afectat de infecţii urinare frecvente, mai ales dacă sunteţi fumător, dacă urinaţi cu sânge, chiar în cantitate mică, mergeţi la medic. Nu abordaţi aceste aspecte superficial, nu vă autotrataţi. Faceţi anual o urocultură şi o ecografie de control, pentru a exclude prezenţa tumorilor. În plus, infecţiile urinare repetate şi netratate pot mări riscul de cancer urotelial. Riscul este cu atât mai mare cu cât numărul de ani în care aţi fumat crește.

Luna mai este luna de Luptă Împotriva Cancerului de Vezică Urinară.

Asociația Sănătate pentru Comunitate a derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire şi navigare de pacienţi, intrând în parteneriate cu asociaţii umbrelă la nivel European, precum European Cancer Patient Coalition, EuropaColon, Lung Cancer Europe. Asociaţia Sănătate pentru Comunitate a stabilit astfel o rețea importantă de parteneri având acces la studii clinice, tratamente de unică generație, standarde de bune practici.

Programele sunt inspirate de “grass-root movements”, focusul activității pe parcursul ultimilor ani fiind promovarea și susținerea inovației în domeniul cercetării, informării şi implementării de infrastructuri sustenabile în ceea ce privește diagnosticarea din timp şi tratarea diverselor tipuri de cancer, adresându-se cu prioritate persoanelor tinere, cu accent pe partea de informare/educare şi sisteme medicale informaţionale integrate.


Download comunicat ONCOLOGIE - GastroFest, editia I - Traditie si inovatie in abordarea afectiunilor hepatice Download fisier atasat comunicatului

"Doar 5% dintre pacienţii diagnosticați cu cancer de vezică urinară în faza de metastază mai sunt în viață după 5 ani" adaugat de DECI SE POATE SRL 212564

Persoana de contact
Nume:Alina Comănescu
Email:presedinte.spc@gmail.com
Sursă:https://www.facebook.com/SanatatepentruComunitate/

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Oameni pentru Oameni: campanie pentru depistarea cancerului de san

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer impreuna cu Pfizer Romania au ajutat 115 femei cu suspiciune de cancer de san sa-si faca gratuit analize detaliate, respectiv mamografii sau ecografii,(...) citeste mai departeProgram de investiţii în secţiile şi centrele de oncologie din ţară

Ministerul Sănătăţii lansează în acest an un program de investiţii în secţiile şi centrele de oncologie din ţară. Astfel, peste 150 milioane de lei vor fi alocate de către Ministerul Sănătăţii,(...) citeste mai departeSeminarul Noul Pacient cu Cancer in Brasov: Pacientii vorbesc despre cum a adus cancerul echilibrul(...)

Bucuresti, 21 iunie 2016: Asociatia Imunis organizeaza sambata, 25 iunie 2016, un nou seminar Noul Pacient cu Cancer la Brasov (ora 10:00; Café 13, Str. Republicii nr 13, Brasov) citeste mai departeAl 21-lea Congres al Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală

Al 21-lea Congres al Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală se va desfăşura în perioada 6-8 octombrie 2011, la Hotel POESIS, Str. Mircea cel Bătrân 9-11, Satu-Mare. citeste mai departe1,4 milioane de noi cazuri de cancer mamar, anual

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer continuă şi în acest an în luna octombrie campania de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”, cu mesajul:(...) citeste mai departe