Program de informare despre riscurile cancerului de col uterin în București, Cluj și Iași

Program de informare despre riscurile cancerului de col uterin în București, Cluj și Iași
Zece medici formatori din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și aproape 100 de voluntari studenți de la facultățile de medicină vor începe luna aceasta implementarea unui program de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin, în peste 20 de școli din București, Cluj și Iași, precum și în două din cele mai mari shopping- mall-uri din București și Cluj.

Programul de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin își propune să aducă în atenția tinerelor, a părinților și a elevelor un subiect delicat, dar extrem de important pentru sănătatea femeilor din România - cancerul de col uterin și prevenirea cauzelor acestuia: infecția cu virusul Human Papilloma Virus (HPV).

În două shopping-mall-uri din București și Cluj vor fi distribuite materiale informative și se vor strânge răspunsuri pentru a evalua nivelul de cunoștințe al tinerelor referitoare la patologia canceroasă a colului uterin. De asemenea, în cadrul programului vor avea loc în câteva școli dezbateri pe marginea miturilor și a informațiilor incomplete care pot aduce grave prejudicii atitudinii preventive corecte, precum și despre opțiunile existente la ora actuală în România pentru prevenirea acestui tip de cancer: educația, screeningul regulat prin testarea periodică Babes-Papanicolaou și vaccinarea.

Proiectul, derulat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) în colaborare cu Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), va consta în susținerea mai multor seminarii în peste 20 de școli din Capitală, Cluj și Iași, atât în lunile mai-iunie, cât și în continuare din septembrie, după vacanța de vară a elevilor și a studenților. În cadrul acestor seminarii, părinții și elevii vor putea discuta cu zece medici cu experiență deodebită, pregătiți să ofere informații la zi precum și cu studenți de la Medicină.

Întâlnirile sunt menite să clarifice potențialele întrebări și nelămuriri legate de acest subiect și să pună la dispoziție toate sursele medicale științifice legate de prevenirea cancerului de col uterin. Programul educațional se adresează părinților, dar și elevelor din clasele VIII-XII. În fiecare școală inclusă în program vor fi organizate două runde de seminarii, unul adresat părinților, iar cel de-al doilea adresat elevelor, susținute de echipe mixte formate din medicii pregătiți în acest sens din cadrul SNMF și studenți de la facultățile de medicină din București, Iași și Cluj.

“Lipsa de informare este principalul factor din cauza căruia cancerul de col uterin face în continuare ravagii în rândul româncelor de toate vârstele. Dacă nu ne prețuim sănătatea, putem risca suferința bolii. România ocupă un dureros loc întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin; zilnic ne mor în medie 6 femei din cauza acestei afecțiuni ce poate fi prevenită. Prin urmare, părinții și adolescentele deopotrivă trebuie să înțeleagă că stă în puterea lor să-și protejeze sănătatea și să acționeze cu responsabilitate și sunt convinsă că acest program poate reprezenta încă un pas important în direcția reducerii apariției cazurilor grave de cancer de col uterin. Ne-am dori ca programul nostru să fie un semnal pentru nevoia înțelegerii gravității problemei cancerului de col uterin în România, dar și a speranței că educația, vaccinarea și testarea periodică pot reduce covârșitor pericolul acestei boli.”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, președinte al SNMF.

Materialele educative distribuite de studenți în mall-uri au rolul de a trage un semnal de alarmă pentru a determina tinerele să își consulte medicul cât mai curând cu privire la starea lor de sănătate si la posibilitatea de a preveni o boala grava. Întâlnirea cu părinții are drept scop informarea și educarea acestora atât cu privire la riscurile cât și la metodele de prevenire a cancerului de col uterin și va presupune o discuție interactivă între participanți. În cadrul seminariilor dedicate elevelor și susținut de medici și studenții la medicină, aceștia vor încerca să explice importanța menținerii sănătății prin aplicarea unor metode preventive, într-un mod informal și adecvat vârstei și înțelegerii lor.

Mai multe informații despre program puteți afla accesând site-ul SNMF și FASMR.

Informarea româncelor este deficitară
Conform unui studiu Gfk realizat în 2009, mai mult de una din două românce (53%) nu cunosc nicio metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Aceste cifre sunt reflectate într-o realitate dureroasă: cancerul de col uterin rămâne principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. Mai mult, România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare în ţara noastră faţă de media europeană. (raportul OMS- WHO/ICO- HPV information centre: “Human Papillomavirus and Related Cancers” summary report update. http://apps.who.int/hpvcentre/statistics/dynamic/ico/country_pdf/XEX.pdf?CFID=4677389&CFTOKEN=66594665)

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este cauzat de infecţii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, aşa cum a fost evidenţiat şi în studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 2008 pentru descoperirea legăturii dintre infecţia HPV şi cancerul de col uterin.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii, este nevoie în primul rând de educație medicală, de vaccinare și de control periodic și test Babes-Papanicolau.
Vaccinul HPV este destinat prevenirii infecţiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 şi 18 care determină cel puţin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit că vaccinarea poate oferi protecţie şi dincolo de aceste tulpini (în anumite condiţii, vaccinarea previne peste 90% dintre toate cazurile de leziuni pre-canceroase, indiferent de tipul HPV). (Romanowski B- „Long term protection against cervical infection with the human papillomavirus” Human Vaccines 7:2, 161-169; February 2011; Landes Bioscience http://www.landesbioscience.com/journals/13/article/13690/)

Cancerul de col uterin omoară în condiţiile în care se ajunge târziu la medic. Infecţiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inţeapă, nu dor, nu sângerează iar când ajung sa aibă aceste manifestări, vorbim de cancer invaziv. In cazul depistării în stadii precoce, prin test Babeş- Papanicolaou, tratamentul cancerului de col uterin se poate face prin intervenţii chirurgicale de mică amploare. Insa, in cele mai frecvente dintre situatii, din cauza prezentarii tardive la medic, măsurile sunt radicale pentru că atunci când apar simptomele îngrijorătoare cancerul este într-un stadiu avansat si necesită histerectomie si/sau anexectomie (scoaterea chirurgicală a uterului cu/ fără înlăturarea ovarelor), chimio şi radio-terapie. (Schwartz TS “Human papillomavirus -16/18 candidate vaccine adjuvanted with AS04 and its impact on the incidence of cervical cancer”, Future Drugs Ltd 2007, Vol. 2,(3):293-303)


Download comunicat ONCOLOGIE - GastroFest, editia I - Traditie si inovatie in abordarea afectiunilor hepatice Download fisier atasat comunicatului

"Program de informare despre riscurile cancerului de col uterin în București, Cluj și Iași " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Corina Coman
Email:corina.coman@saatchi.ro
Telefon:0748.159.366

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei „Scrisoare catre Mos Craciun”

In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii „Scrisoare catre Mos Craciun”. Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta(...) citeste mai departePrima puncție biopsie cu vacuum ghidată ecografic din mediul privat

La clinica CMU Băneasa, parte din Campusul Medical CMU, s-a efectuat prima puncție biopsie cu vacuum ghidată ecografic din mediul privat. Procedura a durat aproximativ 1 oră, pacienta a suportat(...) citeste mai departeZiua Porţilor Deschise la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) este unul dintre cele mai importante institute medicale din România, cu zeci de mii de pacienţi care vin anual pentru a(...) citeste mai departeSeminarul Noul Pacient cu Cancer in Brasov: Pacientii vorbesc despre cum a adus cancerul echilibrul(...)

Bucuresti, 21 iunie 2016: Asociatia Imunis organizeaza sambata, 25 iunie 2016, un nou seminar Noul Pacient cu Cancer la Brasov (ora 10:00; Café 13, Str. Republicii nr 13, Brasov) citeste mai departeMihaela Geoana, presedinte al Think Pink Europe, ONG ce s-a lansat astazi in Parlamentul European

Bruxelles, 7 martie 2018 - Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în Europa, afectând 1 din 8 femei. De aceea, 5 organizații care luptă împotriva cancerului mamar(...) citeste mai departe