Implant cohlear realizat cu succes la o fetita de 10 ani

Implant cohlear realizat cu succes la o fetita de 10 ani
În data de 17 septembrie 2012, la Spitalul Băneasa, parte a Reţelei private de sănătate REGINA MARIA, o echipă de medici a realizat cu succes un implant cohlear la o pacientă în vârstă de 10 ani, din Chişinău. Operaţia a început puţin după ora 10.30 şi s-a finalizat în jurul orei 13:30.

Ludmila, mama micuţei paciente, le mulţumeste din tot sufletul tuturor celor care au contribuit la strângerea banilor pentru realizarea implantului cohlear şi afirmă cu tărie că „vreau doar să o văd o persoană normală, nu neapărat să ajungă ceva anume, vreau să fie sănătoasă și să se bucure de tot ceea ce este mai frumos pe lumea asta. Iar cât voi exista eu, o să lupt pentru ea.”

Micuţa Emilia a pierdut în câţiva ani şi ultimele resturi de auz, având nevoie urgentă de o soluţie pentru a putea continua şcoala şi şedinţele de logopedie. Domnul Sönke Martin, reprezentantul firmei importatoare pentru implant cohlear tip Nucleus, a mărturisit că „am fost puternic impresionat de activitatea logopedică pe care mama Emiliei o desfăşoară pentru a ajuta gratuit şi copiii altor părinţi care se află în aceeaşi situaţie ca a fetiţei ei. După părerea mea, cineva care întinde o mână către alţi oameni, cum o face această mamă, trebuie să primească la rândul ei, pentru efortul depus, o mână de ajutor. Din dorinţa de a răsplăti implicarea acestei femei, am dorit să contribuim la realizarea implantului cohlear pentru Emilia.”

Ideal, implantul cohlear se face până la vârsta de maxim 2 ani. După ce se depășește vârsta de 2 ani beneficiile implantului cohlear scad proporțional cu vârstă, dată. „Vârsta optimă de implantare, pentru a obține rezultatele cele mai bune este de 1-2 ani. Beneficiile implantului cohlear la această vârstă sunt foarte mari. Copilul va vorbi normal, va auzi normal. În cazul Emiliei, în vârstă de 9 ani și jumătate, copilul va auzi, dar va vorbi prin labiolectură și asta din cauză că nu are memorie auditivă formată, dar ceea ce citește pe buze și ceea ce aude o va ajuta, ca ușor, ușor să-și formeze o parte din memoria auditivă”, a conchis dr. Adrian Tudor, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu".

Dincolo de actul de caritate şi de gestul-simbol făcut pentru românii de dincolo de Prut care se află în nevoie „momentul intervenţiei chirurgicale de azi trebuie să readucă în atenţia specialiştilor şi a oficialilor dorinţa organizaţiilor de pacienţi cu hipoacuzie de a-şi oferi sprijinul pentru rezolvarea celor mai acute probleme ale programului de implant cohlear din România. Darul Sunetului, împreuna cu alte trei organizaţii partenere care se ocupă cu precădere de copii hipoacuzici, au remis Ministerului Sănătăţii un memoriu în 6 puncte în care identifică dificultăţile majore şi îşi oferă sprijinul pentru îmbunătăţirea situaţiei pacienţilor. Din păcate, încercarea de a dialoga a rămas, până acum, una nefructuoasă. Aşadar, atragem încă o dată atenţia că neimplantarea sau implantarea neurmată de recuperare reprezintă un eşec sever pentru societate şi pentru bugetul public deopotrivă: costurile în cazul în care hipoacuzicul nu este recuperat sunt de circa 50 de ori mai mari decât în cazul implantării şi recuperării, ca să nu mai discutăm de drama personală şi familială. Avem aşadar o datorie morală şi o responsabilitate cetăţenească de a corecta lucrurile” a declarat Bogdan Stanciu, preşedintele Asociaţiei Darul Sunetului.

În România există deficienţe în procedura de alocare de fonduri şi de achiziţie a dispozitivelor prin Programul Naţional de Implant Cohlear. Copii născuţi cu pierdere de auz neurosenzorial bilateral sever-profund au nevoie, până la vârsta de maxim doi ani, de un implant cohlear. “O cauză a pierderii momentului optim pentru implantare o reprezintă fragilitatea Programului Naţional de implant cohlear gestionat de Ministerul Sănătăţii. În mod arbitrar acesta se axează pe concentrarea copiilor cu indicaţie de implant în câteva clinici la nivelul cărora sunt deschise “liste de aşteptare” a finaţării integrale a implantului prin Programul Naţional de implant cohlear. Autorităţile medicale operează o selecţie nemiloasă pe criterii financiare a unui număr variabil de copii care sunt implantaţi în defavoarea unui număr mult mai mare de copii (200-300 în fiecare an) care sunt condamnaţi la handicap auditiv, instituţionalizare, amputarea arbitrarie a viitorului lor încă de la cea mai fragedă vârstă” a susţinut dr. David Lucian, cofochirurg, şeful secţiei ORL la Spitalul Militar Central.

Echipa care s-a implicat în intervenţia chirurgicală şi cea care se va preocupa ulterior de Emilia, are în componenţa sa specialişti precum: dr. Lucian David, cofochirurg, dr. Janez Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", dr. Roxana Mazilu, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear în echipă, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, dna. Gabriela Stoica, logoped psiholog.

Implantul cohlear s-a putut realiza, în primul rând, datorită efortului şi dorinţei extraordinare a mamei micuţei paciente, care a luptat pentru ca fiica ei să aibă o viaţă normală. Eforturilor mamei s-au alăturat, însă: Asociaţia Darul Sunetului, care s-a implicat la strângerea unei părţi semnificative din suma necesară, Clinica Urechii, care a donat o sumă substanţială de bani, precum şi Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA, prin spitalul său din Băneasa, care a pus la dispoziţie sala de operaţie şi care asigură spitalizarea şi recuperarea micuţei paciente, post-operator.


Download comunicat O.R.L. - Download fisier atasat comunicatului

"Implant cohlear realizat cu succes la o fetita de 10 ani" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Georgiana Milescu
Email:comunicare@sanatateamediagroup.ro
Telefon:0730.600.094; 0752.231.577

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

3 Martie - Ziua Mondiala privind protectia sanatatii urechii si a auzului!

Soundservice sustine Ziua Mondiala privind protectia sanatatii urechii si a auzului si va invita in cele 11 centre din tara sa va TESTATI GRATUIT auzul. citeste mai departeImplant cohlear realizat cu succes la o fetita de 10 ani

În data de 17 septembrie 2012, la Spitalul Băneasa, parte a Reţelei private de sănătate REGINA MARIA, o echipă de medici a realizat cu succes un implant cohlear la o pacientă în vârstă de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii nu aproba protestele de la Institutul Hociota

Ministerul Sănătăţii consideră nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL “Prof. Dr. D. Hociotă”. citeste mai departeCurs medical “Tumorile epiteliale ale laringelui si hipofaringelui”

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca organizeaza in perioada 9-11 mai 2011 cursul postuniversitar “Tumorile epiteliale ale laringelui si hipofaringelui”. citeste mai departeDiscutii la Ministerul Sanatatii despre reorganizarea Institutului ORL

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu o delegaţie a Institutului Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL “Prof. Dr. D. Hociotă” citeste mai departe