Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical

Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical
- în premieră în România, la Centrul de Recuperare Medicală Sportivă al clinicii Provita – Diagnostic și tratament
- soluții pentru pacienți cu diverse afecțiuni, sportivi amatori sau profesioniști
- specialiști în recuperare medicală ortopedică și sportivă, cu experiență și specializări obținute în Germania

ProVita - Diagnostic și tratament inaugurează Centrul de Recuperare Medicală Sportivă (RMS), definind terapia prin sport drept o îmbinare între terapia pe aparate medicinale și antrenamentul funcțional, cu scopul de a pregăti corpul pentru o gamă largă de provocări, de la solicitările zilnice până la cele specifice sportului de performanță.

“Terapia prin sport folosește principiile antrenamentului sportiv, adaptate însă la particularitățile fizice, psihice și sociale ale pacientului. Este diferită de alte metode folosite în centrele de recuperare medicală (kinetoterapie – terapie prin mișcare) și poate fi o alternativă eficientă, de viitor, la acestea. Antrenamentele de recuperare medicală sportivă pe care le putem concepe în centrul nostru sunt potrivite atât pentru pacienți cu diverse afecțiuni medicale sau aflați în recuperare după operații, sportivi amatori, care doresc să își îmbunătățească starea de sănătate, precum și sportivi de performanță care își revin dupa accidentări sau doresc să își dezvolte performanțele.”, explică Paul Sittner, coordonatorul centrului, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă.

Centrul de Recuperare Medicală Sportivă din cadrul Provita – Diagnostic și tratament oferă un serviciu complex de consultanță sportivă care cuprinde:
- teste și măsurători inițiale, pentru evaluarea riscului apariției accidentărilor sportive (“Functional Movement Screening”, cea mai nouă metodă la nivel mondial)
- antrenament specific de prevenire a accidentărilor sportive (de ex: ruptura de ligament încrucișat, hernia sportivului, dureri de spate);
- teste funcționale finale (după algoritmul “Return to activity”), care permit aprecierea obiectivă a momentului corect de reluare normală a activității sportive de performanță (sau amator).

Terapia pe aparate este indicată în fazele de început ale recuperării, când leziunile nu permit un efort mare, iar procesul vindecării poate fi accelerat prin aplicarea unor stimuli locali bine dozați (de ex. lucrul pe grupe izolate de mușchi).

Antrenamentul funcțional este indicat atunci când starea organismului permite începerea unei solicitări mai complexe (lucrul în sistem, adică lucrul simultan și coordonat al mai multor grupe musculare), solicitări apropiate de activitățile ce reprezintă obiectivul pacientului.

“Acest tip de antrenament cuprinde baterii de teste precum Functional Movement Screening (FMS), folosite actual pentru antrenamentul naționalei de fotbal a Germaniei sau în cadrul unor cluburi profesioniste de fotbal, de exemplu Bayern München.”, adaugă Paul Sittner.

Aparatele din sală sunt produse exclusiv în Germania, sunt omologate medical și includ o serie de accesorii necesare pentru adaptarea antrenamentului la nevoile fiecărui pacient. Astfel, Biodex System 4 Pro, în premieră în România, reprezintă un “gold standard measure” ce permite testarea tuturor articulațiilor mari (genunchi, umăr, gleznă) în diferite stadii ale recuperării.

În schimb VACUMED, aparatul dezvoltat pe baza cunoștințelor medicale obținute în urma călătoriilor în spațiu, poate fi utilizat în numeroase afecțiuni de circulație sangvină, gimnastica pasivă a vaselor de sânge, programe de recuperare a sportivilor, edeme post-operatorii, dar și probleme de estetică (de exemplu celulită).

“Ne-am propus ca în centrul medical Provita – Diagnostic și tratament să oferim soluții de tratament și aparatură de ultimă ora, precum și accesul la specialiști a căror pregătire și experiență să fie la cele mai înalte standarde medicale internaționale. Sunt mândru că Centrul de Recuperare Medicală Sportivă din cadrul clinicii, condus de Paul Sittner, aduce în premieră în România terapia prin sport, facută profesionist, atât pentru sportivii profesioniști cât și pentru cei amatori, sau pentru pacienții care au nevoie de programe de recuperare medicală.” a declarat Ovidiu Palea, director general Centrul Provita – Diagnostic și tratament.

Paul Sittner, coordonatorul centrului, a studiat la Deutsche Sporthochschule Köln, singura universitate de sport din Germania, unde a obținut numeroase licențe, atât pentru diverse aparate, cât și pentru diverse terapii (afecțiuni ale coloanei vertebrale, boli cardiologice, diabetes mellitus, analiza mersului, antrenament senzomotoric, Aqua Trainer, Nordic-Walking Trainer).

A lucrat apoi în cel mai mare centru de recuperare ortopedică al landului Nordrhein-Westfalia, unde a tratat sportivi de performanță din fotbal (Bundesliga, lot național Ucraina, România, Coreea de Sud, Georgia), handbal (Bundesliga), volei (lot national Rusia) și hockey.


Download comunicat ORTOPEDIE - Download fisier atasat comunicatului

"Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Mihaila
Email:raluca@theavocado.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ziua Mondiala a Osteoporozei sarbatorita in Romania, 19-20-21 octombrie 2012

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează între 19-20-21 octombrie în București Ziua Mondială a Osteoporozei 2012. citeste mai departeDispozitive medicale prescrise de medic, soluţia optimă pentru afecţiunile şi solicitările de la(...)

Centrul Ortopedica vine în sprijinul persoanelor care au afecţiuni la nivelul picioarelor prin furnizarea de dispozitive medicale prescrise de medic. Printre acestea se pot evidenţia ortezele de(...) citeste mai departeCampanie de informare Importanta consilierii si orientarii profesionale si efectuarea de stagii de(...)

În cadrul proiectului ”Consiliere, orientare profesională şi elemente de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică”, CONTRACT POSDRU/161/2.1/G/139364, va avea loc Miercuri 27 mai 2015, ora(...) citeste mai departeProteze de sân Ortopedica - Reproducere fidelă a profilului natural al sânilor

Centrul Ortopedica, principalul jucător de pe piaţa românească a dispozitivelor medicale oferă proteze externe de sân ce reproduc cu fidelitate profilul natural al sânului şi o ajută pe purtătoare să(...) citeste mai departeAerul conditionat provoaca dureri acute de coloana vertebrala

Căldurile extreme ne obligă la măsuri extreme şi asta nu e bine pentru organism. Iar una dintre ele, tentaţia de a petrece prea mult timp în dreptul aparatelor de aer condiţionat setate pe(...) citeste mai departe